Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.4.2009 12:43:53

Vlada sprejela mnenje k predlogu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za spremembe Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti in Zakona o socialnem varstvu

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela mnenje k predlogu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za spremembe Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti in Zakona o socialnem varstvu Racunovodja.com

Vlada je na seji 2. aprila 2009 sprejela mnenje k predlogu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za spremembe Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti ter Zakona o socialnem varstvu in ga posredovala Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

Predlog ZSSS se nanaša predvsem na povečanja socialne varnosti brezposelnih oseb, med drugim na zvišanje zneska minimalnega dohodka s trenutnih 221,70 evrov na najmanj 300 evrov, kar utemeljujejo z obrazložitvijo, da lahko osebe, ki niso upravičene do denarnega nadomestila za brezposelnost, uveljavljajo zgolj denarno socialno pomoč. Glede na to da je zakonsko določena višina minimalne plače 589,19 evrov, bi bilo po njihovem mnenju smiselno povečati minimalni dohodek na vsaj 300,00 evrov.

Vlada v svojem odgovoru pojasnjuje, da je namen denarne socialne pomoči v zagotavljanju sredstev upravičencu za zadovoljevanje minimalnih življenjskih potreb v višini, ki omogoča preživetje, pri čemer se šteje, da je preživetje omogočeno, če so upravičencu zagotovljeni dohodki, s katerimi razpolaga po plačilu davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, v višini minimalnega dohodka, ki trenutno znaša 221,70 evrov. Višina minimalnega dohodka za upravičenca, ki ni čisto brez dohodkov, se določi kot razlika med minimalnim dohodkom, ki pripada upravičencu, in njegovimi dohodki. Tako pripada tistemu, ki prejema nadomestilo za brezposelnost, razlika med nadomestilom in višino minimalnega dohodka, saj naj bi se vsakomur, ki si ne more zagotoviti sredstev v višini minimalnega dohodka iz razlogov, na katere ne more in ni mogel vplivati, zagotovilo sredstva v višini minimalnega dohodka, ki omogoča preživetje. Osebe, ki imajo zagotovljena sredstva, višja od zneska minimalnega dohodka, pa niso upravičene do denarne socialne pomoči.

Ob tem Vlada dodaja, da so za to leto predvidene spremembe obeh zakonov, na katera se nanašajo predlogi ZSSS, pri čemer se bo predvidoma vsebina, ki jo zdaj ureja Zakon o socialnem varstvu, uredila v dveh zakonih, in sicer v Zakonu o socialnovarstveni dejavnosti in v Zakonu o socialnovarstvenih prejemkih. Podlaga za pripravo slednjega pa bo strokovna presoja ustreznosti višine minimalnega dohodka, za kar bo izdelana tudi študija za oceno ustreznosti višine minimalnega dohodka, ki bo v postopku priprave sprememb obstoječe zakonodaje predstavljala eno od pomembnih podlag za določitev nove višine minimalnega dohodka.

Glede predlogov za spremembo Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti Vlada RS pojasnjuje, da se z vsebinskega vidika trenutno do njih še ni mogoče opredeliti, saj bodo vse predlagane spremembe zakona predmet bodočih usklajevanj v okviru pogajanj med socialnimi partnerji, bodo pa pripravljavci sprememb predpisa predloge ZSSS natančno preučili in skušali predlagano ureditev v čim večji meri upoštevati.

Vir: UVI

Ključne besede:
Zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti
brezposelnost
zaposlovanje
zavarovanje
Zakon o socialnem varstvu

Zadnji članki iz rubrike:

3.4.2020 10:37:09:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

4.4.2020 18:55:19:
Samozaposleni: mesečni temeljni dohodek, davki, prispevki

4.4.2020 18:49:45:
Plačilni promet 10. aprila in 13. aprila 2020

3.4.2020 18:22:34:
Prevzem hrane pred gostinskimi obrati trenutno ni dovoljen

3.4.2020 18:16:46:
Ukrepi ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za ublažitev in zajezitev posledic pandemije

3.4.2020 17:22:41:
Finančna uprava RS izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT