Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 18.7.2008 14:27:01

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb – ZDDPO-2A

Rubrika: Davkiprint Natisni

Pojasnilo DURS, št. 4200-82/2008, 19. 6. 2008

V Uradnem listu RS št. 56 z dne 6. 6. 2008 je bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb – ZDDPO-2A. Zakon je začel veljati naslednji dan po objavi – to je 7. 6. 2008.

Določbe Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb – ZDDPO-2 (Uradni list RS, št. 117/06), ki jih ZDDPO-2A spreminja oziroma dopolnjuje, so naslednje:

  • 19. člen ZDDPO-2, ki obravnava obresti med povezanimi osebami,
  • 59. člen ZDDPO-2, ki obravnava olajšave za donacije,
  • 70. člen ZDDPO-2, ki se nanaša na davčni odtegljaj.

V prehodnih in končnih določbah ZDDPO-2A je določen način uveljavljanja določbe 70. člena ZDDPO-2.

1. Obresti med povezanimi osebami

Zavezanec lahko pri določanju prihodkov in odhodkov, ko upošteva obračunane obresti na dana in prejeta posojila povezanim osebam in od povezanih oseb, dokazuje, da je v njegovem primeru tržna obrestna mera dejansko višja oziroma nižja od priznane obrestne mere, ki jo določi in objavi minister, pristojen za finance. V primeru predložitve takšnega dokazila davčnemu zavezancu v davčnem obračunu ne bo treba prilagajati prihodkov in odhodkov od obresti, z upoštevanjem znane priznane obrestne mere.

Višina te obrestne mere vpliva tudi na višino davčnega odtegljaja od obresti, ki se plačujejo rezidentom EU, kar pomeni, da z dokazovanjem zavezanec lahko doseže, da od določenega dela obresti (presežka) ni davčnega odtegljaja po 72. členu ZDDPO-2.

Načina dokazovanja zakon posebej ne predpiše.

2. Olajšave za donacije

Zavezancem po ZDDPO-2 se kot davčne olajšave za donacije, ki so navedene v 59. členu ZDDPO-2, in pod pogoji, ki so navedeni v tem členu, priznajo tudi donacije za zneske izplačil prejemnikom iz držav članic Evropskega gospodarskega prostora (EGP), ki niso države članice EU. To so poleg držav članic EU, še naslednje države: Islandija, Lihtenštajn in Norveška.

Minister za finance lahko zaradi nujnosti zagotavljanja informacij, ki bi omogočale spremljanje izplačil za donacije, določi, da za izplačilo v določene države pravna oseba ne more uveljavljati olajšav iz 59. člena ZDDPO-2.

3. Davčni odtegljaj pri izplačilu obresti bank

V 2. točki prvega odstavka 70. člena ZDDPO-2 se spremeni podtočka c). Obresti, ki jih banke plačujejo drugim bankam in finančnim institucijam, so bile do novele oproščene plačila davčnega odtegljaja. Z novelo ZDDPO-2A se davčni odtegljaj ne plačuje od obresti, ki jih plačujejo banke, razen od obresti, ki so plačane osebam, ki imajo sedež ali kraj dejanskega poslovodstva ali prebivališče v državah, razen držav članic EU, v katerih je splošna oziroma povprečna nominalna stopnja obdavčitve dobička nižja od 12,5 %, in je država objavljena na seznamu* v skladu z 8. členom ZDDPO-2.

4. Davčni odtegljaj pri izplačilu dividend

V skladu z novelo ZDDPO-2A (novi tretji odstavek 70. člena ZDDPO-2) se davek ne plačuje od dividend in dividendam podobni dohodki, ki so izplačani prejemniku, ki je rezident v državi članici EU oziroma EGP, ki ni Slovenija, pod pogojem, da:

  • je prejemnik dohodka v državi rezidentstva zavezanec za davek od dohodkov,
  • prejemnik dohodka v državi rezidentstva ne more uveljavljati (si povrniti) slovenskega davka, in
  • transakcija ne pomeni izogibanja davkom.

Znesek davka, ki je bil izračunan, odtegnjen in plačan, se lahko na zahtevo prejemnika delno ali v celoti vrne v primeru, da nerezident ne bo mogel delno ali v celoti uveljavljati odtegnjenega davka, in je do nezmožnosti uveljavljanja prišlo šele po izvedbi davčnega odtegljaja (novi četrti odstavek 70. člena ZDDPO-2).

5. Tuji investicijski skladi, pokojninski skladi in zavarovalnice, ki lahko izvajajo pokojninski načrt kot prejemniki obresti in dividend

V skladu z novim petim odstavkom 70. člena ZDDPO-2 se davek ne odtegne od izplačil obresti in dividend ter dividendam, podobni dohodki, ki so izplačani prejemniku, ki je rezident v državi članici EU oziroma EGP, ki ni Slovenija, pod pogojem, da:

  • so prejemniki tuji investicijski skladi, pokojninski skladi in zavarovalnice, ki lahko izvajajo pokojninski načrt,
  • ne gre za dohodke plačane poslovni enoti tega nerezidenta v Sloveniji, in
  • prejemnik dohodka v državi rezidentstva ne more uveljavljati (si povrniti) slovenskega davka.

Kot nezmožnost uveljavljanja davka se šteje tudi oprostitev od obdavčenja in obdavčitev dohodkov teh zavezancev v državi rezidentstva po stopnji 0 %.

V skladu z novim sedmim odstavkom 70. člena ZDDPO-2 se, ne glede na novi določbi tretjega in petega odstavka, davek od obresti in dividend izračuna, odtegne in plača (oziroma ne ugodi vračilo), če gre za plačila v države, s katerimi ni zagotovljena izmenjava informacij, ki bi omogočala spremljanje obdavčitve ali neobdavčitve dohodka. Seznam držav objavi minister, pristojen za finance, v Uradnem listu RS.

6. Postopkovna določba

V 4. členu ZDDPO-2A je postopkovna določba v zvezi z izvajanjem novega tretjega, četrtega, petega in šestega odstavka 70. člena ZDDPO-2.

Postopek pred izplačilom

Izplačevalec dohodka (plačnik davka) davka ne odtegne, če mu nerezident – prejemnik dividend (iz novega tretjega odstavka) ali določena pravna oseba, ki prejme dividende in obresti (iz novega petega odstavka), pred izplačilom izroči izjavo, da izpolnjuje pogoje iz navedenih odstavkov. K izjavi mora biti priloženo dokazilo o rezidentstvu prejemnika dohodka za davčne namene v času izplačila dohodka. Kadar se dohodek izplačuje v rednih časovnih presledkih, se predloži izjava za časovno obdobje enega leta.

Plačnik davka mora izjavo in dokazila hraniti 10 let in jo na zahtevo predložiti davčnemu organu.

Postopek vračila

Plačnik davka davčnemu organu predloži zahtevek za vračilo v roku 5 let od plačila davka. Zahtevku se priloži izjava, da prejemnik dohodka izpolnjuje pogoje iz tretjega oziroma petega odstavka 70. člena ZDDPO-2 in potrdilo o rezidentstvu prejemnika dohodka v času izplačila.

Vračilo se opravi plačniku davka, vendar največ do zneska, ki bi bil izračunan ob uporabi davčne stopnje, določene z mednarodno pogodbo. Če nerezident plačanega davka ne more uveljavljati v celoti v državi rezidentstva, ker bo v tej državi veljala metoda odbitka od davka, se vračilo opravi le za tisti del zneska, ki ga ne more uveljavljati v državi rezidentstva.

O vloženi zahtevi za vračilo in vračilu davka mora plačnik davka nemudoma pisno obvestiti prejemnika dohodka.

* Seznam je objavljen na spletni strani DURS: http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.gov.si/pageuploads/Davki-predpisi_in_pojasnila/Davek_od_dohodkov_pravnih_oseb/Seznam_drzav__kjer_je_stopnja_obdavcitve_nizja_od_12_5__.pdf

in na spletni strani MF: http://www.mf.gov.si/slov/dav_car/Seznamdrzav020307DRUGIC2022008.pdf

Ključne besede:
pojasnilo DURS
ZDDPO-2
obresti med povezanimi osebami
povezane osebe
olajšava za donacije
davčni odtegljaj
izplačilo dividend
dividende

Zadnji članki iz rubrike:

2.6.2023 10:18:36:
Podpisan protokol o spremembah konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja med Slovenijo in Švico

29.5.2023 15:41:00:
Davčna obravnava prenosov sredstev med podjetjem zavezanca in njegovim gospodinjstvom s poudarkom na prenosu nepremičnin

8.5.2023 12:00:27:
Oprostitev davka za opravljanje nepridobitne dejavnosti - Podrobnejši opis

21.4.2023 10:22:27:
Dohodek iz prenosa premoženjske pravice

31.3.2023 19:14:50:
Koriščenje davčne olajšave za zaposlovanje po noveli ZDDPO-2S za osebe, ki so bile zaposlene v letu 2020 in 2021

Najnovejši članki:

2.6.2023 15:57:21:
Finančna uprava izdala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

2.6.2023 15:33:23:
Nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji morajo prijaviti letni dohodek

1.6.2023 10:36:04:
Objavljeni informaciji o poslovanju družb in podjetnikov v letu 2022

30.5.2023 17:07:02:
Koledar poročanja - junij 2023

29.5.2023 16:23:35:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, marec 2023

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress