Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 22.11.2011 13:35:40

Kako preverimo, ali imamo urejeno zdravstveno zavarovanje?

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Zdravstveno zavarovanje zagotavlja ustrezno zdravstveno in socialno varnost v času bolezni ali poškodbe, saj pokriva stroške za tveganja v primerih, ko zbolimo, se poškodujemo ali imamo kakšne druge zdravstvene potrebe. Osnovna lastnost obveznega zdravstvenega zavarovanja je, da so pravice vsakega posameznika ali po njem zavarovanega družinskega člana vezane na prijavo v zavarovanje in na plačilo ustreznega prispevka. Zdravstveno zavarovanje je v Republiki Sloveniji obvezno za vse osebe, ki izpolnjujejo z zakonom predpisane pogoje, pri čemer je določeno tudi, kdo je zavezanec za prijavo in odjavo osebe v obvezno zdravstveno zavarovanje. Zavarovane osebe v obveznem zdravstvenem zavarovanju so zavarovanci (aktivni zavarovanci, kot denimo osebe v delovnem razmerju, osebe, ki opravljajo samostojno dejavnost, lastniki zasebnih podjetij, prejemniki različnih socialnih dajatev, druge osebe z dohodkom ter državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem pri nas) in po njih zavarovani družinski člani (denimo otroci, zakonec, idr.). Prijavo v zavarovanje je za zavarovanca dolžan vložiti tisti, ki je z zakonom določen kot zavezanec za plačilo prispevka. Tako je npr. pri osebah v delovnem razmerju zavezanec za prijavo delodajalec, pri prejemnikih socialnih dajatev nosilec javnega pooblastila, ki je pravico priznal, pri državljanih Slovenije, ki imajo pri nas stalno prebivališče in ne presegajo določenega dohodkovnega cenzusa, pa občina. Določene kategorije zavarovancev so same zavezanec za plačilo prispevkov, zato so tudi prijavo v zavarovanje dolžne vložiti same, kot denimo osebe, ki opravljajo samostojno pridobitno, poklicno ali kmetijsko dejavnost, in osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki si same plačujejo prispevek. Osebe lahko uveljavijo zdravstvene storitve oziroma denarne dajatve iz obveznega zdravstvenega zavarovanja le, če imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. To pomeni, da je zavezanec za prijavo zanje vložil prijavo v zavarovanje. Prijavo je dolžan vložiti v roku 8 dni od nastanka pravnega razmerja, ki je podlaga za zavarovanje (npr. sklenitve delovnega razmerja). Če osebe zavarovanja nimajo urejenega, pravic iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja ne morejo uveljaviti. Če potrebujejo medicinsko oskrbo, so dolžne plačati zdravstvene storitve, razen v primeru, ko gre za nujno zdravljenje oziroma nujno pomoč. Za nezavarovane osebe krije stroške nujnega zdravljenja in nujne pomoči proračun Republike Slovenije.

Obvezno zdravstveno zavarovanje zagotavlja zavarovanim osebam pravice do zdravstvenih storitev, zdravil, medicinsko-tehničnih pripomočkov ter do denarnih nadomestil, pri čemer je potrebno v nekaterih primerih za nekatere zdravstvene storitve, zdravila in medicinsko-tehnične pripomočke tudi doplačati ali pa se za tveganja tovrstnih doplačil prostovoljno zavarovati (dopolnilno zdravstveno zavarovanje). Določenim skupinam zavarovanih oseb pa razliko med vrednostjo zdravstvene storitve, ki se krije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, in polno vrednostjo zdravstvene storitve, krije proračun Republike Slovenije (denimo socialno ogroženim osebam).

Zavarovane osebe s kartico zdravstvenega zavarovanja uveljavljajo zdravstvene storitve iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri izvajalcih, ki imajo za izvajanje zdravstvene dejavnosti sklenjeno pogodbo z ZZZS. Z vročitvijo kartice zavarovana oseba omogoči zdravstvenim delavcem elektronski dostop do podatkov o urejenosti oz. neurejenosti svojega obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ti podatki so shranjeni v podatkovnih zbirkah ZZZS in 3 prostovoljnih zdravstvenih zavarovalnicah (AdriaticSlovenica, Triglav, zdravstvena zavarovalnica in Vzajemna zdravstvena zavarovalnica).

Pomembno je, da zavarovane osebe stalno skrbijo za urejeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, saj zdravstveni delavci (medicinska sestra, zdravnik, farmacevt …) dostopajo do točnih trenutnih podatkov. Tako naj bodo posebej pozorne tiste zavarovane osebe, ki spreminjajo svojo podlago za vključitev v obvezno zdravstveno zavarovanje zaradi sprememb v svojem statusu. Le-ti se spreminjajo predvsem ob naslednjih življenjskih dogodkih:

- ob spremembi zaposlitve,
- ob izgubi zaposlitve (prijava brezposelne osebe na Zavodu za zaposlovanje ali osebe brez lastnih prihodkov na občini),
- ob upokojitvi,
- ob spremembi statusa šolajoče osebe (pravočasno posredovanje potrdil o šolanju za šolajoče, starejše od 18 let).

Če oseba nima urejenega obveznega ali dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, mora zdravstvene storitve doplačati ali plačati v celoti razen v primeru nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči. Poleg tega velja, da se tistim samostojnim zavezancem za prispevek (samostojnim podjetnikom, kmetom, osebam, ki opravljajo samostojni poklic…), ki so neredni plačniki prispevkov ter njihovim družinskim članom v času, ko nimajo poravnanih obveznosti plačevanja prispevkov, zadržijo pravice do zdravstvenih storitev in denarnih dajatev iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja. Te osebe in njihovi družinski člani lahko skladno z veljavno zakonodajo v času, ko nimajo poravnanih obveznosti iz naslova prispevkov, uveljavljajo na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja le nujno zdravljenje. Ostale storitve, ki presegajo nujno zdravljenje, si morajo zagotoviti z lastnimi sredstvi, ki pa jih ZZZS povrne, ko tudi sami poravnajo svoje obveznosti do ZZZS.

Iz statistike o urejenosti obveznega zdravstvenega zavarovanja izhaja, da je bilo:

- na dan 30. 9. 2011 26.172 nezavarovanih oseb, ki imajo v Sloveniji stalno prebivališče,

- od tega je bilo najmanj dva meseca nezavarovanih 19.525 oseb in

- 11.752 oseb, ki niso bile zavarovane več kot 1 leto, od tega približno 8.800 oseb, ki si niso želele urediti zavarovanja.

ZZZS stalno spremlja podatke o urejenosti obveznega zdravstvenega zavarovanja, območne enote ZZZS pa nezavarovane osebe obdobno vabijo k ureditvi zavarovanja. V postopkih urejanja zavarovanja nezavarovanih oseb je pogosto zaslediti, da nezavarovane osebe ne vedo, da nimajo urejenega obveznega zavarovanja. Denimo brezposelne osebe menijo, da imajo tudi po poteku pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje že zgolj zato, ker so vpisane v evidenco brezposelnih oseb pri Zavodu RS za zaposlovanje. Prav tako so primeri, ko delodajalec delavca ne prijavi v zavarovanje v predpisanem roku 8 dni od sklenitve delovnega razmerja, le-ta pa šele v primeru uveljavljanja zdravstvenih storitev ugotovi, da zavarovanja nima urejenega. Za vse informacije glede urejanja obveznega zdravstvenega zavarovanja se lahko nezavarovane osebe obrnejo neposredno na katerokoli območno enoto ali izpostavo ZZZS. Vsakdo pa lahko na enostaven način - prek SMS sporočila - preveri, ali ima urejeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje oziroma ali ima zadržane pravice zaradi neplačila prispevka (to velja za zavarovance, ki so sami zavezanci za plačilo prispevka, in njihove družinske člane). ZZZS omogoča takšno preverjanje vsak dan, 24 ur na dan. Na ta način omogočamo osebam aktivno sodelovanje pri urejanju njihovega zdravstvenega zavarovanja, in sicer tudi v primerih, ko same niso zavezanci za prijavo v to zavarovanje. Oseba sama namreč lahko zahteva prijavo v zavarovanje, če meni, da izpolnjuje predpisane pogoje za zavarovanje, zavezanec, ki bi to moral storiti, pa je to dolžnost opustil. V tovrstnih primerih ZZZS uvede postopek ugotavljanja lastnosti zavarovanca.

Preverjanje urejenosti zdravstvenega zavarovanja s SMS sporočilom

ZZZS je v sodelovanju z zavarovalnicami za prostovoljna zdravstvena zavarovanja razvil rešitev, ki omogoča preverjanje podatkov o urejenosti zdravstvenega zavarovanja s pošiljanjem SMS sporočila. Rešitev omogoča posamezni osebi, da hitro in enostavno preveri urejenost svojega obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Še posebej je to pomembno pred obiskom zdravnika ali na primer lekarne; prav tako pa je to dobrodošlo za aktivne zavarovance, ki pogosteje spreminjajo svoj status ali zaposlitev. Na ta način namreč lahko zelo enostavno sami preverijo, ali jih je zavezanec (delodajalec …) prijavil v zavarovanje.

Na ta način je zavarovanim osebam omogočen vpogled v podatke o:

- urejenosti obveznega zdravstvenega zavarovanja,

- urejenosti dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja,

- morebitnem zadržanju pravic v primeru neplačila prispevkov samostojnih zavezancev.

Postopek je sledeč: na telefonsko številko 031 771 009 pošljemo SMS sporočilo z vsebino: ključna beseda »ZZ« ter ZZZS številka osebe. Vrnjeno sporočilo vključuje podatke o urejenosti zavarovanja oziroma opis napake, če podatkov ni mogoče pridobiti.

Preverjanje urejenosti zdravstvenega zavarovanja s pošiljanjem SMS sporočila je možno iz vseh domačih mobilnih omrežij. Preverjanje ni mogoče med gostovanjem v tujih omrežjih. Vsako poslano SMS sporočilo plača uporabnik po veljavnem ceniku svojega mobilnega operaterja. Vrnjena SMS sporočila so brezplačna.

Vir: ZZZS

Kako z mobilnim telefonom preverimo, ali imamo urejeno zdravstveno zavarovanje?

Ključne besede:
zdravstveno zavarovanje
obvezno zdravstveno zavarovanje
prostovoljno zdravstveno zavarovanje
sms
ZZZS

Zadnji članki iz rubrike:

26.11.2020 16:41:59:
Državni zbor sprejel #PKP6

11.11.2020 18:53:31:
Vlada sprejela Predlog #PKP6

28.10.2020 14:56:38:
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davčnih obveznosti

27.10.2020 16:08:58:
Podaljšana poroštvena shema za posojila

23.10.2020 16:57:02:
Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Najnovejši članki:

3.12.2020 15:34:39:
Pomoč v obliki delnega povračila nekritih fiksnih stroškov

3.12.2020 15:24:58:
Poenostavljen način odlaganja davčnih obveznosti v skladu s PKP6

3.12.2020 15:20:33:
Odlog oziroma obročno plačilo davka zaradi epidemije bolezni COVID-19

3.12.2020 15:16:52:
Kaj šesti paket protikorona ukrepov prinaša davčnim zavezancem?

3.12.2020 14:01:53:
Posredovanje podatka zaposlenim o odrejeni karanteni v kolektivu

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT