Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke
Razširi 

3.2 Oprostitev plačila prispevkov od 13.3. do 31.5.2020

Dopolnjeno: 11. 5. 2021

Oprostitev plačila prispevkov urejata 37. in 38. člen ZIUZEOP. Izpolnjevanje pogojev za oprostitev je bilo enako pogojem za pridobitev MTD (glejte poglavje 3.1.).

Tako kot velja za MTD lahko zavezanci šele po koncu leta 2020 ugotovijo dejansko višino prihodkov in izvedejo ustrezno primerjavo (glejte poglavje 3.1.).

Na spletni strani gov.si je pojasnilo, da se od oproščenih prispevkov se dohodnina ne plača[5]. 20. člen Zdoh-2 navaja oprostitve plačila dohodnine od subvencij in pomoči. V 9. točki tega člena so navedeni tudi obvezni prispevki za socialno varnost, ki jih za posamezne zavarovance v skladu s posebnimi predpisi plačuje Slovenija ali samoupravna lokalna skupnost, pod pogojem, da Slovenija oziroma samoupravna lokalna skupnost ne nastopa kot njihov delodajalec.

Ali oproščene prispevke vključimo v DohDej 2020?

  1. Če so pogoji za zadržanje pomoči izpolnjeni, potem se vključijo med prihodke, izvzema ni:

    • pri ugotavljanju davčne osnove na podlagi dejanskih odhodkov je davčni in poslovni rezultat iz naslova oprostitve 0,00 EUR, saj so bili prihodki evidentirani kot protipostavka evidentiranih stroškov.
    • pri ugotavljanju davčne osnove na podlagi normiranih odhodkov se ničelni poslovno-davčni učinek predpostavlja, saj so “stroški” obračunanih prispevkov vključeni v normirane odhodke.

GLEDE IZVZEMA PRIHODKOV JE FURS ZA LETO 2020 SPREMENIL STALIŠČE. 7.5.2021 SO OBJAVILI, DA SE SPREMENJENO STALIŠČE ZA LETO 2020 NE UPOŠTEVA, KAR POMENI, DA LAHKO ZAVEZANCI IZ PRIHODKOV IZVAMEJO TUDI OPROŠČENE PRISPEVKE (MAREC-MAJ 2020 TER OSTALE). SPREMENJENO STALIŠČE BO POTREBNO UPOTŠEVATI ŠELE ZA LETO 2021.

ZAVEZANCI, KI ZA OPROŠČENE PRIHODKE UVELJAVLJATI OPROSTITEV MORAJO ODDATI POPRAVEK DDD-DDD (več o tem v E-seminarju Normanci v besedi in sliki 2020).

Uradno pojasnilo na spletni strani gov.si:

Kaj to pomeni za zavezance, ki so že oddali letne davčne obračune za leto 2020?

Zavezanci, ki so že oddali letne davčne obračune za leto 2020 (rok je bil 30.4.2021) bodo lahko prek sistema eDavki ponovno oddali obračun kot popravek. V tem popravku bodo morali oproščene prispevke izvzeti iz prihodkov v točki 2.6 obračuna DDD-DDD.

Ali MORAM oddati popravek obračuna?

Ne. V tem primeru oddaja popravka obračuna ni obvezna (je prostovoljna), vsekakor pa prinaša ugodnejšo davčno obravnavo.

Kako lahko oddam popravek obračuna?

Če želite oddati popravek obračuna, morate v eDavkih odpreti že oddan obrazec obračuna DDD-DDD. Na vrhu obrazca kliknite na gumb »Popravek« in izberete vrsto dokumenta, ki da oddajate (predlagamo vložitev dokumenta »P« oziroma »Z«).

V obrazcu nato poiščite točko 2.6. in v polje vnesite znesek oproščenih prispevkov za socialno varnost (znesek oproščenih prispevkov ste že prej morali vključiti v prihodke - pod zaporedno št. 1). Na ta način boste oproščene prispevke izvzeli iz prihodkov. Na koncu ne pozabite oddati dokumenta.

  1. Če pogoji niso izpolenjeni, jih v DohDej ne vključimo. V tem primeru gre za obveznost do države.