Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke
Razširi 

3.4 Vračanje pomoči – MTD in oproščenih prispevkov

Vračanje pomoči je vezano na izpolnjevanje prihodkovnih pogojev. V zvezi s tem velja, da se upoštevajo prihodki po pravilih o računovodenju in sicer: čisti prihodki od prodaje, ugotovljeni po pravilih o računovodenju + nadomestila iz zavarovanja za starševsko varstvo (materinsko nadomestilo, očetovsko nadomestilo in starševsko nadomestilo; v bruto znesku):

  • če je zavezanec posloval celo leto2019/2020 - prihodki v letu 2020 zaradi epidemije upadli za več kot 10 % glede na leto 2019
  • če je zavezanec posloval del leta 2019/2020 – povprečni mesečni prihodki leta 2020 so se zaradi epidemije zmanjšali za več kot 10 % glede na povprečne mesečne prihodke v letu 2019
  • če zavezanec v letu 2019 ni posloval - povprečni mesečni prihodki v letu 2020 so se zaradi epidemije znižali za več kot 10 % glede na povprečne mesečne prihodke v letu 2020 do 12. marca 2020.

Pogoj se lahko dejansko ugotovi šele po koncu poslovnega leta 2020. Na doseganje pogoja pomembno vpliva tudi obdobje, ki ga mora zavezanec upoštevati pri izračunu pogoja. V določenih primerih bo potreben preračun na povprečne mesečne prihodke kljub temu, da je imel zavezanec dejavnost registrirano celotno leto 2019/2020. Šteje se, da zavezanec, ki nima zaposlenih, študentov, družinskih članov … ni posloval:

  • če je bil na bolniški
  • če je “koristil” skrajšan delovni čas iz naslova starševskega varstva (ne velja za t.i. porodniško)[9]
  • če ni bil zavarovan za polni zavarovalni čas (manj kot 8 ur).

Pripomoček za izračun prihodkov je v excel prilogi. (UPORABITE SAMO PRVI ZAVIHEK – PRIHODKI).

Izjavo o vračilu mesečnega temeljnega dohodka in oproščenih plačil prispevkov mora samozaposlena oseba predložiti FURS najkasneje do roka za predložitev obračuna dohodka iz dejavnosti, t.j. 31.3.2021, za leto 2020 oziroma za obdobje, ki vključuje podatke za obdobje drugega polletja 2020.

Samozaposleni preko eDavkov vložijo tudi izjavo o vračilu prejetih sredstev.

Vir: eDavki


[9] Ker se nadomestila iz tega naslova vštevajo v bruto znesku med prihodke, se obdobje starševskega varstva šteje za čas, ko je zavezanec opravljal dejavnosti, medtem ko se skrajšan DČ v to obdobje ne šteje (Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z ukrepi PKP5 na davčnem področju; točka 3.11)