Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 31.3.2023 11:19:18

Kvote za zaposlovanje invalidov

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

Kvota je predpisani oziroma obvezni delež invalidov, ki jih je delodajalec, zavezanec za kvoto, dolžan zaposliti. Določa se jo glede na celotno število zaposlenih in glavno dejavnost delodajalca.

Kvota

Temeljna predpisa, ki določata in urejata dolžnost zaposlovanja invalidov – kvoto, hkrati pa tudi vzpodbude za zaposlovanje invalidov, sta Zakon o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov in Uredba o določitvi kvote.

Kvota je predpisani oziroma obvezni delež invalidov, ki jih je delodajalec, zavezanec za kvoto, dolžan zaposliti. Določa se jo glede na celotno število zaposlenih in glavno dejavnost delodajalca.

Zakon določa pravico do zaposlitvene rehabilitacije in obveznost zaposlovanja invalidov, opredeljuje pa tudi oblike, ukrepe in spodbude za njihovo zaposlovanje ter način njihovega financiranja, nadzore in prekrške. Kvota pa je podrobneje opredeljena v Uredbi o določitvi kvote, ki določa tudi dokazila o izpolnjevanju kvote, obračunavanje in plačevanje obveznosti, kot tudi številne vzpodbude za zaposlovanje invalidov, pomoč delodajalcem zaradi zaposlenih invalidov po pravilu »de minimis«, opredeljuje pa tudi nadzor.

Kaj je kvota in kaj kvotni sistem?

Kvota je obvezni delež zaposlenih invalidov od celotnega števila zaposlenih delavcev pri posameznem delodajalcu. Med zaposlene štejejo prijavljeni v zavarovanje na obrazcih M-1 (podlage 01, 02, 05, 13, 16, 19, 29, 34, 40, 51, 52, 64, 65, 84, 85), ne glede na število ur delovne obveznosti.

V skupno število zaposlenih štejejo tudi družbeniki zasebnih družb in zavodov v Republiki Sloveniji, ki so poslovodne osebe na podlagi pogodbe o zaposlitvi pri istem delodajalcu, samostojni podjetniki posamezniki in druge osebe, ki na območju Republike Slovenije samostojno opravljajo poklicno oziroma drugo dovoljeno dejavnost ter so na teh podlagah tudi zavarovani.

Kdo je zavezanec za kvoto?

Zavezanec za izpolnjevanje kvote je vsak delodajalec, ki je pravna ali fizična oseba, registrirana v Republiki Sloveniji z najmanj 20 zaposlenimi. Zavezanci za kvoto pa niso tuje diplomatsko in konzularno predstavništvo, invalidsko podjetje in zaposlitveni center.

Kdo je invalid?

Status invalida in pogoji, da bi invalida lahko šteli v kvoto, so prav tako natančno določeni z ZZRZI in Uredbo o določitvi kvote. Pri tem se upošteva navodilo, ki ureja prijavo invalidov v zavarovanje. Invalid je oseba, ki pridobi status invalida po ZZRZI ali po drugih predpisih, in oseba, pri kateri so z odločbo pristojnega organa ugotovljene trajne posledice telesne ali duševne okvare ali bolezni in ima zato bistveno manjše možnosti, da se zaposli ali ohrani zaposlitev ali v zaposlitvi napreduje. Vrsta invalidnosti je določena po šifrantu iz navodila, ki ureja prijavo invalidov v zavarovanje.

Kateri invalidi štejejo v kvoto?

V kvoto štejejo invalidi, ki imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za najmanj 20 ur tedensko in jih delodajalci prijavijo v zavarovanje kot invalide, skladno z navodilom, ki ureja prijavo invalida v zavarovanje, z mesecem, v katerem delodajalec opravi prijavo podatka o invalidnosti na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in zavod potrdi vpis le-tega v evidenco.

Na obrazcih za prijavo, odjavo ali spremembo obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter zdravstvenega zavarovanja delavcev je potrebno označiti, da se prijavlja ali odjavlja delavec invalid.

Delodajalci, ki zaposlujejo invalide, nimajo pa jih prijavljenih na ZZZS kot invalide, skladno z navodilom, ki ureja prijavo invalida v zavarovanje, ne morejo uveljavljati njihovega vštevanja v kvoto, niti preseganja kvote za obdobje, ko invalidov niso imeli ustrezno prijavljenih.

Pripomoček za izračun kvote zaposlovanja invalidov

Pripomoček za izračun kvote zaposlovanja invalidov

Neizpolnitev kvote

Delodajalec, zavezanec h kvoti, ki ne izpolni kvote, mora do vključno zadnjega dne v mesecu za pretekli mesec skladu plačati prispevek za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov v višini 70 % minimalne plače za vsakega invalida, ki bi ga moral zaposliti za izpolnitev predpisane kvote.

Če sklad ugotovi, da ima do delodajalca terjatev iz naslova plačila prispevka za neizpolnjevanje kvote, bo izdal odločbo o obveznosti plačila, ki je izvršilni naslov za takojšnjo prisilno izterjavo neporavnanih mesečnih obveznosti.

O pritožbi zoper odločbo odloča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Pritožba ne zadrži izvršitve odločbe.

Izvršbo vodi Finančna uprava Republike Slovenije.

Zavezanci lahko podatke o stanju obveznosti, o številu vseh zaposlenih in številu zaposlenih invalidov na zadnji dan v mesecu preverijo preko SVZI.net.


Morda vam bodo v pomoč tudi pogosta vprašanja in odgovori glede neizpolnitve kvote


Transakcijski račun: SI56 01100-6000042024, sklic: davčna številka zavezanca.

Vir: Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

Ključne besede:
kvote
zaposlovanje invalidov
invalidi
obvezni delež invalidov

Zadnji članki iz rubrike:

20.5.2024 15:48:16:
Dohodnina - Dohodek iz zaposlitve

16.5.2024 11:24:23:
Spremembe na področju statistike plač

15.5.2024 17:32:22:
Uredba o določitvi višine dnevnega nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas za leto 2024

15.5.2024 17:13:25:
Pravilnik o uveljavljanju izplačila nadomestila plače iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na zahtevo delodajalca

6.5.2024 11:21:05:
Ukinitev zbiranja podatkov na obrazcih ZAP/M

Najnovejši članki:

21.5.2024 13:20:10:
Davčna osnova za obračun DDV pri pridobitvi prevoznega sredstva iz druge države članice

20.5.2024 16:29:16:
Rok za doplačilo dohodnine se izteče 29. maja 2024

15.5.2024 18:20:29:
Spremembe Zakona o trošarinah (ZTro-1) – uporaba določb od 1. 6. 2024

15.5.2024 17:56:37:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, marec 2024

15.5.2024 17:35:39:
Poročilo o gibanju plač za februar 2024

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress