Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.2.2011 12:28:42

Uresničevanje Akcijskega načrta za izvajanje Akta za mala podjetja

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Uresničevanje Akcijskega načrta za izvajanje Akta za mala podjetja

Vlada se je seznanila s Poročilom o uresničevanju Akcijskega načrta za izvajanje Akta za mala podjetja v letu 2010.

Slovenija je s sklepom Vlade maja 2010 sprejela dveletni Akcijski načrt za izvajanje Akta za mala podjetja z namenom izboljšanja pogojev za rast in razvoj mikro, malih in srednje velikih podjetij (MSP), z namenom večanja konkurenčnosti in aktivnosti za izboljševanje poslovnega okolja.

Aktivnosti sledijo desetim načelom in področjem opredeljenim v Aktu za mala podjetja na EU ravni.

Prva prednostna aktivnost je usmerjena na spodbujanje inovativne in podjetniške miselnosti med mladimi. Na tem področju je bil opravljen pregled izobraževalnih programov srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja, v katere so vključene vsebine podjetništva in raziskava med dijaki srednjih šol, ki kaže na stališča dijakov do podjetništva. Pričeli smo z izvajanjem triletnega programa spodbujanja ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti mladih in promocijskimi akcijami za mlade (natečaj Podjetniki, mi smo face!, Slovenski forum inovacij, Star:up Slovenija, delavnice, itd.). Preko vstopnih točk VEM se zagotavljajo brezplačne storitve na lokalni ravni. Sofinanciramo tudi ukrep poklicnega in strokovnega izobraževanja.

Druga prednostna aktivnost se izvaja s ciljem, da nov/ponoven začetek podjetnika ne bi smel biti zapleten zaradi dolgotrajnih stečajnih postopkov. Zato so bile sprejete novele Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, Zakona o alternativnem reševanju sporov in Zakona o sodiščih. Izvajal se je projekt Lukenda (projekt odprave sodnih zaostankov). Ugotavljamo, da se je nadaljeval ugoden trend skrajšana časa, ki ga porabijo sodišča za reševanje zadev (s 14,1 meseca v letu 1998 na 6,1 meseca v letu 2009) predvsem zaradi informatizacije vpisnikov, na novo vzpostavljenega podatkovnega skladišča in uporabe tipskih pisanj v enostavnih sodnih postopkih.

S tretjo prednostno aktivnostjo se zagotavlja, da se oblikujejo predpisi v skladu z načelom »najprej pomisli na male«. V letu 2010 so potekale aktivnosti za revidiranje Poslovnika Vlade RS in Navodil za izvajanje določb Poslovnika Vlade RS št. 10. Pripravljen je bil Priročnik za izvajanje presoj posledic predpisov in politik in izvedena usposabljanja javnih uslužbencev, ki so odgovorni za strokovno pripravo predpisov. Pripravljena je bila zgibanka »Kako do boljših predpisov«. Aprila je prešel v popolno produkcijo sistem Informacijske podpore postopkov priprave predpisov. V letu je bilo pregledanih 256 predpisov, od katerih jih je bilo 29 % zavrnjenih zaradi administrativnih ovir. V letu 2010 se je pričela izvajati druga faza Akcijskega programa Vlade RS za zmanjševanje administrativnih ovir za 25 % do leta 2012. Sprejet je bil Zakon o urejanju trga dela.

Četrta prednostna aktivnost predvideva pravilno izvajanje Direktive o storitvah. Zato je Vlada v letu 2010 sprejela Akcijski načrt za uvedbo enotne kontaktne točke (EKT1 – informacijski portal in EKT2 – izvedbeni portal) in v zvezi s tem so se pričeli postopki za natančno analizo postopkov po posameznih skupinah storitvenih dejavnosti.

Peta prednostna aktivnost pripravlja celovite in učinkovite programe financiranja za zapolnitev vrzeli zlasti z instrumenti dolžniškega in lastniškega financiranja, kar se izvaja preko garancijskega sklada za bančne kredite s subvencijo obrestne mere in vladnega Programa instrumentov finančnega inženiringa za MSP v Republiki Sloveniji 2009 – 2013 (PIFI), preko katerega so se izvajali v letu 2010 instrumenti lastniškega financiranja, kasneje pa tudi dolžniškega financiranja. Poleg tega smo zagotavljali podporo začetnemu delovanju podjetij preko sredstev za zagon podjetij v subjektih inovativnega okolja, izvajamo vavčerski sistem podpore podjetjem. Potekale so tudi aktivnosti v okviru vzpostavitve Skupne razvojne platforme.

šesta prednostna aktivnost ima namen spodbuditi MSP, da bolje izkoristijo možnosti, ki jih ponuja enotni trg. Ključna aktivnost v letu 2010 je vezana na kontaktno točko glede pomoči podjetjem pri uveljavitvi načela vzajemnega priznavanja (Slovenski inštitut za standardizacijo - SIST). Opravljenih je bilo 26 poizvedb v letu 2010, večina se je nanašala na gradbene proizvode, splošno varnost pri proizvodih, prehranska dopolnila in gnojila.

Sedma prednostna aktivnost spodbuja nacionalne organe za standardizacijo. V okviru tega so bile izvedene delavnice in seminarji za mala podjetja v zvezi z dostopom do standardov. Na spletnih straneh SIST je bil omogočen brezplačni dostop do izvlečkov novih standardov. MSP smo omogočili cenejši dostop do slovenskih nacionalnih standardov SIST (45 % popust za člane Inženirske zbornice Slovenije). Hkrati zagotavljamo sprotno informiranje MSP z zagotavljanjem prevodov pomembnih besedil.

Osma prednostna aktivnost spodbuja naložbe MPS v raziskave in njihovo udeležbo v programih podpore za raziskave in razvoj, nadnacionalnih raziskavah, grozdenju in aktivnem upravljanju intelektualne lastnine. Izvedenih je bilo več javnih razpisov (za sofinanciranje zaposlitev raziskovalcev ob prehodu v podjetja, sofinanciranje stroškov projektnih interdisciplinarnih skupin, spodbujanje mobilnosti visokokvalificiranega kadra, neposredne spodbude za skupne razvojno investicijske projekte in raziskovalno razvojno dejavnost. Prijavili smo se na poziv za strateške projekte v srednji Evropski na področju grozdenja. Spodbujali smo povezovanje podjetij in RR institucij (centri odličnosti, kompetenčni centri), spodbujali MSP pri sodelovanju na mednarodne projekte. V letu 2010 je potekala priprava nove Raziskovalno inovacijske strategije Slovenije.

Deveta prednostna aktivnost je usmerjena v zagotavljanje več informacij, strokovnega znanja in finančnih spodbud za učinkovito izkoriščanje priložnosti novih »zelenih« trgov in večjo energetsko učinkovitost. Posredne učinke za spodbujanje MSP na teh področjih bo imela Uredba o zelenem javnem naročanju, ki je v pripravi.

Ključni cilj desete prednostne aktivnosti je podpreti in spodbuditi MSP, da bodo izkoristili rast trgov zunaj EU. Uresničevanje te aktivnosti poteka preko programov za spodbujanje internacionalizacije podjetij in predstavništva slovenskega gospodarstva. Vlada je v letu 2010 sprejela nov Program za spodbujanje internacionalizacije podjetij za obdobje petih let (opredeljuje ključna tržišča in sektorje, podpora aktivnostim obstoječih slovenskih poslovnih klubov, spletni portal www.izvoznookno.si). Pomembno vlogo imajo tudi predstavništva slovenskega gospodarstva v tujini.

Vir: UKOM

Ključne besede:
podjetje
mlado podjetje
akcijski načrt

Zadnji članki iz rubrike:

15.10.2019 15:43:34:
Vlada se je seznanila z Informacijo o poteku priprav Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

15.10.2019 15:40:17:
Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

9.10.2019 16:21:59:
Informativni dan hrvaškega nosilca pokojninskega zavarovanja (Ljubljana, 17. oktober 2019)

9.10.2019 16:19:17:
Sporazum o socialni varnosti med Slovenijo in Južno Korejo

4.10.2019 15:37:50:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) bodo konec oktobra prejeli informacijo o obračunanih nadomestilih

Najnovejši članki:

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

10.10.2019 16:05:12:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

10.10.2019 15:20:55:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1

8.10.2019 14:07:33:
Zaposlitveni oglas: Samostojni računovodja (m/ž), Ljubljana

7.10.2019 16:02:28:
Predlog sprememb Zakona o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov - ZDDOIFI-A (3. 10. 2019)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT