Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 17.7.2009 12:36:08

Vlada sprejela nekatere omejitve in prepovedi zaposlovanja in dela tujcev

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada je na seji 11. junija 2009 sprejela Uredbo o omejitvah in prepovedih zaposlovanja in dela tujcev.

Število brezposelnih oseb, prijavljenih na zavodu za zaposlovanje narašča od septembra 2008, ko je bilo le 59.303 brezposelnih oseb. Konec leta 2008 jih je bilo 66.239, do maja 2009 pa je številka narasla do 84.519 brezposelnih oseb.

Ob naraščanju števila brezposelnih oseb smo bili s strani Ministrstva za zunanje zadeve, oziroma Diplomatsko konzularnih predstavništev RS v tujini, Ministrstva za notranje zadeve, Generalne policijske uprave in zavoda za zaposlovanje opozorjeni na nekatere zlorabe Zakona o zaposlovanju in delu tujcev. Države članice EU namreč opozarjajo Slovenijo, da številni državljani tretjih držav z izdanim dovoljenjem za prebivanje v Sloveniji vstopajo v druge države članice schengenskega območja in tam vstopajo na njihove trge dela, v večini primerov na črno.

Podatki o izkoriščenosti kvote kažejo, da je število izdanih dovoljenj za zaposlitev v letu 2009 celo višje od števila izdanih dovoljenj za zaposlitev v primerjalnem obdobju leta 2008. Konec aprila 2008 je bilo 7.710 izdanih dovoljenj za zaposlitev konec aprila 2009 pa celo 7.761, od tega pa 53% državljanom ene države, katere državljani so v letu 2008 v skupni strukturi predstavljali 8,8%vseh tujih delavcev v Sloveniji.

Poleg tega se izredno povečuje tudi število novo ustanovljenih gospodarskih družb in posledično število zastopnikov teh družb. Konec leta 2008 je bilo skupaj veljavnih 4.119 dovoljenj za zastopnike, od tega 3.706 za državljane bivše Jugoslavije, konec aprila 2009 pa skupaj 4.442 dovoljenj, od tega 4.041 za državljane bivše Jugoslavije. Podatki kažejo, da se je število veljavnih dovoljenj za državljane držav bivše Jugoslavije zmanjšalo, razen pri državljanih Kosova, ki so od 609 veljavnih konec leta 2008, do konca aprila 2009 pridobili novih 502 dovoljenj, za zastopnike.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je zato pripravilo uredbo o omejitvah in prepovedih zaposlovanja in dela tujcev. S predlagano uredbo se kvota delovnih dovoljenj za leto 2009 ne zmanjšuje in ostaja nespremenjena - 24.000 delovnih dovoljenj – se pa predlagajo nekatere omejitve in prepovedi.

Ukrepi predvideni z uredbo:

1. Prepoved sezonskega zaposlovanja
Predlagana je prepoved sezonskega dela (gradbeništvo, turizem), razen v kmetijstvu in gozdarstvu. Sezonska dela v kmetijstvu in gozdarstvu so specifična. V večini jih opravljajo sezonski delavci iz sosednje Hrvaške in jih po izkušnjah iz prejšnjih let, tudi ob visoki stopnji brezposelnosti ni bilo moč nadomestiti z domačimi delavci.
Razlog: Naraščajoči trendi brezposelnosti. Sezonsko delo tujcev je v okviru dejavnosti, ki ima sezonski značaj dopustno le v primeru, da je povpraševanje na trgu dela občasno večje od ponudbe, česar pa glede na hitro spreminjajoče stanje na trgu dela tudi za dejavnosti gostinstva in gradbeništva ni več mogoče trditi. Razlika med sezonskim in rednim zaposlovanjem je le v tem, da se pri rednem zaposlovanju kontrolira trg dela, oziroma se dovoljenje za zaposlitev ne izda, če so v evidenci brezposelnih oseb ustrezne domače ali z njimi izenačene osebe (državljani EU, EGP ali Švice in tujci z osebnimi delovnimi dovoljenji). Ker se v evidenci BO že pojavljajo tudi tujci, ki so bili v večini primerov zaposleni v gradbeništvu, je smotrno, da se novih dovoljenj za sezonska dela v gradbeništvu ne izdaja, temveč se tudi pred zaposlitvijo tujcev v gradbeništvu in gostinstvu, preveri trg dela.

2. Prepoved izdajanja novih dovoljenj za delo za zastopnike mikro in majhnih podjetij in zastopnike podružnic
Predlagana je prepoved izdaje novih delovnih dovoljenj za zastopnike in večinske lastnike mikro in majhnih gospodarskih družb, tujcem s prebivališčem na območju Kosova, ki nimajo dovoljenja za prebivanje v Sloveniji. Prepoved velja tudi za podružnice, registrirane v Sloveniji, slovenskih in tujih podjetij.
Razlog: Zloraba delovnih dovoljenj in dovoljenj za prebivanje za odhod v druge države schengenskega območja. Podjetja registrirajo na VEM točki pooblaščenci v Sloveniji. Po prihodu v Slovenijo državljani Kosova legalno odidejo v druge države schenhenskega območja, pooblaščenci pa podjetje prodajo in postopek ponovijo. O tovrstnih zlorabah prejemamo številne depeše iz držav članic EU (ZRN, Avstrija, Francija) in Švice, od koder je največ opozoril. V sodelovanju z MG bomo ta področje sistemsko, zakonsko na novo uredili in zaostrili pogoje za ustanavljanje podjetij s strani državljanov tretjih držav.

3. Prepoved izdaje dovoljenj za zaposlitev po podjetjih
Prepovedana je izdaja novih dovoljenj za zaposlitev delodajalcem, ki tujcev za katere so že dobili dovoljenja za zaposlitev, v 4 mesecih niso zaposlili – t.i. delovna dovoljenja »na zalogo«.
Razlog: Zavod za zaposlovanje ugotavlja, da delodajalci pridobijo delovno dovoljenje in tujcu šele čez nekaj mesecev sporočijo, da imajo delo, oziroma, da si uredijo dovoljenje za prebivanje in pridejo v Slovenijo. Na ta način izkrivljajo sliko dejanskih potreb po delavcih ter neupravičeno koristijo kvoto delovnih dovoljenj.

4. Prepoved zaposlovanja iz določenih regionalnih področij
Z Uredbo o kvotah delovnih dovoljenj za leto 2009 je skupna kvota delovnih dovoljenj določena v višini 24.000. Za dovoljenja za zaposlitev je namenjenih 11.000 dovoljenj. Do 31. 5.2009 je bila izkoriščena v višini 8.551 dovoljenj za zaposlitev. V uredbi je predlagano, da se neizkoriščeni del kvote dovoljenj za zaposlitev razporedi v višini 95%, na tujce s prebivališčem na območju držav bivše Jugoslavije, razen Kosova, za vse ostale tujce s prebivališčem v drugih tretjih državah, s Kosovim vred, pa v višini 5% neizkoriščenega dela dovoljenj za zaposlitev.
Razlog: Državljanom držav bivše Jugoslavije je bilo do sedaj izdanih več kot 90% delovnih dovoljenj. Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo v prvih 4 mesecih leta 2009 od 6.554 novih dovoljenj za zaposlitev, državljanom Kosova izdanih 3.491 dovoljenj za zaposlitev, oziroma 53% vseh izdanih dovoljenj za zaposlitev (drugi z največjim številom so državljani BIH – 902 dovoljenja za zaposlitev). V preteklih letih je bilo več kot 50% delovnih dovoljenj izdanih državljanom BIH. Za takšno razporeditev kvote smo se odločili na podlagi številnih depeš iz držav članic EU (Nemčija) in Švice, ki nas opozarjajo na zlorabo delovnih dovoljenj s strani državljanov Kosova.

5. Prepoved izdaje dovoljenj za zaposlitev po poklicih
Zaposlitve za poklice iz zabavnega in artističnega programa v nočnih lokalih bodo omejene na tujce/tujke s prebivališčem na območju držav, ki za vstop v Republiko Slovenijo ne potrebujejo vizum, ter za tujce/tujke s prebivališčem na območju držav, ki imajo z Evropsko unijo sklenjen sporazum o vizumskih olajšavah. Poleg tega je predlagano, da se program lahko izvaja le na eni lokaciji, ki jo delodajalec določi ob vlogi za izdajo dovoljenja za zaposlitev.
Razlog: Sum zlorabe oziroma, da so žrtve kaznivih dejanj prostitucije in trgovine z ljudmi. Delodajalci si zaposlene medsebojno izposojajo na podlagi najemnih pogodb.

6. Izdaja dovoljenj za zaposlitev za visokokvalificirane delavce
V primeru, da bo kvota dovoljenj za zaposlitev (11.000 delovnih dovoljenj) izkoriščena, se dovoljenja za tako imenovane »visoko kvalificirane zaposlitve« nemoteno izdajajo, saj je v uredbi predlagano, da se nerazporejeni del kvote (iz Uredbe o kvotah)v višini 1.000 delovnih dovoljenj razporedi za ta namen, ne glede iz katere države tujec prihaja. Tujec bo moral izkazati najmanj višješolsko izobrazbo, delodajalec pa mu bo moral izplačevati plačo najmanj v višini 2,5 minimalnih plač.

Vir: UVI

Ključne besede:
zaposlovanje
delo tujcev

Zadnji članki iz rubrike:

21.2.2021 13:24:51:
Poročilo o izvedbi strateških usmeritev in prioritet inšpektoratov oziroma inšpekcij v letu 2020

10.2.2021 18:58:57:
Spremembe Zakona o gospodarskih družbah

3.2.2021 14:14:56:
Sklep o podaljšanju ukrepa odloga izvršbe

3.2.2021 14:12:37:
Sklep o podaljšanju ukrepa na področju davčne izvršbe

29.1.2021 13:22:16:
Uredba o določitvi višine dnevnega nadomestila za samozaposlene v kulturi za leto 2021

Najnovejši članki:

3.3.2021 20:09:44:
Koledar poročanja - marec 2021

3.3.2021 21:22:38:
Podatki za obračun plač za februar 2021

2.3.2021 17:43:17:
Popravek v gradivu Excel obrazca DDPO 2020 in DohDej 2020

2.3.2021 17:36:43:
Dopolnitev gradiva Prepoved odpuščanja iz poslovnega razloga, če je delodajalec koristil ukrep čakanja na delo ali dela s skrajšanim delovnim časom

2.3.2021 17:37:18:
Dopolnitev gradiva Vračilo državnih pomoči po interventnih zakonih

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT