Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 25.8.2011 15:05:04

Transakcije z vrednostnimi papirji in vpisovanje v obrazec DDV-O

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Pojasnilo DURS, št. 4230-721/2011, 3. 8. 2011

V zvezi z vprašanji glede evidentiranja transakcij z vrednostnimi papirji v davčne evidence, odgovarjamo:

Nakupi in prodaje delnic, deležev, obveznic in drugih vrednostnih papirjev se vpisujejo v davčne evidence in obračun DDV-O (nabave v polje 33, prodaje pa v polje 11) kadar predstavljajo gospodarsko dejavnost davčnega zavezanca. Prejeta plačila ob izdaji obveznic se ne vpisujejo v davčne evidence in obračun DDV-O.

Na podlagi 3. člena Zakona o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 13/11 – UPB3 in 18/11) so predmet obdavčitve transakcije, ki jih davčni zavezanec opravi v okviru svoje gospodarske dejavnosti. Pojem gospodarska dejavnost, opredeljen v 5. členu ZDDV-1, obsega proizvodno, trgovsko in storitveno dejavnost ter izkoriščanje premoženja in premoženjskih pravic, če je namenjeno trajnemu doseganju dohodka.

V skladu s 4. e) točko 44. člena ZDDV-1 so plačila DDV oproščene transakcije, vključno s posredovanjem (razen upravljanja, hrambe, investicijskega svetovanja in storitev v zvezi s prevzemi), z delnicami, deleži v podjetjih ali združenjih, obveznicami in drugimi vrednostnimi papirji, razen z dokumenti o lastninski pravici na blagu in pravicami in deleži.

Pravilnik o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost – pravilnik (Uradni list RS, št. 141/06, 52/07, 120/07, 21/08, 123/08, 105/09, 27/10, 104/10 in 110/10) v šestem odstavku 76. člena določa, da donos iz vrednostnega papirja (dividende, obresti, kapitalski dobički), ki ne predstavlja plačila za opravljeno transakcijo, ni predmet DDV.

Iz sodne prakse Sodišča Evropskih Skupnosti (Sodišče ES) glede transakcij z vrednostnimi papirji izhaja, da zgolj pridobitev in prodaja delnic sama po sebi še ne pomeni gospodarske dejavnosti v smislu Direktive Sveta 2006/112. Transakcije z vrednostnimi papirji pa v skladu s sodno prakso Sodišča ES predstavljajo gospodarsko dejavnost davčnega zavezanca predvsem, kadar gre za dejavnost trgovanja z vrednostnimi papirji in kadar transakcije presegajo okvir same prodaje vrednostnih papirjev (sodelovanje družbe pri upravljanju, če to sodelovanje zajema izvajanje transakcij, ki so predmet DDV, kot so upravne, računovodske in računalniške storitve). V nadaljevanju navajamo povzetke sodb Sodišča ES glede obravnave transakcij z vrednostnimi papirji.

V skladu z ustaljeno sodno prakso zgolj pridobitev, obdržanje in prodaja delnic sama po sebi še ne pomeni gospodarskih dejavnosti v smislu Šeste direktive (glej sodbi v zadevi EDM, C-77/01 in v zadevi Investrand, C-435/05). Te transakcije namreč ne zajemajo izkoriščanja premoženja, ki je namenjeno trajnemu doseganju dohodka, saj je edino plačilo za te transakcije morebitni dobiček pri prodaji teh delnic. Sodišče je pojasnilo, da na področje uporabe DDV spadajo samo plačila, ki pomenijo plačilo za transakcijo opravljeno v okviru gospodarske dejavnosti, kar pa ne velja za plačila, nastala le zaradi lastništva premoženja, kot je to pri dividendah ali drugih donosih delnic.

Drugače pa se obravnavajo udeležbe v drugem podjetju, kadar poleg finančne udeležbe v drugem podjetju pride tudi do posrednega ali neposrednega sodelovanja pri upravljanju družbe, če to sodelovanje zajema izvajanje transakcij, ki so predmet DDV v skladu z drugim členom Šeste direktive, kot so upravne, računovodske in računalniške storitve (glej sodbo v zadevi Polysar Investments Netherlands, C-60/90, Floridienne in Berginvest, C-142/99…).

Takšen primer je Sodišče ES obravnavalo tudi v sodbi v zadevi SKF, C-29/08. Družba SKF je kot matična družba industrijske skupine sodelovala pri upravljanju hčerinske in nadzorovane družbe, saj je zanju za plačilo opravljala več upravnih, računovodskih in trgovinskih storitev, za katere je bila zavezana za plačilo DDV. Družba SKF je odsvojila vse delnice hčerinske in nadzorovane družbe, tako da ni več imela deležev v teh družbah. Sodišče je odločilo, da je odsvojitev mogoče šteti za transakcijo, katere predmet je trajno doseganje dohodka iz dejavnosti, ki presegajo okvir zgolj prodaje delnic. V obravnavani zadevi prodaja delnic, ki jo je izvedla družba SKF, presega okvir same prodaje vrednostnih papirjev, ker pomeni sodelovanje te družbe pri upravljanju hčerinske in nadzorovane družbe. Poleg tega je prodaja delnic tudi neposredno povezana in nujna za obdavčljivo gospodarsko dejavnost družbe SKF.

Sodišče ES je tudi v zadevi Wellcome Trust, C-155/94 obravnavalo primer, ko transakcije z vrednostnimi papirji predstavljajo gospodarsko dejavnost davčnega zavezanca. Po odločitvi Sodišča ES transakcije v zvezi z delnicami ali deleži družbe spadajo na področje uporabe DDV, če so opravljene v okviru gospodarske dejavnosti trgovanja z vrednostnimi papirji zaradi posrednega ali neposrednega sodelovanja pri upravljanju družb, v katerih so bili deleži pridobljeni, ali so neposredna, trajna in nujna razširitev obdavčljive dejavnosti.

Nakup in prodaja delnic, deležev, obveznic in drugih vrednostnih papirjev se torej vpisuje v evidence in obračun DDV-O, kadar predstavlja gospodarsko dejavnost davčnega zavezanca. Iz zgoraj navedenih sodb izhaja, da transakcije z vrednostnimi papirji predstavljajo gospodarsko dejavnost davčnega zavezanca, kadar gre za dejavnost trgovanja z vrednostnimi papirji in kadar transakcije presegajo okvir same prodaje vrednostnih papirjev (sodelovanje družbe pri upravljanju, če to sodelovanje zajema izvajanje transakcij, ki so predmet DDV, kot so upravne, računovodske in računalniške storitve). Nasprotno pa se nakup in prodaja delnic, deležev, obveznic in drugih vrednostnih papirjev ne vpisuje v evidence in obračun DDV-O, kadar ne predstavlja dejavnosti davčnega zavezanca. Prejeta plačila ob izdaji obveznic se ne vpisujejo v davčne evidence in obračun DDV-O.

Ključne besede:
Transakcije z vrednostnimi papirji
obrazec DDV-O
DDV-O
Direktiva Sveta 2006/112
Zakon o davku na dodano vrednost – pravilnik
ZDDV-1
zakon o ddv
ddv
davek na dodano vrednost
pojasnilo durs
pojasnila durs

Zadnji članki iz rubrike:

16.2.2023 19:21:09:
Spremembe Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost - Url 17/23

9.2.2023 13:52:51:
Obveznost obračuna DDV ob prenehanju opravljanja obdavčljive ekonomske dejavnosti in obdobje popravka pri osnovnih sredstvih

12.12.2022 16:19:38:
Pridobitev prevoznega sredstva iz druge države članice EU

8.12.2022 10:56:34:
Pojasnilo glede nastanka obdavčljivega dogodka in obveznosti obračuna DDV

25.9.2022 17:00:48:
eDavki DDV-O - novosti

Najnovejši članki:

25.5.2023 11:27:02:
Ključne novosti ZVOP-2

24.5.2023 16:18:01:
Podatki za obračun plač za maj 2023

22.5.2023 14:35:56:
Zaposlitveni oglas: Samostojni računovodja (m/ž), Borovnica

19.5.2023 15:07:59:
Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1)

19.5.2023 14:29:35:
Stališče 1 Revizorjev pregled in poročanje o letnem poročilu

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress