Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.11.2008 18:51:00

Identifikacija za namene DDV davčnega zavezanca s sedežem v drugi državi članici in vračilo DDV

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Pojasnilo DURS, št. 4230-251/2008-2, 21. 10. 2008


Davčni zavezanec v navaja, da njegova stranka, davčni zavezanec s sedežem in češko identifikacijsko številko za namene DDV, ki v Sloveniji ni identificiran za namene DDV, v Sloveniji pridobi blago (papir) od dobavitelja s sedežem in identifikacijsko številko za namene DDV v Belgiji. Dobavitelj iz Belgije razpolaga tudi z identifikacijsko številko za namene DDV v Sloveniji in nekaterih drugih držav članic Skupnosti. Dobavitelj bo blago prenesel v Slovenijo kot prenos svoje poslovne lastnine, davčnemu zavezancu s sedežem na Češkem bo izstavil račun s slovenskim DDV, blago pa bo dostavil neposredno slovenski tiskarni, ki bo papir uporabila pri tiskanju katalogov za davčnega zavezanca s sedežem na Češkem. Po zaključku tiskarskih storitev bo davčni zavezanec s sedežem na Češkem kataloge dobavil (prodal) v druge države članice Skupnosti ali v tretje države.


Davčni zavezanec s sedežem na Češkem sprašuje, ali se mora identificirati za namene DDV v Sloveniji. Če to ni potrebno, ga zanima, ali lahko zahteva povračilo slovenskega DDV, ki mu je bil zaračunan za dobavo blaga na ozemlju Slovenije.


V zvezi z navedenim odgovarjamo:


Davčni zavezanec s sedežem v drugi državi članici Skupnosti, ki na ozemlju Slovenije opravi obdavčljivo dobavo blaga, mora v Sloveniji pridobiti identifikacijsko številko za namene DDV.Na podlagi prve točke prvega odstavka 3. člena Zakona o davku na dodano vrednost - ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 117/06 in 52/07) so predmet DDV v Sloveniji dobave blaga, ki jih davčni zavezanec opravi v okviru opravljanja svoje dejavnosti na ozemlju Slovenije. Dobava blaga v skladu z določbo prvega odstavka 6. člena ZDDV-1 pomeni prenos pravice do razpolaganja z opredmetenimi stvarmi kot da bi bil prejemnik lastnik. Kraj dobave blaga, ki se ne prevaža ali ne odpošilja, je v skladu z 19. členom ZDDV-1 kraj, kjer se blago nahaja, ko se opravi dobava blaga, ali na podlagi določbe 20. člena ZDDV-1 kraj, kjer se odpošiljanje ali prevoz blaga prične, če se blago odpošilja ali prevaža.


Glede na pojasnilo, da davčni zavezanec iz Češke prevzame papir od davčnega zavezanca s slovensko identifikacijsko številko za namene DDV na ozemlju Slovenije (pride do prenosa pravice do razpolaganja z blagom), je kraj te dobave blaga na ozemlju Slovenije.


Prav tako je kraj vsake naslednje dobave tega blaga, ki jo opravi davčni zavezanec s sedežem na Češkem in ki je bilo predmet opravljanja določenih storitev na tem blagu(tiskanje katalogov), v skladu z 19. in 20. členom ZDDV-1 na ozemlju Slovenije. To pomeni, da davčni zavezanec iz Češke pri prodaji tega blaga opravi obdavčljivo dobavo blaga na ozemlju Slovenije.


V skladu s prvim odstavkom 5. člena ZDDV-1 je davčni zavezanec vsaka oseba, ki kjerkoli neodvisno opravlja katerokoli ekonomsko dejavnost, ne glede na namen ali rezultat opravljanja dejavnosti. Ta določba se nanaša tudi na osebe, ki na ozemlju Republike Slovenije nimajo sedeža svoje dejavnosti niti stalne poslovne enote niti stalnega ali običajnega prebivališča.


Davčni zavezanec, ki ima sedež v drugi državi in opravi obdavčljivo dobavo blaga ali storitev na ozemlju Slovenije, za namene izvajanja ZDDV-1 velja torej za davčnega zavezanca, ki mora v skladu s četrtim odstavkom 131. člena Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost – pravilnik (Uradni list RS, št. 141/06 , 52/07 , 120/07 in 21/08) začeti obračunavati DDV in izpolnjevati druge obveznosti iz naslova DDV najpozneje z dnem, ko začne opravljati obdavčljivo dejavnost.


V skladu s prvim odstavkom 78. člena ZDDV-1 mora davčni zavezanec s sedežem v drugi državi članici EU davčnemu organu prijaviti kdaj začne opravljati dejavnost kot davčni zavezanec, in pristojnemu davčnemu organu predložiti zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV. V zahtevku za izdajo identifikacijske številke za DDV, ki ga mora predložiti najpozneje 15 dni, preden bo opravil obdavčljivo dobavo v Sloveniji, mora navesti podatke, ki so predpisani z obrazcem DDV-P3, ki je v Prilogi IX k pravilniku in je njegov sestavni del. Obrazcu DDV-P3 mora priložiti potrdilo pristojnega organa države, kjer ima sedež, da je dolžan obračunavati DDV v tej državi, ali izpis iz sodnega ali drugega registra, ki dokazuje, da opravlja dejavnost v državi, kjer ima sedež, ter pogodbo ali predpogodbo ali drugo dokazilo, iz katerega je razvidno, da namerava opravljati dejavnost v Sloveniji.


Davčni organ v Republiki Sloveniji bo davčnemu zavezancu s sedežem v drugi državi članici EU izdal identifikacijsko številko za DDV najpozneje do dneva, ko bo ta davčni zavezanec opravil obdavčljivo dobavo in jo je navedel v zahtevku za izdajo identifikacijske številke.


Za izpolnjevanje obveznosti iz naslova DDV, lahko davčni zavezanec s sedežem v drugi državi članici EU, ki ni dolžan ustanoviti podružnice, imenuje davčnega zastopnika. Davčni zastopnik je lahko pravna ali fizična osebo, ki:

  • opravlja obdavčljivo dejavnost in
  • ima sedež oziroma stalno bivališče v Sloveniji in
  • je identificirana za namene DDV v Republiki Sloveniji.

Davčni zastopnik, pa ne more biti podružnica tuje osebe.


Iz informacij, ki jih je davčni zavezanec navedel v vprašanju, izhaja, da mora davčni zavezanec s sedežem na Češkem, ki na ozemlju Republike Slovenije opravi obdavčljivo dobavo blaga ali storitve, pridobiti identifikacijsko številko za namene DDV in sicer najkasneje z dnem, ko opravi to dobavo. Za izpolnjevanje obveznosti iz naslova DDV lahko imenuje davčnega zastopnika, kar pa ne pomeni, da se mu ni treba identificirati za namene DDV, če opravi na ozemlju Republike Slovenije dobavo blaga ali storitev.


Odgovor na drugo vprašanje davčnega zavezanca glede na navedeno torej ni potreben.

Ključne besede:
pojasnilo durs
pojasnila durs
identifikacija ddv
kraj dobave blaga

Zadnji članki iz rubrike:

13.7.2021 15:05:28:
Uvoz in izvoz pošiljk majhne vrednosti – sveženj o DDV za e-trgovanje

30.6.2021 11:20:57:
Objavljena sta dva pravilnika v zvezi s posebno ureditvijo vse na enem mestu

29.6.2021 14:53:47:
S 1. 7. 2021 veljajo nova pravila o DDV pri e-trgovanju

21.6.2021 20:18:41:
Predlog Pravilnika o obveznostih glede davka na dodano vrednost, ki veljajo za opravljanje storitev in prodajo blaga na daljavo

18.6.2021 16:11:19:
Posebne ureditve VEM (OSS) - neunijska, unijska in uvozna ureditev

Najnovejši članki:

2.8.2021 17:01:00:
Podatki za obračun plač za julij 2021

2.8.2021 13:01:52:
Poročilo o gibanju plač za maj 2021

2.8.2021 13:00:08:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, junij 2021

2.8.2021 12:44:37:
Pravilnik o spremembi in dopolnitvah Pravilnika o priznani obrestni meri

30.7.2021 15:37:38:
Koledar poročanja - avgust 2021

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT