Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.10.2008 10:04:06

Vlada za spremembo direktive o cestnih pristojbinah za težke tovornjake

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada za spremembo direktive o cestnih pristojbinah za težke tovornjake Racunovodja.com

Vlada je sprejela predlog stališča k Predlogu direktive Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi Direktive 1999/62/ES o cestnih pristojbinah za uporabo določene infrastrukture za težka tovorna vozila (dokument Sveta številka 11857/1/08 z dne 19.08.2008) in ga poslala Državnemu zboru Republike Slovenije v potrditev.

Že v Beli knjigi o evropski prometni politiki se postavljajo okoljski vidiki transportnega sektorja v ospredje. Težnja je, da se prometu odvzame negativni predznak velikega onesnaževalca. To problematiko so na političnem nivoju večkrat obravnavali tudi ministri za promet EU in Evropski svet ter takšno usmeritev evropske prometne politike na načelni ravni podprli. Eden izmed ukrepov, s katerim bi optimizirali prometne tokove in s tem zmanjšali negativne vplive na okolje predstavlja tudi internalizacija eksternih stroškov. Pobuda za to je bila zapisana že v Direktivi 1999/62, kakor je bila spremenjena z direktivo 2006/32. V njej se je Evropska komisija na pobudo EP in Sveta zavezala, da bo do junija 2008 pripravila celovit model za zaračunavanje eksternih stroškov v prometnem sektorju. Rezultat zaveze je Predlog direktive o spremembi Direktive 1999/62/ES o cestnih pristojbinah za uporabo določene infrastrukture za težka tovorna vozila.

Predlagana direktiva državam članicam omogoča, da v cestninah, ki jih zaračunavajo težkim tovornim vozilom, upoštevajo znesek, ki odraža stroške onesnaženja zraka in obremenitev s hrupom zaradi prometa. V prometnih konicah omogoča tudi izračunavanje cestnin na podlagi stroškov zastojev, ki se zaračunavajo za druga vozila. Zneski se bodo razlikovali glede na prevoženo razdaljo, kraj in čas uporabe ceste, da bi se tako zagotovilo ustreznejše upoštevanje teh zunanjih stroškov. Predlagano je, da se prihodki porabijo namensko za povečanje trajnosti prometa. Države članice, ki se za to odločijo, morajo upoštevati skupna načela za zaračunavanje pristojbin. Direktiva predvideva oblikovanje neodvisnega organa, ki stroške, ki se lahko zaračunajo, določijo z uporabo skupnega načina, s tem bo poskrbljeno, da bodo sheme zaračunavanja pristojbin pregledne in sorazmerne zastavljenemu cilju. Pristojbine se bodo pobirale preko elektronskih sistemov. Predlog razširja obseg uporabe veljavne direktive preko vseevropskega omrežja, da ne bi prišlo do nedoslednih shem oblikovanja cen med glavnimi koridorji in drugimi medmestnimi cestami.

Slovenija na splošno pozdravlja in podpira predlog Direktive, ker meni, da bo predlog dodatno prispeval k posodabljanju voznega parka težkih tovornih vozil, optimiziranju poti in dnevnih časov voženj, optimiziranju logističnih verig, zmanjšanju nesreč na cestah ter zagotavljanju potrebnih finančnih sredstev za izgradnjo nove prometne infrastrukture. Obžalujemo pa, da v predlog niso zajeti vsi transportni načini, predvsem pa železniški, saj bi s tem zagotovili preglednost stroškov in izkazali, kateri transportni načini so dejansko okolju bolj prijazni ter povzročajo manjše okoljske stroške. Glede zaračunavanja cestnin bo Slovenija podpirala določila, ki zagovarjajo fleksibilnost držav članic, da glede na svoje posebnosti zaračunavajo, če želijo, cestnine oz. opredelijo način njihovega zaračunavanja za vozila, lažja od 12 ton, tako na TEN-T omrežju kot na vzporednih cestah.

V kasnejši fazi bi Slovenija lahko podprla rešitev, da naj države članice uvedejo cestnine za vse kategorije vozil, vendar po lastni metodologiji in z navedenimi izjemami oz. da naj metodologija velja za TEN-T omrežje, za vzporedne ceste pa jo določijo države članice same.

Glede internalizacije eksternih stroškov bo Slovenija podpirala možnost, da se njihovo zaračunavanje uvede za vse vrste vozil, tako kot je navedeno v predlogu Direktive.

Vir: UVI

Ključne besede:
tovornjak
cestna pristojbina
cestnina
pristojbina

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

4.8.2020 15:51:46:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

3.8.2020 12:56:52:
Nadomestilo plač zaradi odrejene karantene na podlagi interventne zakonodaje

28.7.2020 11:23:27:
Pravilnik o izvajanju oprostitve ali delne oprostitve plačila najemnin zaradi omilitve posledic epidemije COVID-19

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT