Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 27.7.2010 17:27:04

Spodbujevalno razvojna platforma

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Spodbujevalno razvojna platforma

Vlada se je na 89. redni seji, 1. julija 2010, seznanila z ustanovitvijo Spodbujevalno razvojne platforme, kot finančne platforme za sofinanciranje z razvojnimi sredstvi proračuna, s čimer se bo preko zagotavljanja povratnih oblik podpore in izkoriščanjem sinergij bančnega oziroma finančnega sektorja omogočala bolj racionalna uporaba sredstev proračuna RS za doseganje ciljev nacionalnih in evropskih razvojnih politik. Spodbujevalna razvojna platforma se bo vključila med izhodišča pri pripravi Programa državnih razvojnih prioritet in investicij ter med izhodišča pri načrtovanju ukrepov evropske kohezijske politike za obdobje 2014-2021. Ustanovitev Spodbujevalno razvojne platforme temelji na predpostavki aktivne vloge SID banke kot nacionalne razvojne in spodbujevalne finančne institucije, ki se skladno s pooblastilom po Zakonu o Slovenski izvozni in razvojni banki in na podlagi sinergij ter vključevanja javnih spodbujevalnih institucij imenuje za nosilca holdinškega sklada.

Vlada za izvedbo zgornjih sklepov imenuje na predlog ministra, pristojnega za razvoj in evropske zadeve, v roku 14 dni stalno medresorsko delovno skupino, ki jo sestavljajo predstavniki Službe Vlade RS za razvoj in evropske zadeve, Ministrstva za finance, Ministrstva za gospodarstvo, Ministrstva z okolje in prostor, Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko, Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in Službe Vlade RS za zakonodajo na ravni državnih sekretarjev ter SID banke, ki o tem predloži Programskemu odboru za obravnavo in oblikovanje strateških usmeritev SID banke in drugih razvojnih finančnih in izvedbenih institucij vsake tri mesece poročilo o napredku delovne skupine in ministrstev. Delo delovne skupine koordinira Služba Vlade RS za razvoj in evropske zadeve. Poročilo delovne skupine in sklepe Programskega odbora obravnava Vlada Republike Slovenije vsake tri mesece, prvega najkasneje do 30.9.2010.

Pobuda za ustanovitev Razvojne platforme je skladna s Slovensko izhodno strategijo 2010 – 2013, katere ukrepi, ki so namenjeni financiranju za razvoj, temeljijo na predpostavki aktivne vloge SID banke pri doseganju sinergij javnih spodbujevalnih institucij in prehodu na dostopnejše povratne oblike podpore dosedanjim prejemnikom nepovratnih sredstev in v skladu s sklepom o ustanovitvi programskega odbora za obravnavo in oblikovanje strateških usmeritev SID banke in drugih razvojnih finančnih in izvedbenih institucij. Z razvojno platformo se krepi sodelovanje med SID banko in vladnimi službami ter ministrstvi, predvsem resornih ministrstev, ki so zadolženi za gospodarske zadeve, regionalni razvoj, raziskave in razvoj ter okoljevarstveno politiko. Razvojna platforma kot finančna platforma za sofinanciranje z razvojnimi sredstvi proračuna aktivnosti končnih upravičencev, ki še lahko prenesejo breme klasičnega ali drugih oblik dolžniškega ali lastniškega financiranja, je strateškega pomena z vidika racionalne uporabe sredstev za doseganje ciljev razvojnih politik (evropskih in nacionalnih) preko povratnih oblik podpore, kjer je to primerno, z doseganjem sinergij bančnega oziroma finančnega sektorja in ob izpolnjevanju kriterijev evropske monetarne unije.

Spodbujevalno razvojna platforma bo podjetjem omogočala, da pridobijo celovito finančno in informacijsko podporo, ki jo potrebujejo za svoje učinkovito financiranje razvoja. SRP bo združevala različne oblike in načine razvojnega financiranja ter nabor informacij o tem, kako in pod kakšnimi pogoji jih je možno uporabiti.

Vir: UVI

Ključne besede:
finančna platforma
platforma
razvojna platforma
razvoj

Zadnji članki iz rubrike:

15.10.2019 15:43:34:
Vlada se je seznanila z Informacijo o poteku priprav Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

15.10.2019 15:40:17:
Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

9.10.2019 16:21:59:
Informativni dan hrvaškega nosilca pokojninskega zavarovanja (Ljubljana, 17. oktober 2019)

9.10.2019 16:19:17:
Sporazum o socialni varnosti med Slovenijo in Južno Korejo

4.10.2019 15:37:50:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) bodo konec oktobra prejeli informacijo o obračunanih nadomestilih

Najnovejši članki:

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

10.10.2019 16:05:12:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

10.10.2019 15:20:55:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1

8.10.2019 14:07:33:
Zaposlitveni oglas: Samostojni računovodja (m/ž), Ljubljana

7.10.2019 16:02:28:
Predlog sprememb Zakona o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov - ZDDOIFI-A (3. 10. 2019)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT