Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 26.8.2009 14:06:56

Odgovor na uradni opomin Evropske komisije o nekaterih vidikih prodaje potrošniškega blaga

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada je na dopisni seji 20. avgusta 2009 na predlog Ministrstva za gospodarstvo sprejela odgovor na uradni opomin Evropske komisije (kršitev št. 2009/2126) z dne 25.6.2009 zaradi domnevnih pomanjkljivosti pri prenosu člena 6 Direktive 1999/44/ES o nekaterih vidikih prodaje potrošniškega blaga in z njim povezanih garancij v pravni red Republike Slovenije. Vlada je pooblastila dr. Mateja Lahovnika, ministra za gospodarstvo, za podpis in posredovanje odgovora Evropski komisiji preko Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Evropski uniji, najpozneje do 26.8.2009.

Slovenija je 25.6.2009 prejela uradni opomin (kršitev št. 2009/2126) Komisije, s katerim je bila Vlada Republike Slovenije pozvana, da v skladu s členom 226 Pogodbe o ustanovitvi Evropske skupnosti sporoči svoje pripombe v zvezi z domnevnimi pomanjkljivostmi pri prenosu člena 6 Direktive 1999/44/ES o nekaterih vidikih prodaje potrošniškega blaga in z njim povezanih garancij v pravni red Republike Slovenije.
Garancijo za brezhibno delovanje v pravu Republike Slovenije urejata dva zakona, Zakon o varstvu potrošnikov - ZVPot, (IV. Poglavje) in Obligacijski zakonik - OZ, (členi 481-487).

Komisija pod točko a) v opominu navaja, da določbe o garancijah v skladu z drugim odstavkom 15. b člena ZVPot veljajo le za nekatero blago, kar da ustvarja zakonodajno vrzel glede garancij, ki jih ponujajo prodajalci ali proizvajalci za blago, ki ga IV. Poglavje ZVPot zajema.

Relevantne zakonske določbe o garancijah so bile pregledane, pri čemer ni bila ugotovljena zakonodajna vrzel, ki jo navaja Komisija.

Res je, da 15. b člen določa zgolj obveznost proizvajalca ali prodajalca, da potrošniku izroči garancijski list za blago, ki ga zajema IV. Poglavje ZVPot in na podlagi le-tega sprejeti podzakonski akt. Vendar poleg navedene določbe prvi odstavek 481. člena OZ določa: »Če prodajalec kakšnega stroja, motorja, kakšnega aparata ali drugih podobnih stvari, ki sodijo v tako imenovano tehnično blago, izroči kupcu garancijski list, s katerim proizvajalec jamči za brezhibno delovanje stvari v določenem času, šteto od njene izročitve kupcu, stvar pa ne deluje brezhibno, lahko kupec zahteva tako od prodajalca kot tudi od proizvajalca, da jo v primernem roku popravi ali, če tega ne stori, da mu namesto nje izroči stvar, ki brezhibno deluje.« Dodatno četrti odstavek 18. člena ZVPot določa, da »ima proizvajalec vse obveznosti po zakonu, tudi če garancija ni obvezna, pa jo je javno obljubljal.« Tako imata proizvajalec in prodajalec odgovornosti, ki izhajajo iz izročene garancije za blago, za katerega je garancija zakonsko predpisana (15.b člen ZVPot), za blago, za kateraga je izdana prostovoljna oziroma komercialna garancija (prvi odstavek 481. člena OZ) in tudi v primeru, da je bila garancija zgolj predmet oglaševalskega sporočila (četrti odstavek 18. člena ZVPot).

Pod točko b) Komisija navaja, da člen 6 Direktive 1999/44/ES določa zahteve za garancije, ki jih podelijo proizvajalci ali prodajalci. Komisija meni, da prvi odstavek 16. člena ZVPot sicer priznava garancije, ki jih izdajo prodajalci, vendar te garancije v nadaljnjih določbah niso podrobneje določene.

Res je, da zakonska ureditev v Republiki Sloveniji dopušča garancijo, katero samostojno izda prodajalec. To pride praviloma v poštev, kadar gre za rabljeno blago (sedmi odstavek 16. člena ZVPot). Sicer pa ima v pravu Republike Slovenije garancija proizvajalca značilnost solidarne odgovornosti proizvajalca in prodajalca blaga. Za določeno tehnično blago je izdaja enoletne garancije za proizvajalce obvezna (15. b člen ZVPot) (kar ima v praksi za posledico, da v večini primerov garancijo izda proizvajalec). Pri tem ima, kot rečeno, v odnosu do potrošnika garancija proizvajalca značilnost nedeljive skupne zaveze proizvajalca in prodajalca. Njuna obveznost odpraviti okvaro v garancijskem roku je v odnosu do potrošnika solidarna. Prodajalčeva zaveza je odvisna od nastanka proizvajalčeve zaveze, potrošnik pa ima pravico uveljavljati zahtevek iz garancije proti proizvajalcu ali proti prodajalcu. To izhaja tudi iz šestega odstavka 16. člena ZVPot, ki določa, da lahko potrošnik pravice iz garancije uveljavlja tudi proti prodajalcu ter iz prvega odstavka 481. člena OZ, ko lahko kupec tako od prodajalca kot tudi proizvajalca zahteva popravilo napake oziroma zamenjavo blaga.

Če torej prodajalec solidarno jamči potrošniku za garancijo, kadar le-to izda proizvajalec, je iz tega mogoče izhajati, da se garancija v primeru, da jo prodajalec izda samostojno, smiselno ne more razlikovati oz. ne more odstopati od garancije, ki bi jo izdal proizvajalec. Zato se za garancijo, s katero prodajalec samostojno jamči potrošniku za brezhibno delovanje blaga v garancijskem roku, smiselno uporabljajo določbe ZVPot, ki veljajo za garancijo, ki jo izda proizvajalec. Tako se za obvezno vsebino garancijskega lista, ki je priložen k blagu in ki je izročen potrošniku ob nakupu določenega blaga, smiselno uporabljajo določbe prvega odstavka 18. člena ZVPot, ki urejajo vsebino garancijskega lista, ki ga izda proizvajalec.

V Sloveniji nismo zaznali, da bi navedeni očitek Komisije v praksi povzročal težave, ali da bi imel kakršnekoli negativne posledice za podjetja ali potrošnike. Po naši oceni veljavna ureditev ne ovira delovanja notranjega trga, niti ne povzroča izkrivljanja konkurence na trgu.

Pod točko c) Komisija ocenjuje, da je tretji odstavek 18. člena ZVPot v nasprotju s petim odstavkom člena 6 Direktive 1999/44/ES, v skladu s katerim se potrošnik še vedno lahko sklicuje na garancijsko izjavo in zahteva njeno upoštevanje, tudi če je ta v nasprotju z zahtevami odstavkov 2, 3 ali 4 člena 6 Direktive 1999/44/ES.

Slovenija v odgovoru pojasnjuje, da je peti odstavek člena 6 Direktive 1999/44/ES Republika Slovenija prenesla z drugim – in ne s tretjim – odstavkom 18. člena ZVPot, kot navaja Komisija. Drugi odstavek 18. člena ZVPot se glasi: »Proizvajalec ima obveznosti po zakonu tudi, če za blago, določeno v predpisu iz 15. b člena garancijski list ni bil izdan ali ni bil izročen potrošniku ali iz njegove vsebine ne izhajajo z zakonom predpisane obveznosti proizvajalca«. Citirana določba po našem mnenju ustrezno odraža peti odstavek člena 6 Direktive 1999/44/ES, saj tako kot le-ta daje potrošniku pravico, da se na garancijo sklicuje, tudi v primeru, da garancijski list, ki mu je bil izročen, ne vsebuje vseh zakonsko predpisanih elementov. Določba drugega odstavka 18. člena ZVPot gre celo dlje od prenesene določbe Direktive 1999/44/ES, saj daje potrošniku pravico, da se sklicuje na garancijo tudi v primeru, da garancijski list ni bil izdan oziroma potrošniku ni bil izročen. Sledeči tretji odstavek 18. člena ZVPot, ki ga omenja Komisija, zgolj natančneje določa, kdaj šteje, da garancijski list ni bil izdan in s tem dopolnjuje predhodno določbo drugega odstavka.

Vir: UVI

Ključne besede:
potrošniško blago
prodaja potrošniškega blaga
potrošnik

Zadnji članki iz rubrike:

12.7.2021 16:04:14:
Izobraževanje poslovnih subjektov o novih bonih - BON21

8.6.2021 12:50:24:
Finančna uprava objavila kontakte vodij sektorjev oziroma oddelkov

20.5.2021 15:40:21:
Javna objava letnih poročil za leto 2020

14.5.2021 16:06:11:
Soglasje vlade k amandmajem na novelo Zakona o trošarinah

12.5.2021 16:44:58:
Onemogočena oddaja popravkov napovedi Doh-Div, Doh-Obr in Doh-Dho

Najnovejši članki:

2.8.2021 17:01:00:
Podatki za obračun plač za julij 2021

2.8.2021 13:01:52:
Poročilo o gibanju plač za maj 2021

2.8.2021 13:00:08:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, junij 2021

2.8.2021 12:44:37:
Pravilnik o spremembi in dopolnitvah Pravilnika o priznani obrestni meri

30.7.2021 15:37:38:
Koledar poročanja - avgust 2021

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT