Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 28.1.2010 19:51:18

Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada je na 65. redni seji, 21. januarja 2010, sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini. Državni svet je na svoji 21. seji dne 9.12.2009 obravnaval Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo in sprejem predložila vlada ZDoh-2E (EPA 602-V) in sprejel mnenje, da predloga zakona ne podpira.

Državni svet izraža načelno stališče, ki je v zavzemanju za pregleden, enostaven in dosleden davčni sistem, ki naj v največji možni meri obravnava enakopravno vse subjekte v Sloveniji. Ob tem meni, da nekatere predlagane spremembe predloga zakona ne vodijo v takšno smer. Državni svet nadalje opozarja, da se z izjemami nepotrebno zapleta davčni sistem, poleg tega pa blažje davčno breme določenih kategorij zavezancev lahko pomeni prekomerno obdavčitev drugih kategorij, kar je nesprejemljivo. Poleg tega Državni svet opominja vlado na njene obljube, da bo delovala z ukrepi, ki bodo zopet primerno ovrednotili delo, vendar pa popravki zakonodaje, ko postaja nedelo večja vrednota kot delo, dajejo slab signal za bodoče delovanje. Državni svet se tudi ne strinja z argumentacijo vladnih predstavnikov, da trenutna situacija, ko se svetovno in tudi slovensko gospodarstvo nahaja v krizi, ni primerna za korenitejše posege, ki bi bistveno spreminjali dosedanje stanje na področju, ki ga ureja obravnavana zakonodaja. Po mnenju Državnega sveta prav takšne razmere vzpodbujajo k načelnim ter dolgoročnim in ne k parcialnim rešitvam.  

Vlada se strinja z načelnim izhodiščem, da je načelo čim bolj enake davčne obravnave zavezancev nesporno eno od temeljnih načel, ki ga je potrebno upoštevati pri oblikovanju davčnega sistema. Pri uporabi tega načela v konkretnem oblikovanju davčnega sistema pa je potrebno upoštevati tudi socialno in ekonomsko okolje, v katerem se oblikuje posamezen davčni instrument. Preko ukrepov davčne politike vlada zasleduje cilje ekonomskega razvoja in blaginje ljudi. V tem okviru tudi obstajajo določene skupine zavezancev in določene vrste dohodkov, za katere je - bodisi zaradi osebnih, ekonomskih ali kakšnih drugih razmer, bodisi zaradi posebne narave dohodka - potrebna posebna obravnava. Tako že v veljavnem sistemu dohodnine obstaja vrsta posebnih obravnav za posebne skupine zavezancev oziroma za določene vrste dohodkov, tako v obliki davčnih olajšav, oprostitev ali delnih oprostitev plačila dohodnine od določenih dohodkov, kot tudi v obliki posebnega (pavšalnega) načina določanja davčne osnove, ki je tudi neke vrste olajšava. Na ta način je izražena davčna politika države do problematike davčne obravnave posameznih skupin davčnih zavezancev. Pri oceni zatečenih razmer je pomembno celovito upoštevati razmerje med splošno in posebno davčno obravnavo in oceniti, ali so razmere, v katerih se nahaja določena skupina zavezancev, potrebne posebne davčne obravnave in v kolikšni meri.   

Na tej podlagi se s predlogom zakona določa davčno obravnavo izvajalcev in športnikov nerezidentov,  dohodkov iz delovnega razmerja, ki jih rezidenti - čezmejni delovni migranti, dosegajo z opravljanjem dela zunaj Slovenije pri tujem delodajalcu, plačil za kmetovanje na območjih z omejenimi dejavniki (OMD plačila), poslancev Evropskega parlamenta, obresti na vrednostne papirje, katerih izdajateljica je Republika Slovenija in so izdani na podlagi zakona, ki ureja javne finance, davčno obravnavo ob odlogu davčne obveznosti pri določenih odsvojitvah kapitala in spremembo pogojev za uveljavljanje olajšave za vzdrževanega polnoletnega šolajočega se otroka.

Vlada se v skladu s cilji ekonomske in socialne politike zavzema za to, da se, ob upoštevanju čimbolj enake obravnave davčnih zavezancev, pri določanju davčnih obveznosti upoštevajo tudi okoliščine, ki zahtevajo posebno obravnavo posameznih skupin zavezancev in posameznih vrst dohodkov, kar je tudi sicer izraženo v sprejetih davčnih instrumentih.

Na podlagi navedenega vlada meni, da mnenje Državnega sveta RS ni utemeljeno.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o dohodnini
dohodnina
zdoh-2

Zadnji članki iz rubrike:

12.7.2021 16:04:14:
Izobraževanje poslovnih subjektov o novih bonih - BON21

8.6.2021 12:50:24:
Finančna uprava objavila kontakte vodij sektorjev oziroma oddelkov

20.5.2021 15:40:21:
Javna objava letnih poročil za leto 2020

14.5.2021 16:06:11:
Soglasje vlade k amandmajem na novelo Zakona o trošarinah

12.5.2021 16:44:58:
Onemogočena oddaja popravkov napovedi Doh-Div, Doh-Obr in Doh-Dho

Najnovejši članki:

2.8.2021 17:01:00:
Podatki za obračun plač za julij 2021

2.8.2021 13:01:52:
Poročilo o gibanju plač za maj 2021

2.8.2021 13:00:08:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, junij 2021

2.8.2021 12:44:37:
Pravilnik o spremembi in dopolnitvah Pravilnika o priznani obrestni meri

30.7.2021 15:37:38:
Koledar poročanja - avgust 2021

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT