Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 29.12.2009 20:03:27

Mnenje o predlogu Zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada je na 59. seji, 17. decembra 2009, sprejela Mnenje o predlogu zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku. Skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom je 11. novembra 2009 Državnemu zboru RS v obravnavo posredovala Predlog Zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku.

Cilj predloga zakona je uveljavitev pravice do možnosti enotnega nakazila vseh davčnih obveznosti na skupni račun in njihova delitev po ustreznem ključu, s čimer bi se bistveno zmanjšala administrativna obremenitev slovenskih podjetij in izboljšal likvidnosti položaj zlasti mikro in majhnih podjetij.

Vlada odgovarja, da se zaveda pomena poenostavitve sistema plačevanja davkov in drugih obveznih dajatev, zato je le-ta tudi bila določena kot eden izmed ukrepov zmanjšanja administrativnih ovir v Programu ukrepov za odpravo administrativnih ovir v letu 2008 in 2009.

Z namenom oblikovati pravno podlago za poenostavitev sistema plačevanja obveznih dajatev je minister za finance dne 26. maja 2008 imenoval posebno delovno skupino za poenostavitev sistema obračunavanja in vplačevanja davkov, prispevkov, drugih obveznih dajatev ter javnofinančnih prihodkov, katere naloge so:

1. proučiti sistem vplačevanja davkov, prispevkov in drugih obveznih dajatev ter drugih javnofinančnih prihodkov,

2. proučiti možne poenostavitve vplačevanja davkov, prispevkov in drugih obveznih dajatev ter javnofinančnih prihodkov tako, da se zmanjšajo stroški vplačevanja, administrativno breme, zagotovi preglednost, popolnost in pravilnost posredovanih podatkov. Posredovani podatki morajo predstavljati osnovo za pravilno, pravočasno in popolno vodenje vseh predpisanih evidenc po zavezancih za davek in po posameznih vrstah davkov, prispevkov in drugih javnofinančnih prihodkov,

3. pripraviti predlog pravnih podlag za poenostavljen sistem vplačevanja davkov, prispevkov in drugih obveznih dajatev ter javnofinančnih prihodkov.

Delovna skupina je bila imenovana iz razloga, ker gre pri navedeni tematiki za kompleksno in zapleteno področje, ki posega na več različnih področij in zato zahteva vsebinsko proučitev številnih medsebojno povezanih sistemov.

Vlada pojasnjuje, da je delovna skupina že pripravila osnutek modela poenostavite sistema vplačevanja davkov, ki pa ga je potrebno proučiti še z drugih vidikov, predvsem z vidika plačilnega prometa, ločitve denarnega in informacijskega toka ter evidentiranja novega modela v davčnem knjigovodstvu.

Pojasnjujemo, da je v Programu Vlade Republike Slovenije za odpravo administrativnih ovir in zmanjšanje administrativnih bremen za 25% do leta 2012 »SLOVENIJA RAZBREMENJUJE – ENOSTAVNO JE ZAKON« vključen ukrep (številka 13/09) poenostavitve sistema plačevanja davkov in drugih obveznih dajatev. V programu je določeno, da se prouči možnost poenostavitve sistema tako, da se zmanjša frekvenca vplačevanja zneskov, ki so nižji od npr. določene višine, z letnim oziroma polletnim nakazilom v enkratnem znesku in znižajo bančne provizije. Rok za pripravo strokovnih podlag je 2009, rok za uvedbo sistema pa 2011.

Vlada se strinja, da je predvsem z vidika odprave administrativnih ovir in zmanjšanja stroškov na strani zavezancev za davek potrebno zagotoviti čim bolj enostavno plačevanje obveznih dajatev, vendar tako kompleksne vsebine ni mogoče ustrezno oziroma vsebinsko popolno in pravilno določiti, kot je predlagano, saj predlog zakona ne predvideva in posledično ne daje rešitev glede nekaterih ključnih vprašanj, ki se v povezavi s predlaganim načinom plačevanja obveznosti pojavijo, kot so:

  • različni zakonsko določeni roki plačila dajatev v povezavi z enotnim nakazilom,
  • različni načini izterjave in vračil,
  • zagotavljanje podatkov, potrebnih za opravljanje nadzora nad pravočasnostjo in pravilnostjo plačevanja dajatev itd.

Načini plačevanja obveznih dajatev so urejeni v različnih zakonih, zato je pri pripravi predloga zakona z navedeno vsebino potrebno proučiti možnost enotnega vplačevanja v kontekstu teh zakonov in sicer zakonov o obdavčenju, Zakona o davčnem postopku, Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, Zakona o zdravstvenem zavarovanju in zdravstvenem varstvu, Zakona o prispevkih za socialno varnost itd.

Nadalje še pojasnjujemo, da je dne 10. junija 2009 skupina poslancev, s prvopodpisanim g. Jožetom Tankom, Državnemu zboru Republike Slovenije v obravnavo poslala vsebinsko enak predlog zakona, in sicer Predlog Zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku – ZDavP-2B. Državni zbor Republike Slovenije je na podlagi vsebinsko enakega mnenja, kot ga podajamo, na 8. seji dne 15. julija 2009 glasoval proti nadaljnji obravnavi predloga zakona.

Vlada ne podpira Predloga Zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku – ZDavP-2C in predlaga Državnemu zboru RS sprejetje sklepa, da predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o davčnem postopku
davčni postopek
davki
davek
vplačevanje davkov

Zadnji članki iz rubrike:

1.6.2023 10:36:04:
Objavljeni informaciji o poslovanju družb in podjetnikov v letu 2022

12.5.2023 12:32:06:
Novela Zakona o tujcih začne veljati 27. aprila 2023

19.4.2023 14:14:07:
Ponovna obveznost izročanja izdanega računa

27.3.2023 15:20:07:
Izvajanje plačilnih storitev na dan 7. 4. 2023

27.2.2023 12:48:42:
Ponovno obvezno izročanje računov

Najnovejši članki:

7.6.2023 19:14:56:
Dodatno zmanjšanje letne davčne osnove na podlagi Zakona o dohodnini

7.6.2023 14:17:08:
Prilagoditev ukrepa na področju kreditiranja potrošnikov

5.6.2023 20:11:43:
Predlog sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

5.6.2023 19:42:05:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnem registru

5.6.2023 16:07:39:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za april 2023

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress