Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 28.5.2010 14:17:25

Uredba o samozaposlenih v kulturi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Uredba o samozaposlenih v kulturi Racunovodja.com

Vlada je izdala Uredbo o samozaposlenih v kulturi, ki bo začela veljati 15. dan po objavi v Uradnem listu RS. Namen uredbe je uskladitev s spremembami Zakona o izvrševanju javnega interesa za kulturo iz leta 2008 ter spremembami v letu 2010 in ažuriranje seznama specializiranih poklicev in seznama specializiranih deficitarnih poklicev. Oba seznama je treba ažurirati vsake tri leta. Nekaj poklicev je bilo zgolj na novo formuliranih, za nekaj poklicev pa se je izkazalo, da ne sodijo več med deficitarne poklice, in so se uvrstili na seznam specializiranih poklicev v kulturi. Nekaj je na novo uvrščenih in nekaj izbrisanih, ki ne sodijo na področje kulturne dejavnosti v smislu 4. člena Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo.

Cenzus, razvid
Uredba se prilagodi določbi 3. odstavka 85. člena Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ki določa podatke za določitev dohodkovnega cenzusa ter pridobivanje teh podatkov od pristojnega davčnega organa s strani Ministrstva za kulturo.

Nadalje gre za prilagoditev uredbe 89. členu Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ki določa podatke, ki se vpisujejo v razvid samozaposlenih (dodajajo se davčna številka, EMŠO in sedež opravljanja dejavnosti).

Posameznikova usposobljenost za opravljanje dejavnosti na področju kulture se presoja na podlagi predloženega življenjepisa, bibliografije oziroma seznama del ali umetniških dosežkov, iz katerih sta razvidna tudi obseg in kakovost njegovega dela v zadnjem triletnem obdobju.

Pri pogojih za prvi vpis v razvid samozaposlenih po končanem študiju se določi nov kriterij: študijski dosežki, ki obetajo pomembno delovanje na področju kulture ali opravljanje deficitarnega poklica – doslej ni bilo posebnih (lažjih) pogojev za prvi vpis po končanem študiju (veljala sta splošna pogoja: samostojno opravljanje specializiranega poklica in usposobljenost za opravljanje dejavnosti). Določba pomeni zlasti spodbudo za deficitarne poklice, ki olajšuje prvi vpis tistim, ki so končali izobraževanje na tem področju.

Pri ponovnem vpisu v razvid samozaposlenih za isti poklic se pogoj ustrezne strokovne izobrazbe oziroma usposobljenosti za opravljanje dejavnosti na področju kulture ne preverja ponovno.

Deficitarni poklici
Pri podeljevanju pravice do prispevkov se uvaja nov kriterij pri deficitarnih poklicih, in sicer kriterij visoko strokovno opravljanje poklica. S tem se odpravlja avtomatizem pri podeljevanju pravice do plačila prispevkov tistim, ki imajo status samozaposlenega za deficitarne poklice (kar se je izkazalo za nestimulativno za nedeficitarne in deficitarne poklice).

Starejši samozaposleni
Olajšanje pridobitve oziroma ohranitev pravice do plačila prispevkov za starejše samozaposlene je predlagana v želji, da se status starejših samozaposlenih, ki imajo pravico do plačila prispevkov, nekoliko izenači s statusom prvakov v javnih zavodih pred upokojitvijo (ki ob izpolnitvi starostnega pogoja 50 let, in če je status pridobil že dvakrat zaporedoma, naziv pridobi trajno). Samozaposlenemu, ki ima pravico do plačila prispevkov in je dosegel starost najmanj 50 let ter mu manjka največ šest let do izpolnitve minimalnih pogojev za upokojitev, se prizna pravica do plačila prispevkov za socialno zavarovanje do upokojitve.

Uveden je nov način določanja cenzusa (višina cenzusa se ne spreminja). Osnovna plača javnega uslužbenca je po novem določena s plačnim razredom, v katerega je uvrščeno delovno mesto, na katerega je javni uslužbenec razporejen, oziroma naziv.

Plačilo prispevka
Na novo je urejena tudi možnost upravičencev do plačila prispevkov, da za oddajo elektronskega obrazca obračuna prispevkov za socialno varnost in zavarovanje na pristojni davčni urad pooblastijo ministrstvo. Oddaja elektronskega obrazca obračuna prispevkov je določena kot obveznost samozaposlenih skladno z davčnimi predpisi, uredba pa s to možnostjo v določeni meri razbremenjuje samozaposlene in omogoča, da to obveznost za samozaposlene opravi ministrstvo.

Vir: UVI

Ključne besede:
samozaposleni
samozaposleni v kulturi
kultura

Zadnji članki iz rubrike:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

21.9.2020 15:07:36:
Slovenija podpira uvedbo posebne identifikacijske številke za davek na dodano vrednost na Severnem Irskem

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

24.9.2020 16:07:23:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

23.9.2020 13:11:18:
Odrejanje drugega dela ali na drugem kraju zaradi izjemnih okoliščin

22.9.2020 13:50:22:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije možna tudi za avgust

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT