Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.5.2011 10:00:52

Cesije, asignacije in kompenzacije ter obvezni pobot

Rubrika: Obvezni pobotprint Natisni

Cesije, asignacije in kompenzacije ter obvezni pobot Racunovodja.com

Medsebojne kompenzacije:
S podizvajalci sklepamo gradbene pogodbe na določenem objektu, v katerih je določena valuta za posamezne mesečno izstavljene situacije, n.pr. v 60 dneh...Istočasno pa obstaja tudi pogodbeno določilo, ki pravi, da se n.pr.10% obveznosti pobota z medsebojno kompenzacijo na istem objektu. To največkrat pomeni - mi vam material, vi nam gradbene storitve, ali mi vam prenočišče in hrano, vi nam gradbene storitve. Datuma teh medsebojnih kompenzacij nista znana. Sprašujemo, ali se ta del tudi prijavlja v medsebojni pobot ali ne?
Odgovor: ZPreZP se ne uporabi, kolikor gre za menjalno pogodbo.


Ali se v medsebojni pobot prijavljajo tudi obveznosti po cesijskih in asignacijskih pogodbah?

A) Cesija
S cesijo upnik s pogodbo, ki jo sklene s kom tretjim, prenese nanj svojo terjatev. Cesija je razpolagalni pravni posel, kot tak ne zapade pod uporabo ZPreZP. Vendarle lahko prenos terjatve s cesijo predstavlja izpolnitveno ravnanje nekega zavezovalnega pravnega posla. Denarna obveznost iz tega zavezovalnega pravnega posla lahko zapade pod uporabo določb ZPreZP, če ima zavezovalni pravni posel trgovinsko naravo (primerjaj 1. člen ZPreZP).
Samo dejstvo, da je bila neka terjatev prenesena s cesijo ne spremeni narave te terjatve. Če je terjatev, ki je bila prenesena, pred prenosom zapadla pod določbe ZPreZP, potem se ZPreZP za to terjatev uporablja tudi po prenosu. Torej dejstvo, da je bila terjatev za plačilo blaga, torej terjatev za katero se uporablja ZPreZP, prenesena, ne pomeni, da terjatve po nastanku zamude ni potrebno vpisati v večstranski pobot. eveda mora dolžnik pri vpisu terjatve v pobot upoštevati dejstvo spremembe upnika, prav tako pa je pri ugotavljanju višine neplačane terjatve potrebno upoštevati določila Obligacijskega zakonika razmerij med dolžnikom, cedentom in cesionarjem.

B) Asignacija:
Pri asignaciji nakazovalec (asignant) najprej pooblasti nakazanca (asignata), da na njegov račun nekaj izpolni prejemniku nakazila (asignatar). Z drugim pooblastilom pa nakazovalec pooblasti prejemnika, da v svojem imenu nakazilo sprejme (1035. člen OZ). Pri asignacijskih pogodbah nastane med razmerje, neodvisno od razmerja med nakazovalcem in nakazancem ter od razmerja med nakazovalcem in prejemnikom nakazila (1037. člen OZ). Na osnovno razmerje med upnikom (prejemnikom) in dolžnikom (nakazovalcem) asignacijska pogodba torej ne vpliva.
ZPreZP se uporablja za pogodbe, kadar mora ena stranka dobaviti blago ali opraviti storitev, druga stranka pa izpolniti denarno obveznost. Namen ZPreZP je zajeti obveznosti, ki izhajajo iz trgovinskih pogodb, kot jih opredeljuje direktiva 2011/7/EU.

Ker gre pri asignacijskih pogodbah za pogodbe ki nimajo trgovinske, temveč imajo finančno naravo, se ZPreZP za tovrstne pogodbe ne uporablja. Obveznosti iz asignacijskih pogodb se torej ne prijavijo v pobot. Vendarle navedeno ne pomeni, da se s trenutkom izdaje nakazila ZPreZP preneha uporabljati za obveznost, ki naj bi bila poplačana z izvedbo nakazila (osnovno razmerje). ZPreZP se za obveznost, ki je pokrita z zgoraj navedeno definicijo iz ZPreZP uporablja vse, dokler taka obveznost ne preneha. Ta obveznost navadno preneha, v skladu s 1041. členom OZ, šele z nakazančevo izpolnitvijo.

Vir: MF

Ključne besede:
obvezni pobot
cesija
kompenzacija
asignacija

Zadnji članki iz rubrike:

16.7.2015 16:29:10:
Neobvezni (prostovoljni) večstranski pobot

16.7.2015 16:27:00:
Obvezni večstranski pobot - Prijavljanje obveznosti v obvezni večstranski pobot

16.7.2015 15:27:09:
Obvezni večstranski pobot - Opredelitev zamude

16.7.2015 13:39:40:
Obvezni pobot - Tarifa nadomestil stroškov večstranskega pobota

16.7.2015 13:15:27:
Obvezni pobot - Dolžnost prijave denarne obveznosti

Najnovejši članki:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT