Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Prva stran :: ZAKONODAJA :: DDV

Rubrika DDV

Preverjanje Identifikacijskih številk za DDV - VIES VAT number validation (kliknite tukaj za iskanje)

Kadar v spletnem sistemu VIES preverjate številko DDV svoje stranke iz druge države članice, sistem pošlje vaš zahtevek po zavarovani povezavi v ustrezno nacionalno podatkovno zbirko, ki preveri, ali je iskana številka DDV registrirana. Če je registrirana, sistem prikaže status Veljavno. Če ni registrirana, sistem prikaže status Neveljavno.

Če sistem pokaže neveljavnost identifikacijske številke DDV, najprej pri svoji stranki preverite, ali vam je pravilno navedla številko (pravilno število znakov, oblika in oznaka države). Če sistem tudi po ponovnem preverjanju pokaže neveljavnost številke, prosite stranko/podjetje, naj svoji pri nacionalni davčni upravi zahteva popravek podatkov v nacionalnem sistemu za izmenjavo podatkov DDV (VIES) – podatke v nacionalni zbirki VIES lahko spreminjajo samo nacionalne davčne uprave.

Če ugotovite, da so napačni ali neažurirani vaši podatki DDV, za popravek zaprosite svoj nacionalni davčni urad. Nekaterim davčnim uradom je treba zahtevek za popravek poslati pisno ali z ustreznim obrazcem.

Nekatere države članice zahtevajo dodatno registracijo za transakcije znotraj EU in v svojo nacionalno podatkovno zbirko VIES shranijo samo identifikacijske številke DDV tako registriranih podjetij. Možno je torej, da sistem VIES ne bo potrdil številke DDV, čeprav bo pravilna, ker se imetnik te številke DDV ne ukvarja s transakcijami znotraj EU ali se ni registriral za ta namen pri svoji davčni upravi.

V zvezi z napakami ali netočnimi podatki se je treba vedno obrniti na davčno upravo, ki je dodelila zadevno identifikacijsko številko DDV. Davčno upravo lahko poiščete po oznaki države, ki stoji pred identifikacijsko številko DDV. Podatke popravijo po postopku, ki velja v zadevni državi članici.

Vir: VIES

Datum vpisa: 26.11.2019 14:04:09

Ogledov: 338693