Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.4.2010 18:43:25

Stališče Vlade do mnenja Državnega sveta RS k Predlogu Zakona o prenosu pokojninskih pravic

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Stališče Vlade do mnenja Državnega sveta RS k Predlogu Zakona o prenosu pokojninskih pravic Racunovodja.com

Vlada je na 75. seji, 1. aprila 2010, sprejela stališče do mnenja Državnega sveta RS k Predlogu Zakona o prenosu pokojninskih pravic glede neenakosti pokojninskega sistema za zaposlene v institucijah, organih, uradih ali agencijah Evropske unije v primerjavi z ostalimi zaposlenimi v državah Evropske unije. V stališču Vlada RS pojasnjuje posebnosti pokojninskega sistema zaposlenih pri Evropski uniji.

Državni svet je Predlog Zakona o prenosu pokojninskih pravic obravnaval na svoji seji 17. 3. 2010 in sprejel mnenje iz katerega izhaja, da omenjeni predlog podpira, meni pa, da vsebina obravnavanega predloga zakona uvaja zavarovance drugačnih kategorij in uveljavlja poseben nadsistem v okviru veljavnih sistemov pokojninskih zavarovanj evropskih držav, kjer sicer poteka priznavanje pokojnin na osnovi seštevka celotne zavarovalne dobe. Po mnenju Državnega sveta RS bi morala slednja praksa veljati tudi za zavarovane osebe, ki delajo v okviru EU. Državni svet RS soglaša, da bi se lahko prenašala vplačana sredstva iz prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, ne strinja pa se s tem, da bi se prenašala sredstva iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja v Republiki Sloveniji, v katerega vplačujejo vsi državljani ter ocenjuje, da se s takšnim pristopom reševanja pokojnin uslužbencev v organih EU ustvarja sloj privilegiranih birokratov, kar ni skladno z ustavami posameznih držav, ki opredeljujejo enakost pred zakonom ter pokojninskimi zakoni, ki slonijo na načelih solidarnosti in vzajemnosti.

Vlada je v zvezi z navedenim mnenjem Državnega sveta RS podala naslednje stališče. Pokojninsko zavarovanje zaposlenih v institucijah, organih, uradih in agencijah Evropske unije je urejeno v Uredbi Sveta o določitvi Kadrovskih predpisov za uradnike in Pogojev za zaposlitev drugih uslužbencev Evropskih skupnosti ter uvedbi posebnih ukrepov, začasno veljavnih za uradnike Komisije. Uredbe EU v skladu s pravom EU veljajo neposredno.

V skladu s Kadrovskimi predpisi je Republika Slovenija dolžna osebam, ki so v Republiki Sloveniji že dopolnile zavarovalno dobo v okviru pokojninskega zavarovanja ali pridobili druge pokojninske pravice, dati možnost, da lahko prenesejo te pravice v pokojninski sistem EU. Ob tem pa je potrebno urediti tudi možnost prenosa pokojninskih pravic iz sistema EU v pokojninski sistem Republike Slovenije za osebe, ki jim je prenehala zaposlitev v EU in se vključijo v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje v Republiki Sloveniji.

S sprejemom Zakona o prenosu pokojninskih pravic se bo tako zakonsko uredila možnost zaposlenim v EU, ki imajo že neposredno na podlagi Kadrovskih predpisov pravico do prenosa pokojninskih pravic v pokojninski sistem EU in prenos sredstev iz pokojninskega sistema EU v pokojninski sistem Republike Slovenije ob prenehanju zaposlitve v EU. Te možnosti sedaj upravičenci do prenosa pokojninskih pravic na podlagi Kadrovskih predpisov niso mogli uveljaviti, zaradi česar je bila Republika Slovenija s strani Evropske komisije že opozorjena da bo, če na tem področju ne bo vidnega napredka, proti Republiki Sloveniji sprožen postopek za ugotavljanje kršitev pravnega reda Evropske unije.

Predlog zakona določa izračun sredstev posameznika, ki se prenašajo v pokojninski sistem EU, s pomočjo prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki so bili plačani za vsakega posameznika, preračunanih na današnjo vrednost. Vsak upravičenec do prenosa pokojninskih pravic pa se lahko odloči tudi za prenos sredstev, ki jih ima na računu dodatnega pokojninskega zavarovanja v Republiki Sloveniji. Tako se v pokojninski sistem EU prenašajo prispevki posameznika, ki po prenosu sredstev v pokojninski sistem EU v Republiki Sloveniji več ne more uveljavljati pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Predlog zakona, s katerim se bo vzpostavila pravna podlaga za preračun pokojninskih pravic, ki se bodo prenašale med pokojninskim sistemom EU in sistemom pokojninskega in invalidskega zavarovanja v Republiki Sloveniji, upošteva vsa temeljna načela, na katerih temelji veljavni pokojninski sistem v Republiki Sloveniji. Natančneje to pomeni, da so pri izračunu upoštevana načela vzajemnosti in solidarnosti, odgovornosti države, delodajalcev in osebne odgovornosti zavarovancev, ki za uresničevanje tega sistema zagotavljajo potrebna finančna sredstva.

Glede mnenja Državnega sveta RS, da bi morala veljati praksa priznavanja pokojninske dobe, kot velja med državami članicami, je potrebno pojasniti, da status zaposlenih v EU ni povezan s prostim pretokom delavcev, ki ga zagotavlja EU.

Glede na navedeno Vlada meni, da je Predlog Zakona o prenosu pokojninskih pravic ustrezno pripravljen in upošteva določbe in načela pravnega reda v Republiki Sloveniji.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o prenosu pokojninskih pravic
prenos pokojninskih pravic
pokojninske pravice
pokojninsko zavarovanje
invalidsko zavarovanje

Zadnji članki iz rubrike:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

21.9.2020 15:07:36:
Slovenija podpira uvedbo posebne identifikacijske številke za davek na dodano vrednost na Severnem Irskem

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

24.9.2020 16:07:23:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

23.9.2020 13:11:18:
Odrejanje drugega dela ali na drugem kraju zaradi izjemnih okoliščin

22.9.2020 13:50:22:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije možna tudi za avgust

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT