Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 15.2.2017 22:49:23

Gospodarske družbe - predložitev letnih poročil za leto 2016

Rubrika: Letno poročilo, davčni obračunprint Natisni

LETNO POROČILO 2016

Vstop v aplikacijo

Podatke za državno statistiko predložijo do konca marca za preteklo koledarsko leto, revidirana letna poročila za javno objavo v 8, nerevidirana pa v 3 mesecih po koncu poslovnega leta.

Gospodarske družbe predložijo:

  • podatke iz letnih poročil na poenotenih obrazcih (za državno statistiko, s predložitvijo izjave za uveljavljanje poenostavitve pa tudi za javno objavo),
  • letno poročilo v neenotni obliki v PDF datoteki (za javno objavo).

Poslovni subjekti, ki ne razpolagajo s programom za pretvorbo DOC, RTF in drugih formatov besedil v PDF format, lahko za pretvorbo uporabijo enega od brezplačnih programov ali programov v skupni rabi.

Uporabniki predložijo podatke prek spletne aplikacije po brezplačni registraciji ter vključitvi v sistem e-Pooblastil, ki preverja pravice uporabnikov za predložitev podatkov. Podatke lahko v spletno aplikacijo vnesejo neposredno ali pa uvozijo XML datoteko, ki jo pripravijo iz Excel preglednice.

Potrditev predloženih podatkov

  • s kvalificiranim digitalnim potrdilom, več na spletni strani elektronsko podpisovanje,
  • z obvestilom za AJPES, izpisanim iz spletne aplikacije, ki ga podpiše zastopnik poslovnega subjekta. Obvestilo za AJPES predložijo izpostavi osebno ali pošljejo po pošti s povratnico.

Excel preglednice (lokalni vnos podatkov)

Gospodarske družbe

LPGD_2016_V2_9

Navodilo za EXCEL preglednico GD 2016

Excel preglednica za lastne poslovne potrebe

Namenjena je družbam za pripravo računovodskih izkazov, kjer je mogoče izbrati poljubno obdobje poročanja in pripraviti PDF datoteko.

LPGD_V1_0_lastne_potrebe

Gospodarske družbe in zadruge predložijo AJPES letna poročila za javno objavo in za državno statistiko. Javno objavo letnih poročil določa 58. člen Zakona o gospodarskih družbah (v nadaljevanju: ZGD-1), predložitev podatkov za državno statistiko pa 59. člen ZGD-1.

Gospodarske družbe morajo za državno statistiko predložiti AJPES podatke iz letnih poročil in druge podatke na poenotenih obrazcih do zadnjega dne meseca marca tekočega leta za preteklo koledarsko leto.

Majhne gospodarske družbe, z vrednostnimi papirji katerih se ne trguje na organiziranem trgu, ter osebne družbe morajo AJPES za javno objavo predložiti letna poročila v treh mesecih po koncu poslovnega leta.

Gospodarske družbe in zadruge lahko pri predložitvi letnih poročil uveljavijo poenostavitev tako, da s predložitvijo podatkov iz letnih poročil za državno statistiko predložijo tudi izjavo, s katero dovolijo, da se ti podatki uporabijo tudi za javno objavo. Poenostavitve ne morejo uveljaviti družbe in zadruge, ki so zavezane k reviziji ali k preiskavi računovodskih izkazov.

Majhne kapitalske družbe in zadruge, zavezane k preiskavi računovodskih izkazov, morajo za javno objavo predložiti AJPES letna poročila z revizorjevim mnenjem v osmih mesecih po koncu poslovnega leta.

Gospodarske družbe in zadruge, ki so zavezane k reviziji letnih poročil, ter družbe in zadruge, z vrednostnimi papirji katerih se trguje na organiziranem trgu, morajo za javno objavo predložiti AJPES letna poročila in konsolidirana letna poročila ter revizorjevo poročilo v osmih mesecih po koncu poslovnega leta.

Družbe in zadruge po opravljeni reviziji ali preiskavi letnih računovodskih izkazov popravijo ali potrdijo predložene podatke za državno statistiko, kot določa sedmi odstavek 59. člena ZGD-1.

Gospodarske družbe in zadruge s statusom socialnega podjetja predložijo letno poročilo v skladu z Zakonom o socialnem podjetništvu in Slovenskim računovodskim standardom 35 (2016) – Računovodske rešitve v socialnih podjetjih. Priloga letnega poročila je tudi Ocena nadzornega organa.

Sestavne dele letnih poročil in druge podatke, ki jih morajo gospodarske družbe in zadruge predložiti AJPES za javno objavo in za državno statistiko, ter roke in način predložitve podrobneje določa Navodilo o predložitvi letnih in zaključnih poročil ter drugih podatkov poslovnih subjektov.

Na osnovi desetega odstavka 58. člena ZGD-1 morajo gospodarske družbe in zadruge plačati nadomestilo, določeno s Tarifo, šele po opravljeni storitvi javne objave letnega poročila na podlagi računa AJPES.

V primeru, da nameravate prenehati z opravljanjem dejavnosti pred iztekom treh mesecev po koncu poslovnega leta, morate nadomestilo za javno objavo plačati hkrati s predložitvijo letnega poročila. Podatki za izpolnitev UPN so objavljeni na spletni strani AJPES.

V skladu z 58. in 59. členom ZGD-1 morajo gospodarske družbe in zadruge predložiti AJPES bilanco stanja in izkaz poslovnega izida iz petega odstavka 54. člena in zaključno poročilo iz 68. člena ZGD-1 v rokih, ki jih za njihovo predložitev določa zakon, ki ureja davčni postopek. AJPES prejeta zaključna poročila brezplačno javno objavi na svoji spletni strani in navede razlog sestavitve.

Vir: Ajpes

Ključne besede:
letno poročilo
gospodarske družbe
ajpes
program letno poročilo
program ajpes

Zadnji članki iz rubrike:

8.5.2023 15:58:01:
Javno objavljena letna poročila za leto 2022

9.3.2023 15:41:15:
Olajšava za digitalni in zeleni prehod

15.2.2023 9:03:43:
Davčni obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti za leto 2022

15.2.2023 8:59:15:
Obračun davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2022

22.3.2023 12:38:58:
Davčni obračun in letno poročilo za leto 2022 (gospodarske družbe, zasebniki, društva)

Najnovejši članki:

2.6.2023 15:57:21:
Finančna uprava izdala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

2.6.2023 15:33:23:
Nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji morajo prijaviti letni dohodek

2.6.2023 10:18:36:
Podpisan protokol o spremembah konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja med Slovenijo in Švico

1.6.2023 10:36:04:
Objavljeni informaciji o poslovanju družb in podjetnikov v letu 2022

30.5.2023 17:07:02:
Koledar poročanja - junij 2023

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress