Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.10.2008 16:26:59

Standard ZBSxml za izmenjavo podatkov v elektronskem plačilnem prometu med komitentom in banko

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Standard ZBSxml za izmenjavo podatkov v elektronskem plačilnem prometu med komitentom in banko Racunovodja.com

Plačilni procesi v Slovenji so zasnovani na teoretičnih izhodiščih institucij EU in v primerjavi s podobnimi delujočimi procesi v državah EU so dosegli zavidljivo raven učinkovitosti. Uspešnost domačega plačilnega prometa na medbančni ravni je v prvi vrsti rezultat tesnega medinstitucionalnega sodelovanja (BS, ZBS, MF, bank), ki se rezultira v reguliranih medbančnih standardih. Zagotavljanje celovitosti podatkov o plačilnih transakcijah od nalogodajalca do prejemnika plačila, na avtomatski način, predstavlja za udeležence plačilnega prometa željen cilj, dosegljiv s poenotenjem procesov in predvsem standardov, tako na medbančni ravni kot na ravni med komitentom in banko.

Ob prehodu plačilnega prometa pravnih oseb iz APP na banke, so le-te prevzele takratni standard TKDIS in tako zagotovile kontinuiteto izmenjave podatkov o plačilnem prometu s pravnimi subjekti (imetniki transakcijskih računov). Banke so s sodobnimi tehnološko informacijskimi rešitvami dosegle 90% stopnjo deleža elektronskih plačilnih transakcij za pravne osebe, ki temeljijo predvsem na TKDIS standardu in drugih bančnih izpeljankah. Nenehen razvoj plačilnega prometa zahteva prilagajanja vseh udeležencev novim, bodisi zakonskim oz. tržnim zahtevam. Nove okoliščine kot so uvedba standardne številke IBAN, prevzem evro valute in zlasti prehod na enotno evropsko plačilno okolje – SEPA so zahtevale spremembe na področju podatkovnega standarda za izmenjavo podatkov. Zaradi omejenosti in neustreznosti formata standarda TKDIS, so banke v okviru Združenja bank prevzele pobudo Gospodarske zbornice Slovenije, MF in BS za oblikovanje novega medbančno dogovorjenega standarda za elektronski plačilni promet ZBSxml med komitenti in bankami.

1. Kaj je standard ZBSxml?

Je odprt, javno dostopen podatkovni standard za elektronsko izmenjavo podatkov med komitentom in banko s področja plačilnega prometa, sprejet na Združenju bank Slovenije. Definira strukturo in vrsto podatkov, ki se izmenjujejo med pravnimi subjekti - imetniki TRR in izvajalci plačilnega prometa - bankami. Podatkovni standard za elektronski plačilni promet je sestavljen iz:

  • Priročnika podatkovnega standarda ZBSxml 2.0
  • Xml shem, ki določajo sintakso elektronskih dokumentov (sporočil)
  • Xml primerov posameznih sporočil
  • Seznam SEPA držav – oznake držav
  • Navodila za oblikovanje in uporabo modelov za sklicevanje na številko obremenitve in odobritve v plačilnem prometu
  • Foruma: Podatkovni standard ZBSxml
in je objavljen na javnih straneh Združenja bank Slovenije: www.zbs-giz.si.

2. Zakaj uporaba ZBSxml?

Standard ZBSxml je zasnovan na sodoben način; podatkovna sporočila so definirana v xml formatu, ki jih uporabnik izpolnjuje skladno s priročnikom. Primarni razlogi za uporabo standarda ZBSxml so:

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT