Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 24.7.2013 15:09:36

Pojasnila v zvezi z izvajanjem 10.a člena ZGD-1

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

AJPES podaja podrobnejša pojasnila v zvezi z izvajanem 10.a člena ZGD-1.

Uresničevanje 10. a člena Zakona o gospodarskih družbah  (ZGD-1) skladno z odločbo Ustavnega sodišča U-I-311/11-16 z dne 25.4.2013 je pomembno zaostrilo pogoje za registracijo gospodarske družbe in samostojnega podjetnika. 

AJPES podaja točkam VEM podrobnejša pojasnila v zvezi z izvajanjem 10.a člena ZGD-1, ki se nahajajo v pripetem dokumentu:

Obvestilo točkam VEM v zvezi z izvajanjem 10.a člena ZGD-1:

Obvestilo točkam VEM v zvezi z izvajanjem 10. a člena Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1)

Uresničevanje 10. a člena ZGD-1 skladno z odločbo Ustavnega sodišča U-I-311/11-16 z dne 25.4.2013 je pomembno zaostrilo pogoje za registracijo gospodarske družbe in samostojnega podjetnika.

Skladno s petim in šestim odstavkom 10. a člena ZGD-11 ne more biti ustanovitelj gospodarske družbe ali pridobiti statusa družbenika ali samostojnega podjetnika oseba:

  1. ki je bila pravnomočno obsojena na kazen zapora zaradi kaznivega dejanja zoper gospodarstvo, zoper delovno razmerje in socialno varnost;
  2. zoper katero je bila s pravnomočno sodbo na podlagi tega zakona ugotovljena odgovornost zaradi spregleda pravne osebnosti;
  3. ki je na podlagi zakona, ki ureja sodni register, priložila predlogu za vpis v register neresnično izjavo o tem, da imajo vse kapitalske družbe, v kapitalu katerih je udeležena z več kot 25 odstotki, poravnane vse davke in druge obvezne dajatve, ki jim je potekel zakonski rok plačila, razen tistih, katerim je bil dovoljen odlog ali obročno plačilo skladno z zakonom, ki ureja davčni postopek;
  4. ki je bila kot družbenik z več kot 25 odstotki udeležena v kapitalu ali bila član poslovodstva ali organa nadzora kapitalske družbe, za katero je bila pravnomočno ugotovljena ničnost na podlagi zakona, ki ureja sodni register, ker je bil namen delovanja ali dejavnost družbe v nasprotju z ustavo, s prisilnimi predpisi ali z moralnimi načeli.

Po sedmem odstavku 10. a člena te omejitve prenehajo veljati po 10 letih od dneva pravnomočne sodbe ali neresnične (lažne) izjave.

Zato je potrebno, da uslužbenci vseh točk VEM vsakega predlagatelja vloge za registracijo gospodarske družbe oziroma samostojnega podjetnika posebej seznanijo z vsebino omejitev po 10. a členu ZGD-1 in s posledicami neresničnih izjav, da jih neupravičeno ne bi prizadele negativne posledice nepozornega podpisovanja izjav. Strankam je zato potrebno svetovati, da zlasti pred podajanjem izjave o poravnanih davčnih obveznostih2 v zvezi z registracijo gospodarske družbe ali samostojnega podjetnika z vso potrebno skrbnostjo preverijo dejstva, o katerih morajo podati izjavo. V primeru dvoma naj točke VEM strankam svetujejo, da na DURS predhodno preverijo dejansko stanje in morebitne zapadle neporavnane obveznosti (razen tistih, katerim je bil dovoljen odlog ali obročno plačilo skladno z zakonom, ki ureja davčni postopek), ki jih izkazujejo davčne evidence, plačajo pred podajo izjave oziroma na pristojnem davčnem uradu uskladijo stanje nepravočasno plačanih obveznosti.

Dana neresnična (lažna) izjava po določbi sedmega odstavka 10. a člena ZGD-1 za isto osebo pomeni prepoved registracije gospodarske družbe ali samostojnega podjetnika za 10 let. Tako registrska sodišča kot AJPES pred odločitvijo o registraciji vsako dano izjavo preverijo pri DURS. Doslej je AJPES zavrnil registracijo samostojnega podjetnika, če je od DURS prejel negativni odgovor oziroma obvestilo, da oseba, ki je že prej poslovala kot samostojni podjetnik, ali družbe, v kapitalu katerih je oseba udeležena z več kot 25 odstotki, nimajo poravnanih obveznosti.3

Od ponedeljka, 22.7.2013 dalje, bo AJPES v primerih negativnega odgovora DURS – zaradi nesorazmerne sankcije po sedmem odstavku 10. a člena ZGD-1 – stranke dodatno pozval (obrazec – »POZIV« je v prilogi), da se v 5 dneh izrečejo o dejstvih in okoliščinah iz obvestila DURS o neporavnanih davčnih obveznostih.

Če bodo stranke podale izjavo z nasprotnimi dokazili, bo AJPES prejeto dokumentacijo posredoval DURS v ponovno preveritev. Do ugotovitve popolnega dejanskega stanja, ki ga bo izkazal DURS s potrdilom o (ne)poravnanih obveznostih, bo postopek registracije pri AJPES miroval. Glede na vsebino prejetega potrdila DURS, bo AJPES zaključil postopek (z registracijo ali z zavrnitvijo registracije).

Izjave po 1. točki šestega odstavka 10. a člena ZGD-1 AJPES preverja neposredno v Centralni kazenski evidenci Ministrstva za pravosodje, ki odgovore praviloma vrača v nekaj minutah, razen v primerih, ko mora Ministrstvo za pravosodje izvesti ugotovitveni postopek o obstoju omejitve za registracijo.

AJPES izjav po 2. in 4. točki šestega odstavka 10. a člena ZGD-1 zaenkrat ne preverja, ker sodišča v ta namen še niso mogla zagotoviti uradnih evidenc.

AJPES hkrati točke VEM obvešča, da je v svoji funkciji registrskega organa za samostojne podjetnike pristojna ministrstva seznanil (podobno kot v imenu registrskih sodišč Vrhovno sodišče RS) s težavami pri predhodnem preverjanju omejitev za registracijo samostojnih podjetnikov in nesorazmernostjo posledic, ki pri tem lahko nastanejo za ohranjanje dosedanje učinkovitosti in kratkega časa postopka registracije ter za razvoj svobodne gospodarske pobude. Pristojna ministrstva so nas že seznanila, da bodo v sodelovanju z registrskimi organi predlagala spremembe in dopolnitve 10. a in tudi 10. b člena ZGD-1.

Točke VEM se lahko z morebitnimi dodatnimi vprašanji v zvezi z vlaganjem vlog za registracijo samostojnih podjetnikov obrnejo na izpostave AJPES.

1 Določbe šestega odstavka 10. a člena ZGD-1, ki veljajo za družbe, se skladno s petim odstavkom 10. a člena ZGD-1 smiselno uporabljajo tudi za samostojne podjetnike.

2 Med neporavnane obveznosti DURS uvršča vse davke in druge obvezne dajatve, ki presegajo 50 EUR.

3 Tako je AJPES, kot registrski organ za samostojne podjetnike, v času od 1.7.2013 do 15.7.2013 pri DURS preveril 167 izjav predlagateljev vlog za registracijo samostojnih podjetnikov in ugotovil, da je kar 15,7 % (22) predlagateljev podalo neresnično izjavo glede davčnih in drugih obveznih dajatev, ter jim na tej podlagi zavrnil pridobitev statusa samostojnega podjetnika. Ena oseba je podala tudi neresnično izjavo po 1. točki šestega odstavka 10. a člena ZGD-1 (kazenska evidenca).

Priloga k obvestilu: 
"POZIV stranki, da se izreče o dejstvih in okoliščinah iz obvestila Davčne uprave Republike Slovenije, da ima neporavnane davčne obveznosti"

Vir: AJPES

Ključne besede:
ZGD-1
Točke VEM
AJPES
registracija gospodarske družbe
registracija samostojnega podjetnika

Zadnji članki iz rubrike:

18.1.2022 16:57:36:
Višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti od 1. januarja 2022

18.1.2022 14:10:51:
Uredba o spremembah Uredbe o embalaži in odpadni embalaži

14.1.2022 15:57:47:
Samozaposleni, družbeniki in kmetje: vlogo za povračilo izgubljenega dohodka zaradi karantene za lani oddajte do 15. 1. 2022

14.1.2022 15:46:59:
Spletni seminar Financiranje HAG testov za samotestiranje po PKP 10 in izpolnjevanje pogoja PCT ter nošenja mask po veljavnih odlokih

6.1.2022 10:12:37:
S 1. januarjem 2022 začetek uporabe novele Zakona o javnem naročanju (ZJN-3)

Najnovejši članki:

20.1.2022 14:04:16:
Predložitev letnih poročil za leto 2021 - Nepridobitne organizacije

19.1.2022 17:28:36:
Društva - Predložitev letnih poročil za leto 2021

19.1.2022 17:24:46:
Predložitev letnih poročil za leto 2021 - Samostojni podjetniki

19.1.2022 17:01:04:
Predložitev letnih poročil za leto 2021 - Družbe in zadruge

19.1.2022 9:53:30:
Izjava o delnem vračilu prejetih upravičenj - pomoč za financiranje regresa za letni dopust (NF-RegresVracilo)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress