Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 17.10.2008 11:52:35

Vlada sprejela pobudo za pogajanje in sklenitev poroštvene pogodbe med Republiko Slovenijo in Evropsko investicijsko banko za okvirno posojilo do 30 milijonov evrov za regionalni razvoj in razvoj podeželja

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela pobudo za pogajanje in sklenitev poroštvene pogodbe med Republiko Slovenijo in Evropsko investicijsko banko za okvirno posojilo do 30 milijonov evrov za regionalni razvoj in razvoj podeželja Racunovodja.com

Vlada je na seji 14. oktobra 2008 sprejela pobudo za pogajanje in sklenitev poroštvene pogodbe med Republiko Slovenijo in Evropsko investicijsko banko za okvirno posojilo do zneska 30 milijonov evrov, ki ga najame Javni sklad RS za regionalni razvoj in razvoj podeželja, za financiranje naložb, ki spodbujajo trajnostni razvoj.

Javni sklad RS za regionalni razvoj in razvoj podeželja (Sklad), z namenom trajnejšega doseganja javnih ciljev na področju regionalnega razvoja in razvoja podeželja, dodeljuje in posreduje regionalne spodbude. Spodbude so predvsem v obliki ugodnih posojil, kapitalskih vložkov, garancij za najeta posojila ter nepovratnih sredstev. Prejemniki spodbud so pravne in fizične osebe, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo ne glede na njihovo pravno obliko, kmetijska gospodarstva, lokalne skupnosti in drugi subjekti spodbujanja razvoja na regionalni ravni ter javna podjetja, zavodi in druge pravne osebe, ustanovljene za opravljanje javnih služb ter koncesionarji, pooblaščeni za opravljanje javnih služb.

V zadnjih letih se zmanjšujejo prilivi Sklada iz naslova kupnin kot tudi iz naslova vračil dolgoročnih posojil. Sklad namreč omogoča koriščenje dolgoročnih posojil z moratorijem na odplačilo glavnice do 5 let in odplačilno dobo do 15 let, kar zmanjšuje letni obseg razpoložljivih sredstev Sklada za izvajanje svoje dejavnosti.

Glede na to, da želi Sklad ohraniti letni obseg dodeljenih regionalnih spodbud v okvirni višini 21 milijonov evrov povprečno na leto, je potrebno zagotoviti nove vire financiranja z dolgoročno zadolžitvijo. Za zagotovitev ustreznih virov financiranja je predlagana dolgoročna zadolžitev Slovenskega regionalno razvojnega sklada pri Evropski investicijski banki v znesku do 30 milijonov evrov, ki bo zavarovana z državnim poroštvom.

Za navedeno posojilo je Sklad pridobil pozitivno mnenje Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko ter soglasje k začetku postopka zadolževanja Ministrstva za finance. Ker bo posojilo zavarovano s poroštvom države, bosta Republika Slovenija in Evropska investicijska banka sklenili poroštveno pogodbo, katere podpis je možen po sprejetju zakona o poroštvu. S to pobudo Vlada RS potrjuje osnovne elemente poroštvene pogodbe in imenuje pogajalsko skupino, ki se bo v njenem imenu, na podlagi v gradivu opredeljenih izhodišč, z Banko pogajala o sklenitvi pogodbe.

Vir:UVI

Ključne besede:
posojilo
regionalni razvoj
razvoj podeželja

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT