Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 10.10.2007 16:51:20

Obdavčitev dohodkov nerezidenta za raziskovalno delo v Sloveniji

Rubrika: Dohodninaprint Natisni

Obdavčitev dohodkov nerezidenta za raziskovalno delo v Sloveniji Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 42105-163/2007, 25. 9. 2007

Zavezanec sprašuje, ali je romunski raziskovalec, ki je v okviru projekta »Marie Curie« za eno leto zaposlen na ljubljanski fakulteti, upravičen do ugodnosti po 20. členu konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja med Slovenijo in Romunijo. Prilaga pogodbo o zaposlitvi med ljubljansko fakulteto in raziskovalcem iz Romunije.

Raziskovalne aktivnosti, ki jih opravlja v okviru evropskega projekta »Marie Curie Early Stage Training« na ljubljanski fakulteti se izvajajo v javnem interesu, kar izhaja iz same pogodbe o zaposlitvi. Kot avtor rezultatov raziskav se namreč navaja ljubljanska fakulteta, prav tako se izkušnje, pridobljene v obdobju enoletnih raziskav, delijo s slovenskimi študenti na ljubljanski fakulteti.

V zvezi z navedenim pojasnjujemo:

V konkretnem primeru se dohodek raziskovalca iz Romunije obravnava po 20. členu konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja med Republiko Slovenijo in Romunijo (oprostitev plačila davčnega odtegljaja v Sloveniji).

Davčna obravnava dohodkov profesorjev in raziskovalcev je vsebovana v 20. členu Konvencije med Republiko Slovenijo in Romunijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka in premoženja (Uradni list RS – MP, št. 25/02; v nadaljnjem besedilu: konvencija).

V skladu z 20. členom konvencije se profesorjem in raziskovalcem, rezidentom ene države pogodbenice, dovoli oprostitev obdavčitve v drugi državi pogodbenici za dohodke, ki jih dosežejo s poučevanjem ali opravljanjem raziskovalne dejavnosti v tej drugi državi (v tem primeru v Sloveniji). Do ugodnosti iz tega člena so upravičene samo tiste osebe, ki:

  • so bile tik pred obiskom druge države pogodbenice (Slovenije) rezident države pogodbenice (Romunije),
  • so na povabilo univerze, višje ali visoke šole ali druge podobne neprofitne izobraževalne ustanove, navzoče v drugi državi pogodbenici v obdobju, ki ni daljše od dveh let od datuma prvega prihoda v to drugo državo pogodbenico,
  • dejavnost poučevanja ali raziskovanja opravljajo v javno korist.

Ta člen v bilateralne konvencije običajno vključujejo države, ki želijo zagotoviti posebno davčno obravnavo dohodkov profesorjev in raziskovalcev za spodbujanje mednarodnega sodelovanja na znanstvenem področju. Ta člen ni vključen v Vzorčno konvencijo OZN in tudi ne v Vzorčno konvencijo OECD o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja, katere besedilo je vsebovano tudi v konkretnih mednarodnih pogodbah o izogibanju dvojnega obdavčevanja, ki jih ima Slovenija sklenjene z drugimi državami.

Iz priložene pogodbe o zaposlitvi med raziskovalcem iz Romunije in ljubljansko fakulteto je razvidno, da so v konkretnem primeru komulativno izpolnjeni vsi pogoji za posebno davčno obravnavo (oprostitev plačila davčnega odtegljaja v Sloveniji) po 20. členu konvencije, saj iz same pogodbe o zaposlitvi izhaja, da bo rezident Romunije v Sloveniji prisoten manj kot dve leti (delovno razmerje za določen čas enega leta), dejavnost raziskovanja pa bo opravljal v javno korist.

Pri presoji, ali je tuji raziskovalec upravičen do ugodnosti po 20. členu konvencije, je torej potrebno proučiti vse okoliščine posameznega primera (predvsem vsebino pogodbe o zaposlitvi), iz česar je razvidno izpolnjevanje pogojev, ki so določeni v konkretni mednarodni pogodbi; med drugim tudi izpolnjevanje časovnega limita dveh let.

Do ugodnosti tega člena (oprostitve), so upravičene samo tiste osebe, ki dejavnost poučevanja ali raziskovanja opravljajo v skladu s pogoji, navedenimi v tem členu. V nasprotnem primeru je dohodek obdavčen v skladu z ustreznim členom konvencije (npr. 15. člen, če je to dohodek iz zaposlitve, ali 14. člen, če je to opravljanje samostojne dejavnosti).

Ključne besede:
pojasnila DURS

Zadnji članki iz rubrike:

3.4.2020 17:22:41:
Finančna uprava RS izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

27.3.2020 12:55:28:
Prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine bo predvidima poslan 31. 3. 2020

19.2.2020 14:08:06:
Napoved za odmero dohodnine od drugih obresti

19.2.2020 14:02:33:
Napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov

19.2.2020 13:57:12:
Napoved dohodnine od dividend

Najnovejši članki:

3.4.2020 18:22:34:
Prevzem hrane pred gostinskimi obrati trenutno ni dovoljen

3.4.2020 18:16:46:
Ukrepi ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za ublažitev in zajezitev posledic pandemije

3.4.2020 16:05:39:
Povzetek novega interventnega zakona (določila, ki se nanajšajo na delodajalce)

3.4.2020 14:57:05:
Nova javna povabila delodajalcem za subvencionirano zaposlitev brezposelnih

3.4.2020 16:08:10:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT