Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 5.3.2008 14:32:21

Mnenje k predlogu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada je na seji 28. februarja 2008 sprejela mnenje k predlogu Zakona o spremembi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.
Skupina poslancev (prvopodpisani Miran Potrč) je Državnemu zboru RS predložila Zakon o spremembi zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. S predloženo spremembo se posega v četrti odstavek 123. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, po katerem se vdovi oziroma vdovcu, ki ima pravico do lastne (starostne ali invalidske) pokojnine in pravico do vdovske pokojnine, v primeru, da uživa lastno pokojnino, poleg te pokojnine izplačuje tudi del vdovske pokojnine v višini 15% zneska vdovske pokojnine, ki bi vdovi oz. vdovcu pripadal po pokojnem zavarovancu ali uživalcu pravic po ZPIZ, vendar največ do zneska v višini 15% povprečne mesečne pokojnine, izplačane v državi v predhodnem koledarskem letu.

Vlada RS v zvezi s predlagano spremembo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju meni, da je sprememba ZPIZ-1 s pravno sistemskega vidika neustrezna. Glede predlagane spremembe ugotavljamo, da bi bila pravilna umestitev spremembe možna le v Zakon o pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja bivših vojaških zavarovancev, saj se pravica do vdovske pokojnine po vdovcu oziroma vdovi po vojaškem zavarovancu priznava po tem zakonu. Smiselna uvrstitev v primeren zakonski okvir izhaja iz opredelitve kroga upravičencev ter določitve pravic, ki jih posamezni pravni predpis priznava določenim kategorijam oseb.

Pravico do dela vdovske pokojnine po splošnih predpisih lahko pridobi le vdova, ki hkrati izpolni pogoje za priznanje pravice do lastne (starostne ali invalidske) pokojnine po splošnih predpisih in pogoje za priznanje vdovske pokojnine po splošnih predpisih, ki je izvedena pravica iz zavarovanja umrlega po splošnih predpisih (iz vidika plačila prispevkov, je bilo plačano dvojno zavarovanje). Ker skladno z načeli pokojninske zakonodaje oseba ne more sočasno uživati dveh ali več pokojnin, ZPIZ-1 v 123. členu priznava tistim vdovam, ki se odločijo za uživanje lastne pokojnine tudi del vdovske pokojnine kot dodatek iz naslova zavarovanja za dve pravici, ki se zagotavljata iz istega sistema obveznega zavarovanja.

Nova ureditev, kot jo predlaga skupina poslancev, bi bila glede na navedeno primerna le z dopolnitvijo zakona o pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja bivših vojaških zavarovancev in sicer z določitvijo te pravice kot nove pravice iz posebnega sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki pripada vdovi ali vdovcu, upravičencu do lastne pokojnine po predpisih o obveznem pokojninskem zavarovanju in vdovske pokojnine po posebnih predpisih.

V zvezi s predlagano spremembo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju Vlada Republike Slovenije meni, da predlagana sprememba pravno sistemsko ni ustrezna in predlaga Državnemu zboru Republike Slovenije, da predlaganega zakona ne sprejme.


Vir: uvi

Ključne besede:
Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Zadnji članki iz rubrike:

8.6.2021 12:50:24:
Finančna uprava objavila kontakte vodij sektorjev oziroma oddelkov

20.5.2021 15:40:21:
Javna objava letnih poročil za leto 2020

14.5.2021 16:06:11:
Soglasje vlade k amandmajem na novelo Zakona o trošarinah

12.5.2021 16:44:58:
Onemogočena oddaja popravkov napovedi Doh-Div, Doh-Obr in Doh-Dho

5.5.2021 11:33:33:
Obrazec zahteve za vpis v Register ponudnikov storitev menjav med virtualnimi in fiat valutami ter ponudnikov skrbniških denarnic

Najnovejši članki:

21.6.2021 20:18:41:
Predlog Pravilnika o obveznostih glede davka na dodano vrednost, ki veljajo za opravljanje storitev in prodajo blaga na daljavo

18.6.2021 16:11:19:
Posebne ureditve VEM (OSS) - neunijska, unijska in uvozna ureditev

17.6.2021 16:49:05:
Spletni seminar »Nova pravila pri e-trgovanju na področju DDV« in prikaz oddaje registracijskih obrazcev

17.6.2021 17:00:01:
Obveznost opravljanja drugega dela oziroma dela na drugem kraju zaradi izvajanja ukrepov preprečitve širjenja koronavirusne bolezni

15.6.2021 12:26:16:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za maj 2021

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT