Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.7.2009 17:21:18

Analiza, učinki ter predlogi za preprečevanje dela in zaposlovanja na črno

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Analiza, učinki ter predlogi za preprečevanje dela in zaposlovanja na črno Racunovodja.com

Vlada se je na seji 2. julija 2009 seznanila z Analizo uveljavitve ter učinkov Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter Informacijo glede predloga spremembe Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Analiza je pripravljena na podlagi izkušenj nadzornih organov in ostalih institucij pri izvajanju novele Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC). Upoštevana so tudi mnenja in predlogi, ki so jih na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve posredovali državljani in zainteresirane institucije. Za mnenje o tem, ali je novela dosegla svoj namen, smo zaprosili tudi socialne partnerje. Namen analize je bil preveriti, ali so bile v okviru novele sprejete ustrezne rešitve za izboljšave dela nadzornih organov ter zmanjševanje obsega dela na črno ter identificirati težave in predlagati nadaljnje rešitve.

V uvodu so v analizi predstavljene glavne spremembe, ki jih je uvedla novela ZPDZC, v nadaljevanju pa izpostavljene predvsem izkušnje in opažanja nadzornih organov pri izvajanju določil novele zakona, težave s katerimi se soočajo pri izvajanju upravnih nalog in nadzora nad ZPDZC, s predlogi rešitev in izboljšav, ki bi jih veljalo uvesti ob ponovni spremembi zakonodaje. Tudi izkušnje in mnenja, ki so nam jih posredovali socialni partnerji, so zelo pomembna informacija pri ugotavljanju ali je novela dosegla svoj namen, zato so izpostavljena v posebnem poglavju. V zaključku je podana splošna ocena učinkov novele ZPDZC ter povzetek nadaljnjih ukrepov, ki jih bo potrebno v prihodnosti izvesti na področju preprečevanja in odkrivanja dela in zaposlovanja na črno.

Z namenom proučitve možnosti spremembe Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno je MDDSZ pozvalo vse nadzorne organe, ki izvajajo nadzor nad določili ZPDZC in vsa pristojna ministrstva, da se opredelijo do predloga Tržnega inšpektorata RS z vidika svojih pristojnosti. Tržni inšpektorat RS predlaga dopolnitev, da bi v ZPDZC dodali, da ima vsak inšpektorat na področju, ki ga nadzoruje, pristojnost izdati odločbo o prepovedi opravljanja dejavnosti v primeru kršitve 3. člena ZPDZC, ki opredeljuje delo na črno.

Komisija Vlade RS za odkrivanje in preprečevanje dela in zaposlovanja na črno se je seznanila z vsemi prejetimi mnenji in sklenila, da Vladi RS predlaga, da se loti sprememb ZPDZC. Tak sklep je komisija sprejela z namenom čim hitrejše ureditve problematike glede pristojnosti izdajanja odločb o prepovedi opravljanja dejavnosti v primeru kršitve 3. člena ZPDZC, saj bi sprememba več področnih zakonov pomenila bistveno dolgotrajnejši postopek.

Tako nadzorni organi in druge institucije, ki sodelujejo pri izvajanju ZPDZC, kakor tudi socialni partnerji so v svojih ocenah uveljavitve novele in njenih učinkov izrazili zelo pozitivno mnenje, hkrati pa tudi opozorili na nekatere pomanjkljivosti in slabosti, ki bi jim morali v prihodnje nameniti pozornost.

Določbe novele so bile v celoti izvajane, razen instituta malega dela, ki se v praksi še ne izvaja. Kot enega izmed najbolj pozitivnih učinkov navedene novele zakona, poleg razširjene inkriminacije dela in zaposlovanja na črno, lahko izpostavimo novo pristojnost, ki davčni inšpekciji omogoča ukrepanje, to je prepoved opravljanja dela na črno in izrekanje glob kršiteljem, čeprav so ti postopki dolgotrajni in neekonomični, prav tako pa so globe neprimerne.

Nadzorni organi so podali zelo veliko predlogov, ki se nanašajo predvsem na izboljšanje pretoka informacij med njimi ter na poenostavitve postopkov nadzora. Več nejasnosti se še vedno pojavlja tudi pri opredelitvi pristojnosti posameznih nadzornih organov.

Kot eden izmed najučinkovitejših načinov opravljanja nadzorov so se izkazale skupne akcije nadzornih organov, saj dajejo najboljše učinke pri odkrivanju kršitev ZPDZC. Tovrstne akcije se izvajajo tudi v popoldanskem času, ob vikendih in praznikih, ko se opravi največ dela na črno, žal pa so izvedljive le v omejenem obsegu, saj zahtevajo veliko kadrovsko angažiranost inšpektorjev.

Pozitivno je bila ocenjena uvedba novega instituta kratkotrajnega dela. Tudi ideja o malem delu je na splošno zelo pozitivno sprejeta, zato bo treba v najkrajšem možnem času poiskati izvedbene rešitve, pri tem pa bo treba ustrezno urediti tudi področje nadzora nad izvajanjem malega dela, da ne bi prihajalo do zlorab.

Poudarki socialnih partnerjev glede obsega in problematike dela in zaposlovanja na črno so v veliki meri skladni z opažanji nadzornih organov. Predvsem bo treba preučiti možnost izboljšav v okviru pravnih podlag za preprečevanje in odkrivanje dela in zaposlovanja na črno ter preučiti tudi druge podlage, ki določajo uspešnost izvajanja nadzora nad ZPDZC ali vplivajo nanjo, ter vzpostaviti hitrejši in učinkovitejši način za izmenjavo informacij in podatkov med nadzornimi organi.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve bo ob naslednjem noveliranju Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno upoštevala ugotovitve iz Analize uveljavitve ter učinkov Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter Informacije glede predloga spremembe Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Vir: MDDSZ

Ključne besede:
delo na črno

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

5.6.2020 15:49:21:
Koledar poročanja v juniju 2020 po uvedbi ukrepov ZIUJP, ZIUPPP (veljavnost od 29. 3. 2020), ZIUZEOP (veljavnost od 11. 4. 2020), ZIUZEOP-A (veljavnost od 1. 5. 2020) IN ZIUOOPE (veljavnost od 1. 6. 2020)

5.6.2020 14:31:24:
Odsotnost z dela zaradi razlogov višje sile, letni dopust in regres

4.6.2020 17:06:25:
Podatki za obračun plač za maj 2020

4.6.2020 8:43:52:
Skrajšani delovni čas - obveščanje v treh delovnih dneh

4.6.2020 16:50:22:
Povračilo nadomestila plače za začasno čakanje in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT