Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.5.2010 19:43:26

Vlada določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini

Rubrika: Predlogi zakonovprint Natisni

Vlada je na 79. redni seji, 29. aprila 2010, določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini.

Navedeni zakon je del paketa sprememb treh davčnih zakonov (Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, Zakona o dohodnini in Zakona o davčnem postopku).

Glede na stanje na trgu dela (zaposlovanje in brezposelnost), ki je posledica finančne in gospodarske krize, stanja gospodarstva, potrebnih spodbud na področju pospeševanja razvoja in gospodarske rasti, in potrebnih socialnih reform z vidika dolgoročne vzdržnosti določenih sistemov (pokojninski sistem), se je izkazalo za potrebno sprejeti ustrezne ukrepe tudi na davčnem področju kot podporne ukrepe politikam na navedenih področjih.

S spremembami in dopolnitvami Zakona o dohodnini se: uvaja nova splošna davčna olajšava za zaposlovanje določenih kategorij oseb; povečuje splošna olajšava za vlaganja v raziskave in razvoj; odpravlja obdavčitev za nerezidente pri izplačilih obresti od izdanih dolžniških vrednostnih papirjev s strani gospodarskih družb, vključno bank, ki so ustanovljene v skladu s predpisi v Sloveniji, in spreminja se način pobiranja dohodnine od teh obresti, ki jih dosegajo rezidenti.

Olajšava za zaposlovanje

Sprejeta je bila nova olajšava v obliki zmanjšanja davčne osnove od dohodka iz dejavnosti zavezancev za novo zaposlovanje oseb mlajših od 26 let in starejših od 55 let. Drugi pogoji za uveljavitev olajšave:

  • oseba bo morala biti pred zaposlitvijo vsaj 6 mesecev prijavljena v evidenci brezposelnih oseb na Zavodu RS zaposlovanje;
  • oseba bo morala biti zaposlena za nedoločen čas na podlagi pogodbe o zaposlitvi v skladu s predpisi o delovnih razmerjih,
  • olajšava se bo lahko uveljavljala le, če se bo povečalo skupno število zaposlenih delavcev pri davčnem zavezancu v davčnem letu, v katerem bo davčni zavezanec na novo zaposlil delavca, za katerega uveljavlja olajšavo (neto povečanje števila zaposlenih).

Olajšava se bo lahko uveljavljala za 24 mesecev zaposlitve posamezne na novo zaposlene osebe in bo znašala 45 % izplačane plače te osebe, vendar največ v višini davčne osnove.

Obveznost vračanja olajšave, če bi prišlo do prekinitve delovnega razmerja v določenem času po sklenitvi delovnega razmerja ni določena in zato tudi ni določeno obdobje, v katerem ne sme priti do prekinitve delovnega razmerja.

Olajšava se bo lahko uveljavljala tudi za davčno leto 2010.

Olajšava bo po ocenah znižala davčno osnovo od dohodka iz dejavnosti za približno 0,2% in ne bo imela bistvenih učinkov na javnofinančne prihodke iz naslova dohodnine. Predlog pa bo imel zaradi uvedbe olajšave za zaposlovanje določene pozitivne učinke tudi na blagajnah zdravstvenega in pokojninskega ter invalidskega zavarovanja, v državnem proračunu pa bo tako prišlo do določenega zvišanja prihodkov iz naslova dohodnine, kot posledica novega zaposlovanja, obenem pa se bodo znižali tudi odhodki iz naslova transferov nezaposlenim.

Olajšava za vlaganja v raziskave in razvoj

Poveča se splošna olajšava za vlaganja v raziskave in razvoj s sedanjih 20 % na 40% zneska za vlaganja v raziskave in razvoj. Ostali pogoji glede uveljavljanja olajšave se ne spreminjajo. Splošno olajšavo za vlaganje v raziskave in razvoj lahko uveljavljajo davčni zavezanci ne glede na to, v kateri slovenski regiji imajo sedež. To pomeni, da so do uveljavljanja te olajšave upravičeni vsi zavezanci po ZDoh-2, ki opravljajo dejavnost in ugotavljajo davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov.

Višina dodatne davčne regijske olajšave se ne spreminja. Ta je za 10 oziroma 20 odstotnih točk višja (odvisno od višine bruto domačega proizvoda na prebivalca v posamezni statistični regiji glede na povprečje v državi) od splošne olajšave za vlaganja v raziskave in razvoj, kar posledično pomeni, da se višina državne pomoči po tem členu ne spreminja. Dejansko uveljavljanje olajšave po tem členu v posameznih regijah oziroma povsod v Sloveniji pa bo višje zaradi povišanja splošne olajšave za vlaganja v raziskave in razvoj.

Ocenjuje se, da predlagana sprememba, to je dvig splošne olajšave za vlaganja v raziskave in razvoj, ne bo imela bistvenih učinkov na javnofinančne prihodke.

Višja olajšava se bo lahko uveljavljala tudi za davčno leto 2010.

Sprememba glede obdavčevanja obresti iz mednarodnih dolžniških vrednostnih papirjev

Sprejeta je oprostitev plačila dohodnine za nerezidente od obresti, doseženih iz naslova dolžniških vrednostnih papirjev, ki jih izdajajo gospodarske družbe, ki so ustanovljene v skladu s predpisi v Sloveniji.

Obresti iz tovrstnih papirjev, ki jih prejmejo rezidenti, ostajajo obdavčene, pri čemer pa se predlaga, da se davek več ne plačuje z davčnim odtegljajem, temveč na drugačen način, to je z odmero na podlagi napovedi zavezanca rezidenta. Zaradi konsistentnosti z veljavno ureditvijo je potrebno v delu, ki se nanaša na pobiranje, spremeniti tudi zakon, ki ureja davčni postopek.

Obresti, na katere se nanaša oprostitev za nerezidente in drugačen način pobiranja davka za rezidente, so natančno opredeljene. V predlogu je določeno, da se ureditev nanaša na nezamenljive dolžniške vrednostne papirje (tj. ki ne vsebujejo opcije zamenjave za lastniški vrednostni papir oziroma ne vsebujejo opcije imetnikov, z uresničitvijo katere dosežejo zamenjavo za lastniški vrednostni papir, če je izdajatelj dolžniškega vrednostnega papirja banka), ki so uvrščeni v trgovanje na organiziranem trgu ali se z njimi trguje v večstranskem sistemu trgovanja (MTF) v državi članici EU ali OECD.

Ureditev se ne nanaša na dolžniške vrednostne papirje, ki so izdani za plačilo odškodnin v skladu z zakonom, ki ureja denacionalizacijo (obveznice SOS2E). Dohodnina od tovrstnih obresti, ki jih dosegajo rezidenti in nerezidenti, se plačuje na enak način kot doslej (tj. z davčnim odtegljajem).

Predlagana ureditev sledi neposredno predlaganim rešitvam v predlogu novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb.

Ocenjuje se, da se bo zaradi uvedbe novih davčnih rešitev v zvezi z obrestmi iz mednarodnih dolžniških vrednostnih papirjev razpoložljivost dohodnine za javnofinančne namene, znižala po oceni za okrog 1 mio evrov.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o dohodnini
dohodnina
olajšava
zdoh
zdoh-2

Zadnji članki iz rubrike:

26.7.2021 17:47:17:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost

1.6.2021 16:24:28:
Predlog Zakona o varstvu potrošnikov

14.5.2021 10:50:30:
Predlog Pravilnika o dopolnitvah Pravilnika o priznani obrestni meri

14.5.2021 10:44:46:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku

14.5.2021 10:43:20:
Predlog Pravilnika o dopolnitvah Pravilnika o opredelitvi pridobitne in nepridobitne dejavnosti

Najnovejši članki:

2.8.2021 17:01:00:
Podatki za obračun plač za julij 2021

2.8.2021 13:01:52:
Poročilo o gibanju plač za maj 2021

2.8.2021 13:00:08:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, junij 2021

2.8.2021 12:44:37:
Pravilnik o spremembi in dopolnitvah Pravilnika o priznani obrestni meri

30.7.2021 15:37:38:
Koledar poročanja - avgust 2021

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT