Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.9.2014 14:25:12

FATCA - Postopki identifikacije računov ZDA, o katerih se poroča na podlagi FATCA sporazuma

Rubrika: Davkiprint Natisni

V skladu s FATCA sporazumom bodo dolžne določene finančne institucije v Sloveniji opraviti postopke, s pomočjo katerih bodo identificirale finančne račune, o katerih bodo morale poročati Finančni upravi Republike Slovenije. Pripravljeno pojasnilo o postopkih identifikacije do spremembe Zakona o davčnem postopku – ZDavP-2 in sprejetja ustreznih podzakonskih aktov, predstavlja zgolj splošno informacijo o vsebini FATCA sporazuma, sklenjenim med Slovenijo in ZDA.

1.0 OBVEZNOST POROČANJA FINANČNIH INSTITUCIJ

Poročevalske finančne institucije Slovenije bodo morale na podlagi priloge I FATCA sporazuma opraviti postopke dolžne skrbnosti, da bodo pridobile informacije o obstoječih računih (odprtih do 30. 6. 2014) in novih računih (odprtih po 1. 7. 2014), o katerih bodo morale poročati Finančni upravi Republike Slovenije (v nadaljevanju: FURS).

Finančne institucije predstavljajo katerikoli subjekt, ki ima finančna sredstva za račun drugih kot precejšen del svojega poslovanja (bruto dohodek, ki je pripisljiv imetništvu finančnih sredstev in povezanim finančnim storitvam, predstavlja najmanj 20 % subjektovega bruto dohodka v obdobju treh koledarskih ali davčnih let pred letom, v katerem se opravi določitev ali v krajšem obdobju, če subjekt ob določitvi statusa obstaja krajše obdobje), in sicer:

 • kot subjekt, ki sprejema depozite pri bančnem ali podobnem poslovanju;
 • kot investicijski subjekt, ki pri poslovanju sam opravlja (ali ga upravlja subjekt, ki pri poslovanju opravlja) dejavnosti oz. posle za stranke, ki vključujejo trgovanje z instrumenti denarnega trga (npr. čeki, menice itd.), deviznimi sredstvi in drugimi finančnimi instrumenti, upravljanje individualnih in kolektivnih portfeljev ter drugo vlaganje, vodenje ali upravljanje sredstev ali denarja za druge osebe;
 • finančna institucija pa vključuje tudi zavarovalno družbo oz. holdinško družbo zavaro valne družbe, ki izda zavarovalno pogodbo z odkupno vrednostjo ali pogodbo rentnega zavarovanja ali je obvezana opravljati plačila v zvezi z njo.

To pomeni, da se bodo v skladu s FATCA sporazumom pri Upravi za notranje prihodke ZDA (»Internal Revenue Service – IRS«; v nadaljevanju: IRS) dolžne registrirati in poročati tako banke kot tudi nekatere druge finančne institucije, kot so družbe za upravljanje investicijskih skladov, borzno posredniške družbe in zavarovalnice.

2.0 POSTOPKI IDENTIFIKACIJE OBSTOJEČIH RAČUNOV

V okviru postopkov dolžne skrbnosti bodo pri imetnikih določenih računov dolžne preveriti pokazatelje oz. indice ZDA, na podlagi katerih se bo račun opredelil kot račun, o katerem se poroča. V primeru imetnikov računov, ki so fizične osebe, so pokazatelji naslednji:

 • identifikacija imetnika računa kot državljana ali rezidenta ZDA,
 • nedvoumna navedba kraja rojstva v ZDA,
 • trenutni poštni naslov ali naslov bivališča v ZDA (vključno s poštnim predalom v ZDA),
 • trenutna telefonska številka v ZDA,
 • trajni nalog za prenos sredstev na račun, ki se vodi v ZDA,
 • trenutno veljavno pooblastilo za zastopanje ali podpisovanje, dani osebi z naslovom v ZDA ali
 • naslov »v skrbi drugega« oz. »poštno ležeče« kot edini naslov, ki ga ima finančna institucija v svoji evidenci.

V primeru pravnih oseb pa bodo finančne institucije za določene račune subjektov dolžne preverjati, ali je imetnik računa določena oseba ZDA, o kateri se poroča; ali je imetnik računa tuja finančna institucija, in v določenih posebnih primerih, ali ima imetnik računa obvladujoče osebe, ki so državljani ali rezidenti ZDA. Pri tem bo dolžna preveriti informacije, ki jih vodi zaradi predpisov ali poslovanja s strankami, s katerimi je dolžna razpolagati na podlagi postopkov za preprečevanje pranja denarja ali poznavanja strank. Pokazatelji, ki v tem primeru kažejo na dejstvo, da je imetnik računa oseba ZDA, vključujejo:

 • kraj ustanovitve v ZDA,
 • kraj organiziranja v ZDA ali
 • naslov v ZDA.

Kadar bodo navedene informacije, ki se preverjajo, kazale na to, da je imetnik računa finančna institucija, se račun ne bo opredelil kot račun, o katerem se poroča. Informacije o tem, da je imetnik računa finančna institucija, bodo slovenske poročevalske finančne institucije lahko pridobile tudi na podlagi preverjanja globalne posredniške identifikacijske številke (»Global Intermediary Identification Number - GIIN«; v nadaljevanju: GIIN) imetnika računa, ki ga objavlja IRS. V primeru, da je tako identificiran imetnik računa finančna institucija, ki jo IRS obravnava kot nesodelujočo finančno institucijo, bodo slovenske poročevalske finančne institucije dolžne o plačilih na tak račun v letih 2015 in 2016 poročati po posebnih pravilih.

V primeru, ko bodo slovenske poročevalske finančne institucije odkrile omenjene pokazatelje oz. informacije, jim o računu ne bo treba poročati, če bodo same ali od imetnikov računov pridobile s FATCA sporazumom določena dodatna dokazila, iz katerih bo razvidno, da ne gre za račune, o katerih se poroča.

Ta dokazila primeroma predstavljajo:

 • informacije, ki se zbirajo ali vodijo v skladu s postopki za preprečevanje pranja denarja ali poznavanje strank,
 • samopotrdilo (ki je lahko na IRS obrazcu W-8 ali W-9 ali podobnem dogovorjenem obrazcu), da imetnik računa ni ne državljan ne rezident ZDA za davčne namene oz. da se v primeru subjekta na podlagi samopotrdila ugotovi njegov status in
 • druge dokazne listine, ki izkazujejo takšen status imetnika računa, da se o njem ne poroča. Druge dokazne listine so lahko:
 • pooblastilo o rezidentstvu, ki ga izda pooblaščeni javni organ jurisdikcije, katere rezident je imetnik računa,
 • veljaven identifikacijski dokument, izdan s strani pooblaščenega javnega organa in se pravilo ma uporablja za ugotavljanje istovetnosti (npr. osebna izkaznica, potni list, vozniško dovoljenje v ZDA),
 • uradna dokumentacija subjekta, ki jo izda pooblaščeni javni organ in vsebuje ime, naslov ter sedež subjekta v jurisdikciji, katere rezident je oz. v kateri je bil ustanovljen ali organiziran,
 • dokumenti v skladu s sporazumom o kvalificiranem posredniku (QI) za identifikacijo posameznikov ali subjektov,
 • drugi uradni dokumenti, med katerimi so npr. finančni izkazi, poročila tretje osebe o kreditni sposobnosti, vloga za stečaj, poročilo Komisije za vrednostne papirje in borzo ZDA.

3.0 POSTOPKI IDENTIFIKACIJE NOVIH RAČUNOV

Glede novih računov (od 1. 7. 2014 dalje) bodo morale finančne institucije ob odprtju računa pridobiti ustrezno dokumentacijo, ki ji bo omogočala ugotoviti, ali se mora račun opredeliti kot račun, o katerem se poroča in v zvezi s katerim bodo dolžne FURS posredovati predpisane informacije.

V zvezi z računi fizičnih oseb bo dokumentacija lahko vključevala samopotrdilo, iz katerega bo razviden status imetnika računa. V primeru, da bo iz njega razvidno, da je imetnik računa rezident ali državljan ZDA, bodo morale finančne institucije sprejemljivost takega potrdila preveriti še na podlagi drugih informacij, ki jih bodo pridobile v zvezi z odprtjem računa, npr. dokumentacija v zvezi s postopki za preprečevanje pranja denarja in poznavanja strank. Če finančna institucija veljavnega, pravilnega in zanesljivega samopotrdila ne bo mogla pridobiti, bo morala o takem računu poročati v skladu s FATCA sporazumom.

V zvezi z računi subjektov (pravnih oseb) bo ob odprtju računa treba ugotoviti, ali ima imetnik računa enega izmed naslednjih statusov, ki so opredeljeni v skladu s FATCA sporazumom:

 • določena oseba ZDA (korporacije, partnerstva, organizirano v ZDA, skrbniški skladi v skladu z zakonodajo ZDA z določenimi izjemami),
 • finančna institucija Slovenije ali finančna institucija iz druge države, s katero so ZDA sklenile FATCA sporazum,
 • sodelujoča tuja finančna institucija,
 • tuja finančna institucija, domnevno skladna s FATCA predpisi,
 • oproščeni upravičeni lastnik,
 • aktivni nefinančni tuji subjekt,
 • pasivni nefinančni tuji subjekt.

Status imetnika računa, ki je slovenska finančna institucija, finančna institucija, s katero so ZDA sklenile FATCA sporazum ali aktivni nefinančni tuji subjekt, se lahko določi na podlagi GIIN oz. drugih informacij, ki so javno dostopne oz. z njimi razpolaga poročevalska institucija v Sloveniji. Kadar se status omenjenih subjektov določi na tak način, se o računu ne poroča FURS. V primeru, da finančna institucija, ki je imetnik računa, IRS obravnava kot nesodelujočo finančno institucijo (ker npr. nima veljavne GIIN), je treba FURS o njenem računu in plačilih v letih 2015 in 2016 poročati v skladu s posebnimi pravili.

V vseh drugih primerih se status imetnika računa ugotavlja na podlagi samopotrdila. Kadar pa je imetnik računa pasivni nefinančni tuji subjekt, mora slovenska poročevalska finančna institucija poleg računa subjekta identificirati tudi obvladujoče osebe (ugotovljene na podlagi postopkov za preprečevanje pranja denarja ali poznavanja strank) ter na osnovi samopotrdila imetnika računa ali take osebe ugotoviti, ali je državljan ali rezident ZDA, kar pomeni, da mora o njem in o obvladujočih osebah poročati FURS.

Ključne besede:
FATCA
Zakon o davčnem postopku
ZDavP-2
FURS

Zadnji članki iz rubrike:

2.6.2023 10:18:36:
Podpisan protokol o spremembah konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja med Slovenijo in Švico

29.5.2023 15:41:00:
Davčna obravnava prenosov sredstev med podjetjem zavezanca in njegovim gospodinjstvom s poudarkom na prenosu nepremičnin

8.5.2023 12:00:27:
Oprostitev davka za opravljanje nepridobitne dejavnosti - Podrobnejši opis

21.4.2023 10:22:27:
Dohodek iz prenosa premoženjske pravice

31.3.2023 19:14:50:
Koriščenje davčne olajšave za zaposlovanje po noveli ZDDPO-2S za osebe, ki so bile zaposlene v letu 2020 in 2021

Najnovejši članki:

7.6.2023 19:14:56:
Dodatno zmanjšanje letne davčne osnove na podlagi Zakona o dohodnini

7.6.2023 14:17:08:
Prilagoditev ukrepa na področju kreditiranja potrošnikov

5.6.2023 20:11:43:
Predlog sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

5.6.2023 19:42:05:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnem registru

5.6.2023 16:07:39:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za april 2023

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress