Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 15.4.2010 19:25:44

Povračilo DMV na osnovi petega odstavka 11.a člena novega ZDMV

Rubrika: Davkiprint Natisni

Povračilo DMV na osnovi petega odstavka 11.a člena novega ZDMV Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 4234-10/2010, 7. 4. 2010

Davčni zavezanec navaja, da je pooblaščeni avtotrgovec (družba A) s sedežem v RS zavezan za obračunavanje DMV za koledarski mesec. Družba A kupuje (tj. pridobiva) nova osebna vozila iz druge države članice. Ta vozila nato proda slovenski družbi B po ceni, ki vključuje maržo in vse dajatve, ki jih je družba A plačala ob pridobitvi teh vozil. Družba B ta vozila registrira (ponavadi za čas od 1 do 3 dni), in jih takoj, ko pridobi kupca v drugi državi članici ali na ozemlju tretjih držav odjavi iz evidence registriranih vozil v RS, ter jih proda kupcu izven Slovenije (tj. kupcu s sedežem v drugi državi članici ali v tretji državi). Vozila se tudi fizično iznesejo iz ozemlja RS. Družba B razpolaga z dokazili iz drugega odstavka 11.a člena (račun, izdan kupcu oziroma izvozni EUL, ter v primeru organizacije prevoza tudi transportni dokument), in jih posreduje družbi A. Zanima ga, ali je glede na opisano dejansko stanje, družba A upravičena do uveljavljanja vračila DMV v okviru mesečnega obračuna DMV, če razpolaga z dokazili iz drugega odstavka 11.a člena ZDMV?

V zvezi z navedeno problematiko smo od Ministrstva za finance prejeli pojasnilo št. 423-80/2010/2 z dne 1. 4. 2010, kot sledi v nadaljevanju:

Družba A ne more na podlagi dokazil, ki pripadajo družbi B, uveljaviti vračilo davka, ne v okviru obračuna, ne na podlagi zahtevka za vračilo.

V prvem odstavku 11. člena Zakona o davku na motorna vozila (ZDMV-C) (v nadaljnjem besedilu: ZDMV) je določeno, da ima upravičenec do vračila plačanega davka pravico do vračila sorazmernega dela plačanega davka, če motorno vozilo, od katerega je bil plačan davek, izvozi, dobavi oziroma zaradi selitve prenese v drugo državo članico Evropske unije in ga zato odjavi iz evidence registriranih vozil v Republiki Sloveniji. V drugem odstavku tega člena je določeno, da upravičenec lahko uveljavi vračilo davka šele po odjavi motornega vozila iz evidence registriranih motornih vozil, in sicer na podlagi dokazila o plačilu davka v Republiki Sloveniji in predložitve dokazil, da je motorno vozilo zapustilo ozemlje Slovenije. Iz navedenega sledi, da je upravičenec do vračila davka oseba, ki odjavi motorno vozilo, torej oseba, ki je bila nazadnje registrirana kot lastnica takega vozila. V konkretnem primeru je to družba B, kar pomeni, da lahko vračilo davka zahteva samo družba B, ki tudi predloži zahtevek za vračilo davka pri davčnem organu in ne družba A.

V petem odstavku 11. člena je določeno, da ne glede na določbo drugega odstavka tega člena lahko upravičenec, ki obračunava davčno obveznost za koledarski mesec, vračilo davka za motorna vozila, za katera so izpolnjeni pogoji za vračilo v mesecu obračuna davka, vračilo davka uveljavi v okviru mesečnega obračuna davka. Vračilo davka se na tak način lahko izvede le, če je za vozilo v istem obračunskem obdobju nastala hkrati obveznost in pravica do vračila, torej gre za izvoz ali dobavo v istem obdobju in če je zavezanec za plačilo DMV in upravičenec do vračila ista oseba.

Glede na navedeno torej odgovarjamo, da družba A ne more na podlagi dokazil, ki pripadajo družbi B, uveljaviti vračila davka, ne v okviru mesečnega obračuna, ne na podlagi zahtevka za vračilo.

Ključne besede:
dmv
zdmv
zdmv-c
davek
davek na motorna vozila
motorno vozilo

Zadnji članki iz rubrike:

18.8.2020 16:28:48:
Plačevanje davkov je po novem možno kar iz eDavkov (če uporabljate Abanet ali NLB klik)

18.8.2020 16:23:34:
Kdo je zavezanec za plačilo okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže?

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

21.7.2020 15:36:44:
Plačilo prispevkov za socialno varnost pred potekom odloga

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT