Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 17.2.2010 18:01:30

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o članstvu Republike Slovenije v Mednarodnem denarnem skladu

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o članstvu Republike Slovenije v Mednarodnem denarnem skladu Racunovodja.com

Vlada je na 68. seji, 11. februarja 2010, sprejela Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o članstvu Republike Slovenije v Mednarodnem denarnem skladu. Osnovni cilj predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona je natančna razmejitev obveznosti, ki jih imata do Sklada Banka Slovenije in Republika Slovenija.

Za ustrezno ureditev obveznosti, ki izhajajo iz članstva Republike Slovenije v Skladu, kot tudi odpravo neskladij določb veljavnega zakona s Statutom Evropskega sistema centralnih bank, Evropske centralne banke in Pogodbo o ustanovitvi Evropske skupnosti, se s predlogom zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o članstvu Republike Slovenije v Mednarodnem denarnem skladu predlaga uveljavitev naslednjih poglavitnih rešitev:

1. po novem zakon ureja tudi pristojnosti Banke Slovenije pri izvajanju nalog, povezanih s članstvom Republike Slovenije v Skladu

2. spreminja se razdelitev obveznosti, ki jih imata do Sklada Banka Slovenije in Republika Slovenija v skladu s 7. členom veljavnega zakona. Po novem sredstva za vplačilo obveznosti do Sklada iz naslova dodeljenih posebnih pravic črpanja iz 1. in 2. razdelitve (alokacije) zagotovi Republika Slovenija (tako kot do sedaj), sredstva za vplačilo ostalih obveznosti do Sklada pa zagotovi Banka Slovenije. Skladno s tako opredeljeno zakonsko delegacijo vseh finančnih obveznosti na Banko Slovenije (z izjemo vplačil iz naslova dodeljenih posebnih pravic črpanja iz 1. in 2. razdelitve), se v novem drugem in tretjem odstavku opredeli obveznost Republike Slovenije, da povrne neizterjana sredstva, ki jih je Banka Slovenije zagotovila v okviru bilateralnega dogovora, kot tudi stroške obrestnih razlik, stroške tečajnih razlik ali morebitnega varovanja tečajnega tveganja in transakcijske stroške, ki bi nastali pri izvajanju obveznosti iz prvega odstavka 7. člena. S takšno rešitvijo se Banki Slovenije zagotavlja, da se tako tveganja morebitnega nevračila sredstev (v primeru da bo šlo za transakcije prenosa sredstev) kot tudi morebitni negativni učinki (sicer vrnjenih sredstev), izničijo. Poleg tega se 7. členu doda še novi četrti člen, ki določa, da ne glede na besedilo tretjega odstavka, Republika Slovenija povrne Banki Slovenije 50 % stroškov, ki nastanejo iz naslova vplačila kvote in sodelovanja v Načrtu finančnih transakcij ter sodelovanja v mehanizmu trgovanja s posebnimi pravicami črpanja.

Banka Slovenije v skladu z Zakonom o članstvu Republike Slovenije v Mednarodnem denarnem skladu sodeluje v Načrtu finančnih transakcij (FTP – Financial Transaction Plan), ki je namenjen plasiranju sredstev državam, ki se znajdejo v finančnih težavah. Slovenija v Načrtu finančnih transakcij formalno sodeluje že od leta 1998, vendar je bil doslej obseg sodelovanja v FTP relativno majhen (na dan 31. 12. 2009 je rezervna tranša znašala 42,09 mio SDR, kar predstavlja 18,17 % kvote RS).

Zaradi finančne krize se pričakuje, da bo obseg dejavnosti Sklada večji, zato bo posledično večji tudi obseg vpoklicanih sredstev v FTP. Ob tem pa sporazumi o sodelovanju v bilateralnih aranžmajih predvidevajo, da obveznost držav članic po sporazumih nastane šele, ko bo v celoti izčrpana kvota. Limit sodelovanja v FTP, do katerega lahko Sklad pozove državo članico, je določen z njeno kvoto, ki za Slovenijo trenutno znaša 231,7 mio SDR. Vzporedno z razpravo o zagotavljanju dodatnih sredstev preko bilateralnih sporazumov pa v okviru Sklada poteka tudi razprava o prenovi posebnega posojilnega mehanizma, t.i. New Arrangement to Borrow – NAB, ki prav tako predstavlja dodaten vir razpoložljivih sredstev Sklada. Pri tem je zaveza držav članic, da bi ob izteku veljavnosti bilateralnih sporazumov sredstva, ki jih bodo države članice dale na razpolago, še naprej zagotavljale preko NAB.

3. veljavni zakon v 8. členu določa, da Republiko Slovenije v Skladu predstavljata guverner Banke Slovenije kot guverner Sklada in namestnik guvernerja Banke Slovenije kot namestnik guvernerja Sklada, s predlogom zakona o spremembah in dopolnitvah le-tega pa se predlaga ureditev, po kateri imenovanje namestnika guvernerja v Skladu ne bo več vezano na funkcijo namestnika guvernerja Banke Slovenije, temveč bo za namestnika guvernerja v Skladu imenovana oseba, ki jo bo za ta namen pooblastil guverner Banke Slovenije;

4. ker je obstoječa dikcija 9. člena veljavnega zakona v nasprotju s 7. členom Statuta Evropskega sistema centralnih bank, Evropske centralne banke in Pogodbo o ustanovitvi Evropske skupnosti, se besedilo tega člena spremeni tako, da ministrstvo pristojno za finance in Banka Slovenije skleneta sporazum o načinu vodenja poslov in plačilu obveznosti, ki izhajajo iz članstva Republike Slovenije v Skladu. Na ta način vsebine, ki so predmet urejanja, ne bodo več določene z enostranskim aktom Vlade, ampak na podlagi dogovora v obliki Sporazuma. Ker mora zakon vsebovati določbo, s katero se razveljavi obstoječi predpis, se temu členu doda nov drugi odstavek, ki določa, da Sklep o načinu vodenja poslov in poravnavanja obveznosti, ki izhajajo iz članstva Republike Slovenije v Mednarodnem dernem skladu (Ur. l. RS št. 38/93 in 6/02) preneha veljati z uveljavitvijo tega zakona, uporablja pa se do sklenitve sporazuma med ministrstvom za finance in Banko Slovenije.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o članstvu
mednarodni denarni sklad
denarni sklad
banka slovenije
načrt finančnih transakcij
ftp
sklad

Zadnji članki iz rubrike:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

21.9.2020 15:07:36:
Slovenija podpira uvedbo posebne identifikacijske številke za davek na dodano vrednost na Severnem Irskem

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

24.9.2020 16:07:23:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

23.9.2020 13:11:18:
Odrejanje drugega dela ali na drugem kraju zaradi izjemnih okoliščin

22.9.2020 13:50:22:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije možna tudi za avgust

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT