Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 13.8.2007 15:25:21

Usklajevanje priprave pogojev za snemanje in kraj obdavčitve

Davčni bilten

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Pojasnilo.DURS,.št..4230-65/2007-2,.23.4.2007

Davčni zavezanec je postavil vprašanji o obračunu DDV in kraju obdavčitve, ko davčni zavezanec, prepoznan za namene DDV v drugi državi članici, sklene pogodbo s slovenskim davčnim zavezancem za usklajevanje priprave pogojev za snemanje. To v praksi pomeni, da slovenski davčni zavezanec za tujega naročnika išče najboljše podizvajalce za izvedbo snemanja. Na zastavljeni vprašanji odgovarjamo:

1. Ali so te storitve obdavčene po sedežu izvajalca (24. člen ZDDV-1) oziroma ali se davčni zavezanec lahko sklicuje na prvi odstavek 29. člena ZDDV-1, po katerem so te storitve obdavčene po sedežu naročnika storitev?

Vse storitve usklajevanja pri pripravi snemanja, če jih slovenski davčni zavezanec zaračuna davčnemu zavezancu, ki nima sedeža v Sloveniji, pomenijo eno samostojno storitev, v skladu s 24. členom Zakona o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 117/06) obdavčeno po sedežu izvajalca te storitve, torej v Sloveniji.

Storitev usklajevanja priprav za snemanje, ki jo bo slovenski davčni zavezanec na podlagi sklenjene pogodbe opravil za davčnega zavezanca, ki nima sedeža v Sloveniji, vključuje iskanje najprimernejših krajev po Sloveniji, organizacijo sestankov in pogovore z lokalnimi ter državnimi predstavniki, pripravo in gradnjo kulis, najem prevoznih sredstev in gradbenih strojev, najem lokacij v zasebni lasti.

Kakor izhaja iz sodne prakse Sodišča Evropske skupnosti (v nadaljnjem besedilu: sodišče ES), je treba, kadar transakcija vključuje skupek znakov in dejanj, upoštevati vse okoliščine, v katerih se opravi obravnavana transakcija, da bi se ugotovilo, ali sta to dve ali več samostojnih transakcij ali enotna transakcija.

Sodišče ES je v sodbi Aktiebolaget NN (C-111/05) odločilo, da je to enotna storitev, kadar sta dva ali več dejavnikov ali dejanj, ki jih davčni zavezanec opravi za svojo stranko, tako tesno povezani, da dejansko sestavljajo eno samo nedeljivo gospodarsko storitev, katere razdelitev bi bila umetna.

Storitve, ki jih bo slovenski davčni zavezanec opravil, bodo omogočile snemanje dela filma v Sloveniji, to pomeni, da so vse te storitve potrebne, da se bo snemanje sploh lahko izvedlo. Ker so tesno povezane in dejansko sestavljajo nedeljivo gospodarsko transakcijo, je to enotna storitev.

Pri določitvi kraja obdavčitve pri enotni storitvi je treba preučiti vse sestavine, ki opredeljujejo storitev. Storitev usklajevanja priprav za snemanje je sestavljena iz številnih storitev in za nekatere bi se kraj določil v skladu s posebnimi pravili, kakor je na primer določeno v prvem odstavku 29. člena ZDDV-1, ki ga zavezanec posebej omenja.

Posebna pravila glede določitve kraja obdavčitve imajo prednost pred splošnim pravilom, določenim v 24. členu ZDDV-1. Splošno pravilo določa, da za kraj, na katerem je bila opravljena storitev, velja kraj, v katerem ima davčni zavezanec, ki opravi storitev, sedež svoje dejavnosti ali stalno poslovno enoto, iz katere je opravljena storitev, oziroma če takega kraja ni, kraj, v katerem ima stalno prebivališče ali običajno prebiva.

Glede na to, da usklajevanja priprav za snemanje filma ni moč uvrstiti med storitve iz 29. člena, prav tako pa tudi ne med preostale storitve, za katere se kraj opravljanja storitev določa po posebnih pravilih, velja za kraj obdavčitve kraj, določen v skladu s 24. členom ZDDV-1, torej kraj, v katerem ima davčni zavezanec, ki opravi storitev, sedež svoje dejavnosti.

2. Ali so te storitve, če jih slovenski podizvajalci neposredno zaračunajo tujemu naročniku, obdavčene po sedežu izvajalca (24. člen ZDDV-1) in ali ima tuja oseba pravico do vračila DDV po 74. členu ZDDV-1 oziroma ali se lahko podizvajalec sklicuje na prvi odstavek 29. člena ZDDV-1 in ne obračuna DDV?

Če podizvajalci neposredno zaračunajo svojo storitev tujemu naročniku, je treba za vsako posamezno storitev ugotoviti, kateri kraj po ZDDV-1 velja kot kraj opravljanja storitev, in jo ustrezno obdavčiti. Davčni zavezanec, ki nima sedeža v Sloveniji, v skladu s 74. členom ZDDV-1 lahko zahteva vračilo DDV, če izpolnjuje pogoje, določene v navedenem členu.

Kakor je razumeti drugo vprašanje, zavezanca zanima, kako določiti kraj obdavčitve, če bodo podizvajalci vsako posamezno storitev zaračunali neposredno tujemu naročniku. V tem primeru je treba za vsako storitev posebej v skladu z ZDDV-1 ugotoviti kraj opravljanja storitev in jo ustrezno obdavčiti.

Davčni zavezanec, ki v Sloveniji nima sedeža svoje dejavnosti niti stalne poslovne enote, iz katere se opravljajo poslovne transakcije, niti stalnega ali običajnega prebivališča, ima pravico do vračila DDV, zaračunanega za blago ali storitve, ki so mu jih dobavili drugi davčni zavezanci na ozemlju Slovenije, pod pogoji in na način iz 74. člena ZDDV-1.

Ključne besede:
pojasnila DURS
DURS
DDV
Davčni bilten

Zadnji članki iz rubrike:

7.6.2021 14:38:38:
Prekluzivni rok pri uveljavljanju odbitka DDV

27.5.2021 11:34:15:
Kako bodo s 1. julijem 2021 naslovniki urejali carinske formalnosti

27.5.2021 10:58:02:
Spremembe pravil o obračunavanju DDV pri e-trgovanju v skladu z Direktivo Sveta EU

12.5.2021 17:06:55:
Širitev sistema Vse na enem mestu in posebne ureditve za poslovne subjekte – VEM

10.5.2021 22:09:36:
Pravilnik o dopolnitvi Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost

Najnovejši članki:

11.6.2021 14:39:29:
Novosti v Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o trošarinah (ZTro-1A)

8.6.2021 14:19:04:
Finančni najem (leasing) (e-gradivo)

8.6.2021 12:43:24:
Spletni seminar o novostih v zvezi s prejemki in povračili stroškov javnim uslužbencem ter zamiku izplačilnega dneva plače pri proračunskih uporabnikih

7.6.2021 16:36:29:
Spremenjeni podračuni za plačilo trošarin in okoljskih dajatev

7.6.2021 11:28:28:
Dogovor o odpravi varčevalnih ukrepov v zvezi s povračili stroškov in drugimi prejemki javnih uslužbencev, zamiku izplačilnega dneva plače pri proračunskih uporabnikih ter regresu za letni dopust za leto 2021

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT