Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 28.3.2011 14:55:16

Predlaganje popravkov rek obrazcev ob izplačilu kmetijskih subvencij

Rubrika: Davkiprint Natisni

Pojasnilo DURS, št. 4213-163/2011-4, 21. 3. 2011

Izplačevalec kmetijskih subvencij (v nadaljevanju: izplačevalec) prosi za pojasnilo, kako poročati na REK obrazcu in kako predložiti popravek REK obrazcev, ko se ugotovi, da prvotno nakazilo kmetijske subvencije upravičencu ni bilo izvedeno pravilno.

V nadaljevanju odgovarjamo.

V primeru, ko izplačevalec izda upravičencu odločbo, s katero nadomesti prvotno odločbo (npr: v pritožbenem ali obnovitvenem postopku) in s katero upravičencu naloži vračilo prejetih sredstev, lahko izplačevalec pri davčnemu organu v skladu s 54. členom Zakona o davčnem postopku – ZDavP-2 (Uradni list RS, št. 13/11 – UPB4) predloži popravek obračuna davčnega odtegljaja (v nadaljevanju: REK obrazec), skupaj z obrazložitvijo o razlogih, zaradi katerih je bila v prvotnem REK obrazcu davčna obveznost izkazana previsoko. Izplačevalec pa lahko vloži popravek REK obrazca šele, ko je od upravičenca prejel vračilo preveč izplačanih sredstev. V skladu s 54. členom ZDavP-2 se predloži popravek z znižanjem obveznosti »Z« REK-2, v katerem se lahko popravlja obračun, če je davčna obveznost izkazana previsoko in sicer v roku 12 mesecev po predložitvi predhodnega (originalnega) REK obrazca.

V primeru, ko je že potekel 12 mesečni rok za predložitev popravka REK obrazca po 54. členu ZDavP-2 ali ko upravičenec vrne sredstva izplačevalcu na podlagi nove odločbe, ki jo izda izplačevalec zaradi npr. neizpolnjevanja obveznosti, ki so upravičencu določene s prejemom sredstev, izplačevalec lahko z zahtevkom od DURS zahteva vračilo plačanega davka na podlagi 97. člena ZDavP-2. Tudi v tem primeru, mora izplačevalec kot plačnik davka vlogi za vračilo davka priložiti popravljen REK obrazec in dokazila, da je upravičenec vrnil (neupravičeno) prejeta sredstva, za katera plačnik davka zahteva vračilo obračunane in plačane akontacije dohodnine. Davčni organ bo o vračilu akontacije dohodnine odločil z odločbo, pri čemer bo upošteval tudi petletni rok za zastaranje pravice do vračila davka, ki je določen v ZDavP-2. V tem primeru izplačevalec predloži popravek obračuna REK-2 s povečanjem oziroma znižanjem obveznosti »V« glede na predhodno predloženi obračun.

Navedeno se upošteva tudi v primerih, ko sta prejemnik kmetijske subvencije in oseba, ki je na podlagi odločbe izplačevalca vrnila preveč izplačana sredstva, različni osebi. Pri tem je treba upoštevati, da je izplačevalec dolžan predložiti popravek prvotnega REK obrazca, če se je sprememba oseb zgodila v obdobju med izplačilom kmetijskih subvencij in vračilom sredstev. To pomeni, da se v teh primerih odda popravek REK obrazca, ki je na ime prvotnega prejemnika kmetijske subvencije, četudi ta oseba ni več član kmečkega gospodinjstva ali je spremenila način ugotavljanja davčne osnove od teh dohodkov ali pa je celo umrla.

Če pa je izplačevalec imel že ob izplačilu kmetijskih subvencij nepravilne podatke o načinu, na podlagi katerega prejemnik kmetijske subvencije ugotavlja davčno osnovo od teh dohodkov in je napako ugotovil na podlagi pritožbe prejemnika subvencije, je izplačevalec dolžan predložiti analitični popravek »A«, za prejemnika, ki ni bil upravičen do izplačila subvencije (v tem primeru izplačevalec odstrani analitičen zapis) in pripravi nov analitičen obrazec za novega (pravega) prejemnika subvencije.

Izplačevalec lahko od DURS v zakonsko določenem roku zahteva vračilo razlike med davčnim odtegljajem, izračunanim in plačanim po prvotnem REK obrazcu in davčnim odtegljajem, izračunanim po popravku REK obrazca. Izplačevalec pa ni upravičen do vračila davka v primeru, ko prejemnik kmetijske subvencije umre pred odpremo informativnega izračuna dohodnine oziroma pred vložitvijo napovedi in mu je bila v odločbi o odmeri obveznosti iz kmetijstva določena davčna osnova in akontacija dohodnine od tega dohodka. V teh primerih se akontacija dohodnine umrlega šteje za dokončen davek v skladu z osmim odstavkom 267. člena ZDavP-2.

O predloženem popravku REK obrazca mora izplačevalec kot plačnik davka v skladu z osmim odstavkom 57. člena ZDavP-2 tudi upravičencu predložiti nove podatke iz REK obrazca o dohodku, o odtegnjenem in plačanem davčnem odtegljaju ter druge podatke, ki vplivajo na višino davčnega odtegljaja, če so ti podatki v popravljenem REK obrazcu drugačni od podatkov v REK obrazcu, ki se je popravljal.

Podatki iz REK obrazca so namreč vključeni v odločbo o odmeri obveznosti iz kmetijstva in v informativni izračun dohodnine. V primeru, da je popravek REK obrazca vložen v istem davčnem letu kot je bil vložen prvotni obračun, se popravki avtomatično vključijo tako v odločbo o odmeri obveznosti iz kmetijstva kot tudi v informativni izračun dohodnine. Če pa je REK obrazec popravljen po letu, v katerem je bil predložen prvotni REK obrazec, DURS lahko spremenjene podatke upošteva le v obnovljenih postopkih odmere obveznosti iz kmetijstva in dohodnine, in sicer pri vseh članih kmečkega gospodinjstva, katerim se kmetijska subvencija skladno z ZDoh-2 pripiše v sorazmernem deležu glede na skupno število zavezancev v kmečkem gospodinjstvu.

Če izplačevalec na podlagi odločbe o obnovi postopka po 42. členu Zakona o kmetijstvu ugotovi, da je upravičencu dolžan nakazati dodatni znesek kmetijske subvencije, se ta znesek izkaže na REK obrazcu na dan izplačila, pri čemer se glede davčne obravnave upoštevajo pravila, ki veljajo na dan izplačila. V tem primeru se torej ne predlaga popravka REK obrazca, v katerem je bil izkazano prvotno izplačilo.

Poleg tega pa v nadaljevanju odgovarjamo še na vprašanje, kako ravnati v primerih, ko se med letom posamezni fizični osebi spremeni rezidentski status ter vprašanje glede zagotavljanja podatka o državi rezidentstva upravičenca-nerezidenta.

Pri davčni obravnavi in posredovanju podatkov v REK obrazcu se upošteva rezidentski status, ki ga je fizična oseba imela na dan izplačila kmetijskih subvencij. V kolikor je izplačevalec na podlagi pritožbe prejemnika kmetijske subvencije ugotovil, da bi moral biti dohodek izplačan kot rezidentu, je treba popraviti REK-2 z vrsto dohodka 1951 (analitični popravek »A«) in zanj oddati novo vrsto dohodka 1950 na REK-2. Oddaja REK-2 po prej opisanem postopku je potrebna zaradi različnega obračunavanja akontacije dohodnine (za rezidente po stopnji 10 %, za nerezidente po stopnji 16 %).

V primeru, da je fizična oseba nerezident, je izplačevalec kot plačnik davka dolžan od prejemnika subvencije pridobiti tudi podatek o državi rezidentstva, ki je med obveznimi podatki v REK obrazcu. Za pravilnost tega podatka v REK obrazcu odgovarja plačnik davka.

Ključne besede:
kmetijske subvencije
REK-2
ZDavP-2
Zakon o davčnem postopku
REK
Predlaganje popravkov rek obrazcev ob izplačilu kmetijskih subvencij
popravki rek obrazcev ob izplačilu kmetijskih subvencij

Zadnji članki iz rubrike:

2.7.2024 15:37:16:
Davčno (ne)priznavanje odhodkov iz naslova rezervacij za tožbe pri obračunu davka od dohodkov pravnih oseb

1.7.2024 17:30:44:
Postopki vračila davčnega odtegljaja od dohodkov iz nematerializiranih finančnih instrumentov, izplačanih od osebe, ki jih je prejela za tuj račun (383. d člen ZDavP-2)

30.5.2024 12:53:35:
POVRHNJI DAVEK - Podrobnejši opis

7.5.2024 12:29:57:
Odmere dohodnine od dohodkov iz kapitala in dohodkov iz oddajanja premoženja v najem že na poti

3.4.2024 15:23:12:
Obvestilo o nezmožnosti odtegnitve OZP – obrazec neOZP, 2. 4. 2024

Najnovejši članki:

15.7.2024 11:27:32:
Izpolnjevanje pogojev za postopek 42/63 in izkazovanje DDV od uvoza v obračunu DDV pri uvozu – davčno zastopništvo

12.7.2024 7:40:04:
Podaljšanje Odredbe o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela

12.7.2024 7:31:31:
Vlada potrdila izhodišča Zakona o lastniški zadrugi delavcev

10.7.2024 15:43:47:
Nov seznam tveganih držav za pranje denarja ali financiranje terorizma

10.7.2024 15:41:17:
Najpogostejša vprašanja in odgovori glede štipendij

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress