Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 10.6.2008 13:02:22

Vlada podprla predlog direktive Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi Direktive 98/26/ES o dokončnosti poravnave pri plačilih in sistemih poravnave vrednostnih papirjev in direktive 2002/47/ES o dogovorih o finančnem zavarovanju glede povezanih sistemov in kreditnih zahtevkov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada podprla predlog direktive Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi Direktive 98/26/ES o dokončnosti poravnave pri plačilih in sistemih poravnave vrednostnih papirjev in direktive 2002/47/ES o dogovorih o finančnem zavarovanju glede povezanih sistemov in kreditnih zahtevkov Racunovodja.com

Vlada je na seji 5. junija 2008 podprla predlog direktive Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi Direktive 98/26/ES o dokončnosti poravnave pri plačilih in sistemih poravnave vrednostnih papirjev in direktive 2002/47/ES o dogovorih o finančnem zavarovanju glede povezanih sistemov in kreditnih zahtevkov. Vlada RS soglaša s Sklepi Presoje vpliva in si prizadeva, da bi predlog direktive v največji možni meri sledil potrebam na trgu ter pripomogel k reševanju morebitnih prihodnjih nestabilnosti na finančnih trgih.

Direktiva o dogovorih o finančnem zavarovanju (FCD) in Direktiva o dokončnosti poravnave (SFD) predstavljata dva zakonodajna ukrepa na ravni Skupnosti, ki sta bila sprejeta zaradi razvoja in rasti evropskega finančnega sektorja, ki so ga poganjale predvsem globalizacija, evropsko združevanje, finančne inovacije in tehnološke inovacije.

Zaradi kombiniranega delovanja teh štirih dejavnikov, je evropski finančni sektor doživel veliko povečanje čezmejnih finančnih tokov, vzpostavitev vse bolj kompleksnih finančnih produktov in sprejemanje zelo sofisticiranih oblik tako na področju plačil kot tudi sistemov za poravnavo vrednostnih papirjev. Ta razvoj je močno vplival na to, kako različni udeleženci na trgu vodijo svoje posle. Tržne infrastrukture, ki so bile v osnovi oblikovane z namenom zadovoljevati potrebe domačih trgov, so se morale prilagoditi čezmejnemu delovanju. Akterji, ki so se odločili, da svoje dejavnosti razširijo na tuje trge so naleteli na izziv, kako izvajati posle v različnih pravnih redih, soočeni pa so tudi z vedno bolj kompleksnim operativnim okoljem. Več pozornosti je potrebno posvečati tudi upravljanju tveganja in zavarovanju.

Na podlagi analize presoje vpliva je Komisija ugotovila, da obe direktivi uspešno delujeta, vendar pa je kljub temu možno obe še izboljšati ob upoštevanju razvoja trga, do katerega je prišlo v času njunega izvajanja. Na področju izvajanja prvih dveh skupnih ciljev (olajšanje uporabe kreditnih zahtevkov kot zavarovanj in zagotovitvi stabilnosti sistemov poravnave) bi dosegli največje koristi s pomočjo direktive, ki bi:
- razširila področje uporabe FCD in SFD ter vključila kreditne zahtevke, ki izpolnjujejo pogoje za operacije centralnih bank,
- s pomočjo FCD omilila določene formalne zahteve, povezane z mobiliziranjem kreditnih zahtevkov,
- SFD prilagodila tako, da bi bile vključene tehnične rešitve, ki so jih v zadnjih letih sprejeli sistemi za poravnavo, in pojasnila, da v primeru interoperabilnih sistemov ob trenutku vstopa/preklica na pravila enega sistema ne bodo vplivala nobena pravila drugih sistemov, s katerimi je sistem interoperabilen, ter razširila zaščito prenosnih nalogov na delovni dan in ne na koledarski dan,
- razširila področje uporabe SFD tako, da bo vključen ELMI (electronic money institution – institucije za izdajo elektronskega denarja).

Predlog direktive upošteva razvoj trga na treh glavnih področjih: zavarovanje, sistemi poravnave plačil in vrednostnih papirjev ter kolizijska pravila.

Vir: UVI

Ključne besede:
finančno zavarovanje
dokončnost poravnave

Zadnji članki iz rubrike:

3.4.2020 10:37:09:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

4.4.2020 18:55:19:
Samozaposleni: mesečni temeljni dohodek, davki, prispevki

4.4.2020 18:49:45:
Plačilni promet 10. aprila in 13. aprila 2020

3.4.2020 18:22:34:
Prevzem hrane pred gostinskimi obrati trenutno ni dovoljen

3.4.2020 18:16:46:
Ukrepi ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za ublažitev in zajezitev posledic pandemije

3.4.2020 17:22:41:
Finančna uprava RS izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT