Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.3.2008 15:43:53

Letna poročila za leto 2007 - pojasnila za gospodarske družbe, zadruge in s.p.

Rubrika: Letno poročilo, davčni obračunprint Natisni

Gospodarske družbe, zadruge in samostojni podjetniki predložijo AJPES letna poročila za javno objavo in za državno statistiko. Javno objavo letnih poročil določa 58. člen Zakona o gospodarskih družbah (v nadaljevanju: ZGD-1), predložitev podatkov za državno statistiko pa 59. člen ZGD-1.

Gospodarske družbe, zadruge in samostojni podjetniki morajo za državno statistiko predložiti podatke iz letnih poročil na poenotenih obrazcih in druge podatke pristojni izpostavi AJPES do zadnjega dne meseca marca tekočega leta za preteklo koledarsko leto.

Gospodarske družbe, ki so zavezane k reviziji letnih poročil in zadruge, ki so zavezane za zadružno revizijo ter majhne družbe, s katerih vrednostnimi papirji se trguje na organiziranem trgu, morajo za javno objavo predložiti letna poročila in konsolidirana letna poročila ter revizorjevo poročilo pristojni izpostavi AJPES v osmih mesecih po koncu poslovnega leta.

Majhne zadruge, ki niso zavezane za zadružno revizijo, majhne gospodarske družbe, s katerih vrednostnimi papirji se ne trguje na organiziranem trgu, osebne družbe in samostojni podjetniki morajo za javno objavo predložiti letna poročila pristojni izpostavi AJPES v treh mesecih po koncu poslovnega leta.

Gospodarske družbe, zadruge in samostojni podjetniki predložijo:

* letna poročila v neenotni obliki za javno objavo izključno v elektronski obliki (PDF datoteka)
* letna poročila na poenotenih obrazcih in druge podatke za državno statistiko izključno v elektronski obliki (z neposrednim vnosom podatkov prek spletnega programa "LP" ali v obliki XML datoteke, pripravljene s pomočjo Excelove preglednice).

NOVOST: Majhni samostojni podjetniki lahko odslej letna poročila na poenotenih obrazcih za državno statistiko predložijo le v elektronski obliki.

POJASNILO: Gospodarske družbe ter srednji in veliki samostojni podjetniki, ki imajo poslovne odnose s tujino, predložijo tudi Dodatne podatke k podatkom iz izkaza poslovnega izida – do tujine, pri čemer izpolnijo samo stolpec za leto 2007.

Gospodarske družbe, zadruge in samostojni podjetniki lahko pri predložitvi letnih poročil uveljavljajo poenostavitve tako, da hkrati s predložitvijo podatkov iz letnih poročil za državno statistiko predložijo tudi ustrezno izjavo. Poenostavitev ne morejo uveljavljati družbe in zadruge, ki so zavezane k reviziji oziroma družbe in zadruge, ki so zavezane sestaviti konsolidirano letno poročilo.

V skladu z 358. členom Zakona o davčnem postopku lahko gospodarske družbe in zadruge predložijo Davčni upravi Republike Slovenije davčni obračun brez priložene bilance stanja, izkaza poslovnega izida in izkaza bilančnega dobička/bilančne izgube (Priloga 3 obrazca za obračun davka od dohodka pravnih oseb), če so te podatke predložile AJPES, morajo pa v davčnem obračunu to izrecno navesti.

V skladu z 297. členom Zakona o davčnem postopku lahko samostojni podjetniki predložijo Davčni upravi Republike Slovenije davčni obračun brez priložene bilance stanja in izkaza poslovnega izida (Priloga 3 in Priloga 4 davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti), če so te podatke predložili AJPES, morajo pa v davčnem obračunu to izrecno navesti.

Računalniški programi za vnos, kontrolo in pošiljanje podatkov iz letnih poročil so na voljo na spletni strani v rubriki Program za vnos. Računalniške rešitve vsebujejo tudi navodila za ravnanje s programi, ki jih je priporočljivo prebrati pred pričetkom dela.

Gospodarske družbe, zadruge in samostojni podjetniki, ki ne razpolagajo z ustrezno računalniško opremo za elektronsko posredovanje podatkov, imajo možnost vnosa podatkov letnih poročil v krajevno pristojnih izpostavah AJPES.

Sestavne dele letnih poročil in druge podatke, ki jih morajo gospodarske družbe, zadruge in samostojni podjetniki predložiti AJPES za javno objavo in za državno statistiko, ter roke in način predložitve podrobneje določa Navodilo o predložitvi letnih poročil in drugih podatkov gospodarskih družb, zadrug in samostojnih podjetnikov posameznikov.

Gospodarske družbe, zadruge in samostojni podjetniki morajo ob predložitvi letnega poročila za javno objavo na spletnem portala AJPES plačati AJPES nadomestilo, določeno s tarifo nadomestil, ki je na voljo v rubriki Cenik.

Vir in več informacij: AJPES

Ključne besede:
letno poročilo
letno poročilo 2007
AJPES

Zadnji članki iz rubrike:

8.5.2023 15:58:01:
Javno objavljena letna poročila za leto 2022

9.3.2023 15:41:15:
Olajšava za digitalni in zeleni prehod

15.2.2023 9:03:43:
Davčni obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti za leto 2022

15.2.2023 8:59:15:
Obračun davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2022

22.3.2023 12:38:58:
Davčni obračun in letno poročilo za leto 2022 (gospodarske družbe, zasebniki, društva)

Najnovejši članki:

5.6.2023 16:07:39:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za april 2023

5.6.2023 14:03:23:
Od 1. 7. 2023 bodo podatki za obračun nadomestila plače na voljo na portalu SPOT

2.6.2023 15:57:21:
Finančna uprava izdala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

2.6.2023 15:33:23:
Nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji morajo prijaviti letni dohodek

2.6.2023 10:18:36:
Podpisan protokol o spremembah konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja med Slovenijo in Švico

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress