Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 8.9.2017 11:51:10

Ministrstvo preoblikovalo predloge davčnih sprememb

Rubrika: Davkiprint Natisni

Ministrstvo preoblikovalo predloge davčnih sprememb Racunovodja.com Ministrstvo za finance je na podlagi novih izračunov, dosedanje razprave z različnimi deležniki in na podlagi prejetih pripomb v javni razpravi preoblikovalo junija predstavljene predloge davčnih sprememb. Nov predlog sprememb je ministrstvo že posredovalo Ekonomsko socialnemu svetu in koalicijskim poslanskim skupinam, s katerimi se bo nadaljevala razprava o predlaganih davčnih spremembah.

Ministrstvo za finance je junija predstavilo predloge sprememb, ki se navezujejo na pet davčnih zakonov. Predlagani ukrepi gredo v smeri nadaljnjega prestrukturiranja davčnih bremen, izboljšanja učinkovitosti pobiranja javnih dajatev ter zmanjševanja administrativnih bremen. Ministrstvo za finance je na podlagi novih izračunov (odmera dohodnine 2016), dosedanje razprave z različnimi deležniki in prejetih pripomb v javni obravnavi preoblikovalo junija predstavljene predloge davčnih sprememb, pri čemer je ministrstvo v največji možni meri upoštevalo prejete pripombe in predloge.

Predloge sprememb sestavljajo predlogi novel zakona o dohodnini, zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, zakona o davku na tonažo, zakona o davčnem potrjevanju računov ter zakona o davčnem postopku.

Ključne predlagane spremembe v zakonu o dohodnini so spremembe sistema normiranih odhodkov, s ciljem povečati učinkovitost in pravičnost sistema ter zmanjšati tveganja zlorab sistema ter vplivov na obnašanje deležnikov na trgu dela, uvedba posebne davčne sheme za dohodke, dosežene z napotitvijo na delo iz Slovenije v tujino ali iz tujine v Slovenijo, s ciljem ustvarjanja konkurenčnejših pogojev za slovensko gospodarstvo s privabljanjem novih znanj v slovenski gospodarski in raziskovalni prostor ter odprava stopničavosti dodatne splošne olajšave in s tem uvedba pravičnejše obravnave zavezancev v podobnem položaju.

V novem predlogu ministrstva za finance se ohranja predlagana sprememba sistema normiranih odhodkov, ki predvideva vključitev dohodkov iz dejavnosti v sistem letnega obračuna dohodnine, s tem pa se zavezancu priznajo olajšave, vezane na osebne okoliščine (splošna olajšava, olajšava za vzdrževane družinske člane itd.). Nov predlog predvideva znižanje višine normiranih odhodkov iz 80 % na 70 % prihodkov. Z namenom zajezitve zlorab sistema normiranih odhodkov se vzpostavijo mehanizmi, ki bodo zaznane zlorabe omejevali. Nadgrajuje se pravilo glede obveznega izstopa iz sistema ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov ter določa zgornja meja višine priznanih normiranih odhodkov. V primeru povezanih oseb se prihodki seštevajo, zavezanec pa vedno lahko dokazuje, da je njegov primer pristen ali da shema poslovanja ni vzpostavljena predvsem z namenom doseganja izpolnjevanja pogojev za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.

Tudi pri predlaganih spremembah sistema obdavčitve dohodkov iz delovnega razmerja delavcev, napotenih na delo zunaj države je ministrstvo sledilo prejetim predlogom ključnih deležnikov. Gre za napotitve delavcev, ki z napotitvami v tujino ali iz tujine v Slovenijo pridobivajo in delijo nova znanja in veščine na gospodarskem, znanstvenem ali akademskem področju v Sloveniji. Zaradi preprečevanja socialnega dumpinga je bil glede na prvotni predlog dodan dodaten pogoj glede višine zagotovljene plače v pogodbi o zaposlitvi, in sicer 1,5-kratnik povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji. Preoblikovan je bil tudi pogoj glede razdalje 150 km od državne meje. Nov predlog se opira na kraj običajnega opravljanja dela pred napotitvijo po najkrajši cestni povezavi, in sicer, če je ta več kot 200 km oddaljen od kraja napotitve. 

Prav tako novi predlogi sprememb upoštevajo pripombe glede povračil stroškov vezanih na začasno napotitev na delo v tujino. Zaradi preprečevanja zlorab posodobljeni predlog predvideva, da se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja pod določenimi pogoji ne vštevajo povračila stroškov za prehrano, prevoz in prenočišče.

Tudi v zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb so ključne predlagane spremembe vezane na sistem normiranih odhodkov, ki v novem predlogu sledi spremembam v sistemu normiranih odhodkov po zakonu o dohodnini, poleg tega pa tudi ukrepi za vključitev vseh učinkov prevrednotenj in prerazvrstitev vseh finančnih instrumentov v davčno osnovo.

Predlagane spremembe zakona o davčnem potrjevanju računov predvidevajo trajno možnost proste izbire zavezanca glede uporabe vezane knjige računov za izdajanje računov po izteku prehodnega obdobja (31. december 2017) in s tem odprava obveznosti dokazovanja nezmožnosti dostopa do spleta za zavezanca ter podaljšanje roka za sporočanje podatkov o izdanih računih iz vezane knjige davčnemu organu do desetega dne v mesecu, ki sledi mesecu izdaje računa. Predlaga se tudi podaljšanje časa za spletno preverjanje davčno potrjenih računov na šestdeset dni.

S predlaganimi spremembami zakona o davku na tonažo se jasneje določa izračun dohodkov od prodaje ladij.

Ključni predlogi sprememb zakona o davčnem postopku se nanašajo na spremembe postopkovnih določb zaradi sprememb zakona o dohodnini in spremembe določb glede dneva in načina plačila davka. Zaradi uvedbe možnosti kartičnega plačevanja davkov ter drugih obveznih dajatev pri Upravi Republike Slovenije za javna plačila se bolj na splošno določa, da se davek plača pri upravnem ali drugem državnem organu, če tehnične možnosti to dopuščajo. Takšna splošna določba predstavlja pravno podlago za uvedbo plačevanja davkov tako pri davčnem organu kot tudi pri drugih organih.

Vir: MF

Ključne besede:
normiranci
davčne spremembe
sprememba sistema normiranih odhodkov
davčno potrjevanje računov
VKR
zakon o davčnem postopku

Zadnji članki iz rubrike:

18.8.2020 16:28:48:
Plačevanje davkov je po novem možno kar iz eDavkov (če uporabljate Abanet ali NLB klik)

18.8.2020 16:23:34:
Kdo je zavezanec za plačilo okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže?

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

21.7.2020 15:36:44:
Plačilo prispevkov za socialno varnost pred potekom odloga

Najnovejši članki:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT