Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 5.12.2008 18:16:39

Davčna izvršba - ugovor kot pravno sredstvo zoper obvestilo

Rubrika: Sodna praksa - Vrhovno sodišče, Višje sodišče in Ustavno sodiščeprint Natisni

Opravilna številka: Sklep I Up 956/2005
Datum: 18.8.2005

JEDRO: Obvestilo o neplačanem davku ni upravni akt, saj z njim za dolžnika ne nastane obveznost in se ne izvršuje; zato tudi ni mogoče z začasno odredbo zahtevati zadržanje izvršitve obvestila o neplačanem davku.

IZREK: Pritožba se zavrne in se potrdi izpodbijani sklep.

OBRAZLOŽITEV:

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje ob smiselni uporabi določbe 34. člena Zakona o upravnem sporu (ZUS, Uradni list RS, št. 50/97 in 70/2000) zavrglo tožničin predlog za izdajo začasne odredbe, s katerim je tožnica zahtevala odložitev izvršitve obvestila o neplačanem davku DURS, DU L., Izpostava L.C. z dne 26.5.2005, po katerem naj bi tožnica dolgovala še 3,463.379,00 SIT. Sodišče je navedeni predlog za izdajo začasne odredbe zavrglo, ker je menilo, da je po določbi 1. odstavka 69. člena ZUS mogoče predlagati z začasno odredbo le odložitev izvršitve upravnega akta, izpodbijanega v istem upravnem sporu. Ker pa je tožnica vložila tožbo zoper odločbo tožene stranke z dne 18.4.2005, s katerim je bil dokončno zavrnjen tožničin predlog za odlog izvršbe po sklepu o prisilni izterjavi z dne 10.9.2003, predlog za izdajo začasne odredbe pa se nanaša na obvestilo o neplačanem dolgu z dne 26.5.2005, je sodišče prve stopnje razsodilo, da se z začasno odredbo zadržanje izvršitve obvestila o neplačanem davku sploh ne more zahtevati.

Tožnica v pritožbi uveljavlja pritožbeni razlog kršitve materialnega prava ter predlaga, da pritožbeno sodišče izpodbijani sklep spremeni tako, da o zadevi odloči oziroma izpodbijani sklep razveljavi ter o zadevi ponovno odloči. Glede na sklicevanje sodišča prve stopnje na določbo 1. odstavka 69. člena ZUS, po katerem naj bi bilo mogoče predlagati z začasno odredbo le odložitev izvršitve izpodbijanega upravnega akta, pa tožnica navaja, da dejansko predlaga zadržanje izvršitve tega upravnega akta, ki pa v času vložitve tožbe še ni obstajal in je bil izdan na podlagi izpodbijanega upravnega akta. Smiselno je namreč zadržanje akta, ki je bil izdan kot posledica s tožbo izpodbijanega akta. Če bo s tožbo uspela, bo odpadla podlaga za izdajo akta, katerega zadržanje je predlagala. Zato bi bilo treba obvestilo o neplačanem davku zadržati. Ponovno pa opozarja, da je izvedeniško mnenje o višini njenega dolga do države ugodno, država pa nadaljuje z izterjavo davka, kot da izvedeniško mnenje ne bi obstajalo.

Tožena stranka na pritožbo ni odgovorila.

Pritožba ni utemeljena.

Tudi po stališču pritožbenega sodišča je na podlagi določbe 1. odstavka 69. člena ZUS možno z začasno odredbo odložiti izvršitev le tistega upravnega akta, o katerem teče upravni spor. Tožnica sicer zatrjuje, da je obvestilo o neplačanem davku akt, ki je bil izdan kot posledica s tožbo izpodbijanega akta, da je torej v tesni povezavi z izpodbijanim aktom, hkrati pa navaja, da zadržanje v tem upravnem sporu izpodbijanega upravnega akta ne bi bilo smiselno, ker je smiselno zadržanje obvestilo o neplačanem davku. Tožnica pa je po presoji pritožbenega sodišča napravila napačen sklep o pravni naravi obvestila o neplačanem davku. To obvestilo pošlje davčni organ dolžniku pred začetkom davčne izvršbe in v njem navede znesek zapadlega oziroma neplačanega dolga. Hkrati dolžnika pozove, da davek plača v roku osmih dni od dneva vročitve obvestila. S tem obvestilom za tožnico torej niso nastale obveznosti, pač pa je obveznost nastala na podlagi odločbe o odmeri davka. Po presoji pritožbenega sodišča nadalje obvestilo ni upravni akt, saj se z njim le obvesti dolžnika, da bo organ pričel z izvršbo odločbe, na podlagi katere je nastala obveznost. Izvršuje se torej odločba in ne obvestilo. Zato je bila pravilna odločitev sodišča prve stopnje, da ni mogoče z začasno odredbo zadržati izvršitve obvestila o neplačanem davku, saj se ta ne nanaša na akt, ki se izpodbija v tem upravnem sporu. Ker tudi ne gre za upravni akt, ki se lahko izpodbija v upravnem sporu, je glede na določbo 3. točke 1. odstavka 34. člena ZUS, pravilna odločitev sodišča prve stopnje o zavržbi zahteve za izdajo začasne odredbe že pri preizkusu izpolnjenosti procesnih predpostavk.

Pritožbeno sodišče je tožničino pritožbo na podlagi določbe 73. in 68. ter 69. člena ZUS zavrnilo in potrdilo izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

Zadnja sprememba: 13.5.2008

VIR: http://www.sodnapraksa.si

Ključne besede:
sodna praksa
vrhovno sodišče
obvestilo o neplačanem davku
začasna odredba
zahteva za zadržanje obvestila o neplačanem davku
pravna narava obvestila

Zadnji članki iz rubrike:

10.8.2021 8:12:59:
Invalid - pravica do dela s krajšim delovnim časom - lastnost zavarovanca - polni delovni čas

24.11.2020 17:53:06:
Odločba o delni razveljavitvi četrtega in tretjega odstavka 68.a člena Zakona o davčnem postopku

10.9.2020 16:03:13:
Vročanje odpovedi pogodbe o zaposlitvi

2.12.2019 10:12:30:
Odločba o ugotovitvi, da sta tretji odstavek 310. člena in tretji odstavek 311. člena Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju v neskladju z Ustavo

23.10.2019 7:22:24:
Odločba o ugotovitvi, da tretji odstavek 116. člena ter četrti in peti odstavek 406. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter prvi in drugi odstavek 37. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju niso v neskladju z Ustavo

Najnovejši članki:

7.6.2023 19:14:56:
Dodatno zmanjšanje letne davčne osnove na podlagi Zakona o dohodnini

7.6.2023 14:17:08:
Prilagoditev ukrepa na področju kreditiranja potrošnikov

5.6.2023 20:11:43:
Predlog sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

5.6.2023 19:42:05:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnem registru

5.6.2023 16:07:39:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za april 2023

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress