Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.5.2017 20:03:24

Predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

1.0 SPLOŠNO

Fizične osebe so v obvezno socialno zavarovanje v Republiki Sloveniji vključene iz naslova svojega statusa ali delovne aktivnosti, na način in pod pogoji, ki jih določajo predpisi s področja obveznega socialnega zavarovanja, in sicer:

Navedeni zakoni določajo tudi:

 • osnove za plačilo prispevkov za socialno varnost,
 • vrste prispevkov, ki se plačujejo za posamezne zavarovance,
 • zavezance za plačilo prispevkov.

Stopnje prispevkov za socialno varnost določa Zakon o prispevkih za socialno varnost - ZPSV, za določene zavarovance pa so stopnje prispevkov določene v Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju - ZPIZ-2 in  Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju - ZZVZZ.

Prispevke za socialno varnost pobira Finančna uprava Republike Slovenije. Način obračuna in plačila prispevkov za socialno varnost ter roke za obračun in plačilo prispevkov za socialno varnost določa Zakon o davčnem postopku - ZDavP-2.

2.0 PREDIZPOLNJEN OBRAČUN PRISPEVKOV ZA SOCIALNO VARNOST

V Uradnem listu RS, št. 63/2016 je objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku - ZDavP-2J, ki je začel veljati 22. 10. 2016, uporabljati pa 1. januarja 2017, razen nekaterih posameznih določb.

V ZDavP-2J je bila dodana nova določba 353.a člena ZDavP-2, ki določa, da davčni organ sestavi predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost (v nadaljevanju: POPSV) za zavezance:

 • ki so sami zavarovanci po zakonih o obveznem zavarovanju in so sami dolžni izračunati in plačati prispevke za socialno varnost ter
 • za katere davčni organ razpolaga s podatki za določitev osnove za plačilo prispevkov za socialno varnost.

2.1 Zavezanci, za katere davčni organ sestavi POPSV

V skladu z določbo 353.a člena ZDavP-2 davčni organ sestavi POPSV za:

 • samozaposlene osebe,
 • družbenike,
 • osebe, ki opravljajo versko službo v RS kot verski uslužbenci v skladu s predpisi, ki urejajo versko svobodo,
 • zavezance, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic,
 • kmečke zavarovance (obvezno in prostovoljno vključene v obvezno socialno zavarovanje),
 • osebe, prostovoljno vključene v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zavarovanje za primer brezposelnosti.

Z obračunom prispevkov za socialno varnost za mesec januar 2017 se je institut POPSV uvedel za samozaposlene in družbenike, za ostale zavezance bo davčni organ prvič sestavil POPSV z obračunom prispevkov za socialno varnost za mesec januar 2018.

2.2 Rok, do katerega davčni organ sestavi POPSV

Nosilci socialnih zavarovanj v davčni register dnevno posredujejo podatke o prijavah v socialna zavarovanja, odjavah iz socialnih zavarovanj in prijav sprememb med zavarovanjem zavarovancev, ki so jih zavezanci za vlaganje podatkov za matično evidenco dolžni vložiti v 8 dneh od izpolnitve pogojev za vstop oziroma izstop iz zavarovanja oziroma od dneva, ko je bila ugotovljena sprememba prijavljenih podatkov. Zavezanci za vložitev prijave teh podatkov so zavarovanci iz točke 2.1 sami.

Davčni organ bo na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga, za navedene zavezance sestavil POPSV ter ga odložil v sistem eDavki najpozneje do 10. v mesecu za pretekli mesec.

2.3 Podatki v POPSV so pravilni

Za zavezance, za katere so predizpolnjeni podatki v POPSV pravilni in popolni, se dodatna aktivnost v zvezi z obračunom prispevkov za socialno varnost ne zahteva.

Če zavezanec ne popravi podatkov v POPSV, po določbi šestega odstavka 353.a člena ZDavP-2 v tem primeru POPSV postane obračun prispevkov za socialno varnost, ki je tudi izvršilni naslov v skladu z drugim odstavkom 145. člena ZDavP-2. Obračun prispevkov za socialno varnost v tem primeru zavezanec lahko še vedno popravlja v skladu z določbami 53., 54. in 55. člena ZDavP-2.

2.4 Podatki v POPSV niso pravilni

Če podatki v POPSV, ki jih je pripravil davčni organ, niso pravilni in/ali popolni, mora zavezanec sam predložiti obračun prispevkov najpozneje do 15. v mesecu za pretekli mesec.

Zavezanec mora v obračunu prispevkov za socialno varnost sam posredovati tudi morebitne spremembe osnov, ki bi bile posledica uveljavljanja določenih pravic (bolniški stalež, starševski dopust) ali če se odloči za spremembo (povišanje, znižanje) zavarovalne osnove, razen kmetje, če bodo te podatke posredovali davčnemu organu pred sestavo POPSV.

2.5 Davčni organ ni sestavil POPSV

Če davčni organ v sistem eDavki ni odložil POPSV, mora zavezanec sam predložiti obračun prispevkov v elektronski obliki prek portala eDavki najpozneje do 15. v mesecu za pretekli mesec.

Davčni organ pa ne bo sestavil POPSV za zavezanca, ki bo sam oddal obračun prispevkov za socialno varnost v elektronski obliki prek portala eDavki do 10. v mesecu za pretekli mesec, torej do roka, do katerega mora davčni organ sestaviti POPSV.

2.6 Davčni organ je sestavil POPSV, zavezanec pa je oddal obračun prispevkov za socialno varnost

V primeru, da bo zavezanec oddal obračun prispevkov za socialno varnost do 15. v mesecu za pretekli mesec po tem, ko je davčni organ zanj že sestavil POPSV, velja obračun prispevkov za socialno varnost, ki ga je oddal zavezanec.

3.0 ROK ZA PLAČILO PRISPEVKOV

Prispevki morajo biti plačani najpozneje do 20. dne v mesecu za pretekli mesec, če z zakonom ni določeno drugače.

Vir FURS

Ključne besede:
prispevki za socialno varnost
predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost
POPSV

Zadnji članki iz rubrike:

2.8.2021 17:01:00:
Podatki za obračun plač za julij 2021

27.7.2021 16:21:29:
Prevoz na delo in z dela

27.7.2021 16:13:10:
Oddaja vlog za Ukrep Povračilo nadomestila plače v primeru karantene ali višje sile

27.7.2021 12:01:05:
Poročanje na REK-1 nadomestila plač za skrajšani delovni čas

23.7.2021 14:45:12:
Posodobljena pojasnila glede povračila nadomestila plače za skrajšani delovni čas

Najnovejši članki:

2.8.2021 13:01:52:
Poročilo o gibanju plač za maj 2021

2.8.2021 13:00:08:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, junij 2021

2.8.2021 12:44:37:
Pravilnik o spremembi in dopolnitvah Pravilnika o priznani obrestni meri

30.7.2021 15:37:38:
Koledar poročanja - avgust 2021

26.7.2021 17:47:17:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT