Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 16.11.2015 15:27:33

Vlada določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada je na svoji 63. redni seji, ki je potekala 13. novembra 2015, določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter ga posreduje Državnemu zboru Republike Slovenije v obravnavo po skrajšanem postopku.

Najpomembnejše spremembe zakona se nanašajo na ureditev poklicnega zavarovanja in na ureditev dvojnega statusa zavarovancev.

Dvojni status zavarovancev

Cilj je ureditev dvojnega statusa za vse zavarovance, ki izpolnjujejo pogoje za starostno ali predčasno upokojitev na način, ki zagotavlja enako obravnavo.

Vsi zavarovanci, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev pokojnine, imajo z možnostjo uveljavitve izplačila 20% predčasne ali starostne pokojnine že sedaj urejen t.i. dvojni status. To možnost bodo po predlogu imeli tudi vsi, ki izpolnjujejo pogoje po starih predpisih (ZPIZ, ZPIZ-1), izplačilo pa ne bo več omejeno na 65 let starosti. Menimo, da je smiselno spodbujati vse zavarovance za vztrajanje v zavarovanju, tudi tiste, ki so že dopolnili 65 let in izpolnjujejo pogoje za starostno ali predčasno pokojnino, saj bodo s tem še naprej plačevali prispevke in prejemali tudi 20% pokojnine.

Predlog zakona prinaša tudi spremembe pri ureditvi delne pokojnine in reaktivacije, ki prav tako na svoj način omogoča »dvojni status« oziroma ohranjanje statusa zavarovanca ob hkratnem statusu upokojenca. Uvaja se namreč možnost, da zavarovanec ali upokojenec po izpolnitvi pogojev za upokojitev ostane delovno aktiven oziroma ostane v zavarovanju tudi samo za dve uri ali tri ure dnevno oziroma 10 ali 15 ur tedensko in ne najmanj za štiri ure, kakor je veljalo do sedaj.

S takšnim predlogom se zagotavlja še fleksibilnejša oblika prehoda iz delovne aktivnosti v polno upokojitev, vsi zavarovanci (torej tudi samostojni podjetniki, družbeniki, delavci in kmetje), ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, pa bodo imeli možnost prejemanja 75% pokojnine, pod pogojem vključitve v zavarovanje za 2 uri na dan.

Vsi, ki so uveljavljali izvzem iz zavarovanja po ZPIZ-1, in ki se jim je že dvakrat podaljšal rok za uskladitev dvojnega statusa (ZMEPIZ-1), bodo še naprej lahko opravljali dejavnost, vendar se bodo morali vključiti v zavarovanje vsaj za dve uri dnevno. S takšno določbo želimo doseči enako obravnavo ne samo med vsemi kategorijami zavarovancev, temveč tudi znotraj kategorije samozaposlenih zavarovancev.

Poklicno zavarovanje

Socialni partnerji so soglašali, da je potrebno sistema poklicnega zavarovanja prenoviti, spremembe so z njimi tudi v celoti usklajene. Bistvene novosti so:

Revizija obstoječih in določanje novih delovnih mest poklicnega zavarovanja

O novih delovnih mestih poklicnega zavarovanja in glede sprememb škodljivih vplivov obstoječih delovnih mest poklicnega zavarovanja bosta po novem odločali posebni komisiji. Dana je pravna podlaga za izvedbo analize posledic dela za zdravje delavcev za vsa obstoječa delovna mesta poklicnega zavarovanja. Na podlagi izvedene analize bo krovna komisija po uradni dolžnosti uvedla postopek ugotavljanja, ali so na teh delovnih mestih še izpolnjeni pogoji za poklicno zavarovanje.

Nadzor nad vključitvijo v poklicno zavarovanje in plačevanjem prispevkov poklicnega zavarovanja

Nadzor nad obveznostjo vključitve v poklicno zavarovanje je v pristojnosti Inšpektorata RS za delo, ki lahko izda odločbo, s katero zavezancu odredi sklenitev poklicnega zavarovanja za vsakega takega zavarovanca od dneva nastopa dela na delovnem mestu, za katero je obvezno poklicno zavarovanje.

Predlagan je učinkovit nadzor nad plačevanjem prispevkov. V primeru neplačila prispevkov je določena izterjava neplačanih prispevkov za poklicno zavarovanje, ki jo izvrši pristojni davčni organ na predlog upravljavca sklada.

Pravice iz poklicnega zavarovanja

Pomembna sprememba je zvišanje najnižje poklicne pokojnine na višino starostne pokojnine, ki bi jo zavarovanec poklicnega zavarovanja prejel v obveznem pokojninskem in invalidskem zavarovanju za 40 let pokojninske dobe, povečana za sredstva prispevka za zdravstveno zavarovanje. Na novo je predlagana tudi najvišja višina poklicne pokojnine, ki doslej ni bila omejena, in sicer lahko poklicna pokojnina znaša največ višino starostne pokojnine odmerjene od najvišje pokojninske osnove, povečane za sredstva prispevka za zdravstveno zavarovanje.

Možnost enkratnega izplačila zbranih sredstev se omejuje do višine 5.000 EUR. Če ima zavarovanec-član na osebnem računu zbranih več sredstev, se ta lahko porabijo za plačilo prispevka za dokup pokojninske dobe oziroma se prenesejo v dodatno zavarovanje, kjer zavarovanec-član pridobi pravico do dodatne pokojnine.

Predlaganih je nekaj novosti na področju poslovanja SODPZ. Predlagana je tudi uvedba solidarnostnih rezerv z namenom vzpostavitve ravnovesje med presežki in primanjkljaji na računih posameznih zavarovancev-članov. Do sofinanciranja poklicne pokojnine iz solidarnostnih rezerv bodo upravičeni zavarovanci-člani, ki izpolnjuje vse pogoje za pridobitev pravice do poklicne pokojnine, razen pogoja zadostnosti sredstev in so bili vključeni v poklicno zavarovanje najmanj 17 let.

Ob teh temeljnih novostih, ki jih prinaša predlog sprememb ZPIZ-2, pa je potrebno opozoriti, da je bil veljavni ZPIZ-2 deležen temeljite prenove z namenom jasnejše in natančnejše določitve sistema poklicnega zavarovanja, in s tem odpravlja vse nejasnosti, ki so se izkazale ob izvajanju poklicnega zavarovanja v praksi.

Vir: MDDSZ

Ključne besede:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju
ZPIZ
Dvojni status zavarovancev
poklicno zavarovanje

Zadnji članki iz rubrike:

26.9.2023 11:32:31:
Prispevek ob tednu požarne varnosti

28.9.2023 10:03:51:
Septembrski popusti

14.7.2023 16:37:11:
Priporočamo: Zlati komplet davčnih in računovodskih e-izobraževanj

1.6.2023 10:36:04:
Objavljeni informaciji o poslovanju družb in podjetnikov v letu 2022

12.5.2023 12:32:06:
Novela Zakona o tujcih začne veljati 27. aprila 2023

Najnovejši članki:

4.10.2023 8:20:44:
Povračilo stroškov - službeno potovanje - dnevnica - kilometrina - drugi osebni prejemki - davek od osebnih prejemko

3.10.2023 16:25:30:
Obdavčitev dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2023 - Podrobnejši opis

3.10.2023 16:17:45:
Podatki za obračun plač za september 2023

3.10.2023 12:44:52:
Pravilnik o uveljavljanju izplačila nadomestila plače iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na zahtevo delodajalca

3.10.2023 16:34:28:
Stopnja DDV za sončne elektrarne (29. 9. 2023)