Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 16.4.2009 23:48:20

Obveznost obračuna DDV za dobavo blaga na ozemlju Republike Slovenije, ki jo opravi davčni zavezanec s sedežem na Poljskem

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Pojasnilo DURS, št. 4230-20/2009-2, 6. 4. 2009

Davčni zavezanec s sedežem na Poljskem prosi za pojasnilo glede obračunavanja DDV za transakcijo, ki jo opravi na ozemlju Slovenije. Navaja, da mu slovenski dobavitelj proda opremo, ki se uporablja v proizvodnji blaga, in ta oprema ne zapusti ozemlja Slovenije. Stroške nakupa opreme zaračuna nizozemskemu partnerju, zato ga zanima, ali mora izdati račun s slovenskim DDV, katera davčna stopnja se uporabi v tem primeru, ali se mora identificirati za namene DDV tudi, če gre za priložnostno transakcijo in kako postopati v tem primeru? Ali se lahko uporablja posebna ureditev za namene identifikacije v primeru manjših zneskov dobav?

V zvezi z navedenim odgovarjamo:


Davčni zavezanec s sedežem v drugi državi članici Skupnosti mora od obdavčene dobave blaga, ki jo opravi na ozemlju Slovenije, obračunati in plačati DDV ter pridobiti identifikacijsko številko za namene DDV.

Za dobavo opreme se DDV obračuna po splošni 20 % stopnji.


Na podlagi prve točke prvega odstavka 3. člena Zakona o davku na dodano vrednost - ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 117/06 in 52/07) so predmet DDV v Sloveniji dobave blaga, ki jih davčni zavezanec opravi v okviru opravljanja svoje dejavnosti na ozemlju Slovenije. Dobava blaga v skladu z določbo prvega odstavka 6. člena ZDDV-1 pomeni prenos pravice do razpolaganja z opredmetenimi stvarmi kot da bi bil prejemnik lastnik. Kraj dobave blaga, ki se ne prevaža ali ne odpošilja, je v skladu z 19. členom ZDDV-1 kraj, kjer se blago nahaja, ko se opravi dobava blaga, ali na podlagi določbe 20. člena ZDDV-1 kraj, kjer se odpošiljanje ali prevoz blaga prične, če se blago odpošilja ali prevaža.

Glede na pojasnilo, da slovenski dobavitelj proda blago (opremo) davčnemu zavezancu iz Poljske in blago ne zapusti ozemlja Slovenije, je kraj te dobave blaga v Sloveniji.

Prav tako je kraj naslednje dobave tega blaga, ki jo opravi davčni zavezanec s sedežem na Poljskem in blago ne zapusti ozemlja Slovenije, v skladu z 19. in 20. členom ZDDV-1 v Sloveniji. To pomeni, da davčni zavezanec iz Poljske pri prodaji tega blaga opravi obdavčljivo dobavo blaga na ozemlju Slovenije.

V skladu s prvim odstavkom 5. člena ZDDV-1 je davčni zavezanec vsaka oseba, ki kjerkoli neodvisno opravlja katerokoli ekonomsko dejavnost, ne glede na namen ali rezultat opravljanja dejavnosti. Ta določba se nanaša tudi na osebe, ki na ozemlju Slovenije nimajo sedeža svoje dejavnosti niti stalne poslovne enote niti stalnega ali običajnega prebivališča.

Davčni zavezanec, ki ima sedež v drugi državi in opravi obdavčljivo dobavo blaga ali storitev na ozemlju Slovenije, za namene izvajanja ZDDV-1 velja torej za davčnega zavezanca, ki mora v skladu s četrtim odstavkom 131. člena Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost – pravilnik (Uradni list RS, št. 141/06, 52/07, 120/07, 21/08 in 123/08) začeti obračunavati DDV in izpolnjevati druge obveznosti iz naslova DDV najpozneje z dnem, ko začne opravljati obdavčljivo dejavnost.

Obračunavanja DDV so v skladu s prvim odstavkom 94. člena ZDDV-1 sicer oproščeni davčni zavezanci, ki ne presežejo zneska 25.000 obdavčljivega prometa. Vendar so na podlagi določbe b) točke šestega odstavka istega člena ZDDV-1 iz oprostitve izvzete dobave blaga in storitev, ki jih v Sloveniji opravi davčni zavezanec, ki v Sloveniji nima sedeža.

V Sloveniji se uporabljata splošna 20 % stopnja in nižja 8,5 % stopnja za dobave blaga in storitev iz Priloge I, ki je priloga zakona. Glede na seznam Priloge I, se za dobavo opreme, ki se uporablja pri proizvodnjo blaga, uporabi splošna 20 % stopnja.

V skladu s prvim odstavkom 78. člena ZDDV-1 mora davčni zavezanec s sedežem v drugi državi članici EU davčnemu organu prijaviti kdaj začne opravljati dejavnost kot davčni zavezanec, in pristojnemu davčnemu organu predložiti zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV. V zahtevku za izdajo identifikacijske številke za DDV, ki ga mora predložiti najpozneje 15 dni, preden bo opravil obdavčljivo dobavo v Sloveniji, mora navesti podatke, ki so predpisani z obrazcem DDV-P3, ki je v Prilogi IX k pravilniku in je njegov sestavni del. Obrazcu DDV-P3 mora priložiti potrdilo pristojnega organa države, kjer ima sedež, da je dolžan obračunavati DDV v tej državi, ali izpis iz sodnega ali drugega registra, ki dokazuje, da opravlja dejavnost v državi, kjer ima sedež, ter pogodbo ali predpogodbo ali drugo dokazilo, iz katerega je razvidno, da namerava opravljati dejavnost v Sloveniji.

Davčni organ v Sloveniji bo davčnemu zavezancu s sedežem v drugi državi članici EU izdal identifikacijsko številko za DDV najpozneje do dneva, ko bo ta davčni zavezanec opravil obdavčljivo dobavo in jo je navedel v zahtevku za izdajo identifikacijske številke.

Za izpolnjevanje obveznosti iz naslova DDV, lahko davčni zavezanec s sedežem v drugi državi članici EU, ki ni dolžan ustanoviti podružnice, imenuje davčnega zastopnika. Davčni zastopnik je lahko pravna ali fizična osebo, ki:

  • opravlja obdavčljivo dejavnost in
  • ima sedež oziroma stalno bivališče v Sloveniji in
  • je identificirana za namene DDV v Sloveniji.

Davčni zastopnik, pa ne more biti podružnica tuje osebe.

Iz informacij, ki jih zavezanec navaja, izhaja, da mora davčni zavezanec s sedežem na Poljskem, ki na ozemlju Slovenije opravi obdavčljivo dobavo blaga (prodajo opreme) obračunati DDV po stopnji 20 % in pridobiti identifikacijsko številko za namene DDV in sicer najkasneje z dnem, ko opravi to dobavo. Za izpolnjevanje obveznosti iz naslova DDV lahko imenuje davčnega zastopnika, kar pa ne pomeni, da se mu ni treba identificirati za namene DDV, če opravi na ozemlju Slovenije dobavo blaga ali storitev.

Informacije o identifikaciji za namene DDV v angleškem jeziku so objavljene tudi na spletnih straneh Davčne uprave Republike Slovenije:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/ traders/vat_community/dec2007/vat_ec_si-en.pdf

Ključne besede:
pojasnilo durs
pojasnila durs
obračun ddv
kraj dobave blaga
poljska
prodaja blaga tujemu davčnemu zavezancu
tuj davčni zavezanec

Zadnji članki iz rubrike:

10.8.2021 7:19:02:
Pravilnik o spremembah Pravilnika o pogojih in načinu uveljavljanja oprostitev po 51. členu Zakona o davku na dodano vrednost

13.7.2021 15:05:28:
Uvoz in izvoz pošiljk majhne vrednosti – sveženj o DDV za e-trgovanje

30.6.2021 11:20:57:
Objavljena sta dva pravilnika v zvezi s posebno ureditvijo vse na enem mestu

29.6.2021 14:53:47:
S 1. 7. 2021 veljajo nova pravila o DDV pri e-trgovanju

21.6.2021 20:18:41:
Predlog Pravilnika o obveznostih glede davka na dodano vrednost, ki veljajo za opravljanje storitev in prodajo blaga na daljavo

Najnovejši članki:

24.9.2021 14:15:42:
Popis osnovnih sredstev – z odliko

23.9.2021 14:16:53:
Vzorec izjave zaposlenega v zvezi z izpolnjevanjem pogoja PCT in vzorec evidenčnega lista za samotestiranje (e-gradivo)

22.9.2021 10:57:06:
Smernice o preverjanju PCT pogojev

22.9.2021 10:28:08:
Regres in prenehanje delovnega razmerja

21.9.2021 12:07:55:
Pojasnila glede upoštevanja PCT pogoja za opravljanje dela

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT