Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 3.1.2008 21:41:38

Vpisovanje prejetih sredstev iz državnega proračuna, skladov socialnega zavarovanja in socialnih prispevkov v DDV obrazec

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Vpisovanje prejetih sredstev iz državnega proračuna, skladov socialnega zavarovanja in socialnih prispevkov v DDV obrazec Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 4230-300/2007, 6. 12. 2007

V zvezi z vprašanji:

  1. ali naj zavod v obrazec DDV-O vpisuje tudi transakcije, kakor so: prejeta vrednost prispevkov za socialno varnost, prejeta sredstva iz državnega proračuna in iz skladov socialnega zavarovanja, in v katero polje v obrazcu DDV-O naj se te transakcije vpisujejo,

  2. na kakšen način naj zavod izračunava odbitni delež v primeru nevpisovanja vsebin iz 1. vprašanja v obrazec DDV-O, ali na podlagi prometa iz obrazca DDV-O ali na podlagi bilance,

v nadaljevanju odgovarjamo:

Prejemanje in posredovanje finančnih sredstev, ki ne pomenijo plačila za dobavo blaga ali storitev, niso obdavčljive transakcije v smislu Zakona o davku na dodano vrednost, zato se ne vpisujejo v evidence za namene DDV.

Pri izračunu odbitnega deleža se ne upoštevajo podatki o neobdavčljivih transakcijah. Odbitni delež se izračuna na podlagi evidenc za namene DDV, ki jih vodi davčni zavezanec, in ne na podlagi podatkov iz obrazca DDV-O.

Obrazložitev:

Predmet obdavčitve z DDV v Sloveniji so transakcije, naštete v 3. členu Zakona o davku na dodano vrednost - ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 117/06 in 52/07). V skladu s prvo in tretjo točko prvega odstavka tega člena ZDDV-1 so tako predmet obdavčitve z DDV dobave blaga ali opravljanje storitev, ki jih davčni zavezanec opravi v okviru opravljanja svoje ekonomske dejavnosti za plačilo.

Določena dobava blaga ali storitev je tako predmet obdavčitve z DDV takrat, ko obstajata hkrati na eni strani dobava blaga ali storitev in na drugi strani plačilo.

Finančni prilivi in odlivi, opisani v vprašanju, ki ne izhajajo iz protidobave blaga ali storitev, ne pomenijo prometa, ki bi se vpisoval v evidence za namene DDV.

Način izračuna odbitnega deleža za namene odbitka DDV določa drugi odstavek 65. člen ZDDV-1. V skladu s to določbo lahko davčni zavezanec odbije samo tolikšen delež obračunanega DDV za dobave blaga in storitev, ki se pripiše transakcijam, pri katerih je DDV odbiten v skladu s 63. členom ZDDV-1. Ta delež se določi z ulomkom, ki vsebuje:

  1. v števcu skupni znesek letnega prometa brez DDV, ki zadeva transakcije, pri katerih je dana pravica do odbitka;
  2. v imenovalcu skupni znesek letnega prometa brez DDV, ki zadeva transakcije, vključene v števcu, in transakcije, pri katerih ni dana pravica do odbitka DDV, vključno s subvencijami.

Pri izračunu odbitnega deleža se ne upoštevajo naslednji zneski:

  1. prometa, ki zadeva dobave osnovnih sredstev, ki jih je davčni zavezanec uporabljal za namene svoje dejavnosti;
  2. znesek prometa, ki zadeva priložnostne transakcije z nepremičninami;
  3. znesek prometa, ki zadeva priložnostne finančne transakcije.

Prejemanje in posredovanje finančnih sredstev (sredstev iz državnega proračuna, skladov socialnega zavarovanja in socialnih prispevkov), ki ne pomenijo plačila za dobavo blaga ali storitev, niso transakcije iz določbe 65. člena ZDDV-1, zato se pri izračunu odbitnega deleža ne upoštevajo.

Pri izračunu odbitnega deleža se upoštevajo določene transakcije (subvencije), ki se v obrazec DDV-O ne vpisujejo, zato davčni zavezanec izračunava odbitni delež na podlagi podatkov iz svojih evidenc, ki jih vodi za namene izvajanja predpisov na področju DDV, in ne na podlagi podatkov iz obrazca DDV-O.

Ključne besede:
pojasnilo DURS
vpisovanje prejetih sredstev
prispevki za socialno varnost
prejeta sredstva iz državnega proračuna
prejeta sredstva iz skladov socialnega zavarovanja
ZDDV
DDV obrazec

Zadnji članki iz rubrike:

11.9.2020 14:50:03:
Sodba Vrhovnega sodišča RS X Ips 19/2019 glede obravnave poslov »prodaje in povratnega najema«

11.8.2020 10:40:25:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

14.5.2020 10:31:32:
Odpis zalog zaradi višje sile (covid - 19)

4.5.2020 8:11:32:
Uveljavljanje pravice do odbitka DDV pri uvozu

Najnovejši članki:

28.9.2020 16:30:05:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, avgust 2020

28.9.2020 16:24:34:
Prispevek ob Tednu požarne varnosti Gasilske zveze Slovenije

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT