Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.11.2009 15:21:54

Začetek veljavnosti Konvencije o socialni varnosti z Argentinsko republiko

Rubrika: Zakonodajaprint Natisni

Začetek veljavnosti Konvencije o socialni varnosti z Argentinsko republiko Racunovodja.com

Na spletni strani ZPIZ-a je objavljeno obvestilo o Uveljavljanu pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanaj na podlagi Konvencije o socialni varnosti med R Slovenijo in Argentinsko republiko

I. SPLOŠNO O KONVENCIJI O SOCIALNI VARNOSTI MED REPUBLIKO SLOVENIJO IN ARGENTINSKO REPUBLIKO

Konvencija o socialni varnosti med Republiko Slovenijo in Argentinsko republiko (v nadaljevanju besedila: Konvencija) je začela veljati 1. 8. 2009, ter je bila objavljena v Uradnem listu RS, št. 37/08 – MP 10/08. Konvencija ureja področje pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Velja za vse osebe, ki so, ali so bile zavarovane po slovenski in argentinski zakonodaji ter za osebe, ki uveljavljajo svoje pravice do dajatev po teh osebah (družinski člani umrlih zavarovancev). V nadaljevanju te brošure je predstavljen postopek uveljavitve pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja na podlagi Konvencije.

II. KATERE PRAVICE JE MOGOČE UVELJAVLJATI NA PODLAGI KONVENCIJE IN KDAJ?

Konvencija ne uvaja novih pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, zato se na podlagi te Konvencije lahko uveljavijo le pravice, ki so predvidene z zakonodajo posamezne države pogodbenice.

V Republiki Sloveniji se lahko uveljavi pravica do starostne, invalidske, vdovske in družinske pokojnine in pravica do dodatka za pomoč in postrežbo. V Argentinski republiki pa se na podlagi Konvencije lahko uveljavi pravica do starostne, invalidske in družinske pokojnine. Pogoji za posamezno vrsto pokojnin in drugih dajatev iz slovenskega pokojninskega in invalidskega zavarovanja so razvidni v posebnih brošurah.

Vsaka država pogodbenica odloča o pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja na podlagi svoje interne zakonodaje. Za pridobitev posamezne pravice morajo biti torej izpolnjeni pogoji, določeni z zakonodajo države pogodbenice, ki pravico prizna.

Ker so pogoji za pridobitev pravice do pokojnine in drugih pravic v Republiki Sloveniji in v Argentinski republiki različni, ni nujno, da bo predlagatelj istočasno pridobil pravico do pokojnine ali druge pravice v obeh državah.

Če predlagatelj ne izpolnjuje pogojev za priznanje pravice do pokojnine istočasno v obeh državah, lahko uveljavi pokojnino ali sorazmerni del pokojnine v državi, v kateri pogoje izpolnjuje. Naknadno, ko bo izpolnil pogoje tudi po predpisih druge države, bo s ponovnim zahtevkom pravico uveljavil tudi v drugi državi.

Prav tako je zaradi različnih kriterijev oziroma pogojev, ki jih je treba izpolnjevati po zakonodaji posamezne države za razvrstitev v kategorijo oseb nesposobnih ali delno nesposobnih za delo, možna situacija, ko zavarovanec v eni državi pogodbenici pridobi pravico do invalidske pokojnine, v drugi državi pogodbenici pa te pravice ne pridobi ali jo pridobi kasneje, če se mu zdravstveno stanje poslabša.

Več informacij na spletni strani ZPIZ-a

Ključne besede:
Konvencija o socialni varnosti z Argentinsko republiko
pokojninsko zavarovanje
invalidsko zavarovanje
Argentinska republika

Zadnji članki iz rubrike:

17.6.2019 16:16:41:
Pravilnik o prepovedanih nerevizijskih storitvah revizijskih družb

27.5.2019 20:55:17:
Uredba o vodenju in vzdrževanju Poslovnega registra Slovenije

15.4.2019 14:04:03:
Zakon o poslovni skrivnosti (ZPosS)

15.4.2019 13:36:07:
Kaj določa novi Zakon o poslovni skrivnosti?

28.8.2019 10:09:06:
Zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT)

Najnovejši članki:

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 15:00:42:
Poročilo o gibanju plač za maj 2020

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 13:19:43:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, junij 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT