Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 1.6.2010 19:44:08

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zaposlovanju in delu tujcev

Rubrika: Predlogi zakonovprint Natisni

Zakon o zaposlovanju tujcev – ZZDT, ki se je začel uporabljati 1.1.2001, je celovito uredil vse oblike dela tujcev v okviru enega zakona. Omogočil je potrebno pravno jasnost glede pogojev in možnosti za zaposlovanje in delo tujcev, kakor tudi preglednost nad stanjem na tem področju v posameznih periodičnih obdobjih. Zakon se je spreminjal še leta 2005 in leta 2007.

Spremljanje izvajanja zakona v praksi je stalna naloga ministrstva. Ocenjujemo, da zakon uspešno ureja vse vrste delovnih dovoljenj za zaposlovanje in delo, daje pravno osnovo za vodenje evidence delovnih migrantov, za zaščito slovenskega trga dela in za nadzor, ki ga opravlja Inšpekcija RS za delo. Spremembe in dopolnitve, ki jih predlagamo, so nujne zaradi uskladitve zakona z zakonodajo EU, izboljšav zakona, pravne podlage za izdajo vladne uredbe o nastanitvah tujcev ter nadaljnje odprave administrativnih ovir.

 

Cilji, načela in ključne rešitve zakona

Cilj zakona je omogočiti zaposlovanje in delo tujcem, v kolikor delodajalcem ni možno zagotoviti ustreznih domačih delavcev, omogočiti možnost zaščite slovenskega trga dela in nadzor nad zaposlovanjem in delu tujcev v Sloveniji.

Glavni cilji sprememb in dopolnitev ZZDT so uskladitev slovenske zakonodaje z EU zakonodajo, izboljšave zakona in pravna podlaga za izdajo vladne uredbe o nastanitvah tujcev.

 

Poglavitne spremembe so:

Uskladitev z EU zakonodajo

Glavne spremembe: opredelitev novih pojmov v skladu z zakonodajo EU, prenos Direktive o visokokvalificiranih delavcih, Direktive o sankcijah za delodajalce, ki zaposlujejo državljane tretjih držav, ki nezakonito prebivajo v Sloveniji ter delno prenos Direktive o napotitvi delavcev na delo v okviru izvajanja storitev.

Ena od pomembnejših novosti, ki jih prinaša zakon je uvedba modre karte, s katero želimo v Sloveniji, kot tudi v ostalih državah EU, privabljati predvsem visokokvalificirane kadre. Tako bo lahko posameznik (ali zanj delodajalec) zaprosil za izdajo modre karte, ki mu bo olajšala pogoje bivanja in dela v EU. Modro karto bo lahko pridobil tujec z visokošolsko izobrazbo ali če ima najmanj pet let delovnih izkušenj, primerljivih z visokošolsko izobrazbo v poklicu ali sektorju, in mu je zagotovljena plača v višini najmanj 1,5 povprečne mesečne bruto plače v RS. Modro karto bo izdala Upravna enota po predhodnem soglasju zavoda za zaposlovanje, ki soglasje izda, če so izpolnjeni vsi pogoji za zaposlitev.

 

Med ostalimi pomembnejšimi spremembami bi izpostavili še nekatere druge izboljšave veljavnega zakona:

- Pridobitev osebnega delovnega dovoljenja ne bo več vezana na enega delodajalca, pač pa bo pogoj najmanj 22 mesečna neprekinjena zaposlitev pri kateremkoli delodajalcu. S tem bodo tujci v bistveno boljšem položaju nasproti delodajalcem.

- S spremembami zakona zaostrujemo pogoje novega zaposlovanja in dela tujcev. Pred izdajo delovnega dovoljenja bo moral delodajalec, poleg tega, da ima poravnane davke in prispevke iz naslova zaposlitve in dela, dokazati tudi, da je v obdobju zadnjih šestih mesecev pred vložitvijo vloge predlagal obračun davčnega odtegljaja za dohodke iz delovnega razmerja.

- Zaostrujemo pogoje za izdajo dovoljenja za zastopnike. Tujec, ki bo ustanovil kapitalsko gospodarsko družbo in za zastopnika imenoval tujca, bo moral izkazati lastništvo ali najem poslovnih prostorov.

- Kapitalske gospodarske družbe, ki že poslujejo pa bodo morale v postopku pridobivanja delovnega dovoljenja za zastopnika dokazati še, da izplačujejo plače ter davke in prispevke. S temi pogoji bodo odpravljeni fiktivni naslovi in težave različnih inšpekcijskih organov in DURS-a v primerih, ko tujcev ni bilo na vpisanem naslovu.

- Na novo se ureja sezonsko delo. Sezonsko delo se zaradi narave dela v gradbeništvu, gostinstvu in turizmu ukinja. Delodajalci bodo lahko še vedno zaposlovali tujce tudi za nekaj mesecev, s to razliko, da bo zavod za zaposlovanje pri izdaji dovoljenja kontroliral trg dela.

- Edina oblika sezonskega dela tujcev bo sezonsko delo v kmetijstvu in gozdarstvu.

- V zakonu je dana pravna podlaga za izdajo uredbe o nastanitvah tujcev. Kvoto novih delovnih dovoljenj ne bo potrebno vsako leto določati. Vlada RS bo kvoto lahko določila glede na stanje in predvidena gibanja na trgu dela.

 

Besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlovanju in delu tujcev: http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz.gov.si/pageuploads/dokumenti__pdf/word/26052010_Zakon_o_tujcih.doc

Ključne besede:
zakon o zaposlovanju in delu tujcev
zakon o zaposlovanju
zaposlovanje
delo tujcev

Zadnji članki iz rubrike:

21.4.2021 12:19:28:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb

19.3.2021 12:54:38:
Predlog zakona o debirokratizaciji - prva obravnava

8.3.2021 21:56:33:
Predlog sprememb Zakona o davku na dodano vrednost

8.3.2021 22:01:22:
Predlog sprememb Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb

8.3.2021 21:21:59:
Osnutek novega Zakona o gostinstvu

Najnovejši članki:

21.4.2021 12:40:52:
Pravica do sobivanja v zdravstvenem zavodu ali zdravilišču od 17. 4. 2021 dalje

20.4.2021 16:17:38:
Brexit - Izstop Združenega kraljestva in pravila na področju DDV za blago in storitve (e-gradivo)

20.4.2021 11:45:11:
Prenehanje omejitve začetka postopkov davčne izvršbe

19.4.2021 16:14:42:
DDV 2021: Izdaja računov, DDV klavzule, dobropis, davčna osnova, popravki davčne osnove (e-gradivo)

19.4.2021 12:45:27:
Odlog izvršbe po PKP7 do 18. aprila, ostaja možnost individualnega odloga

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT