Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.1.2008 14:37:55

Informativni izračun dohodnine za leto 2007 – uveljavljanje odbitka tujega davka oziroma oprostitve plačila davka v zvezi z dohodki iz tujine

Rubrika: Davkiprint Natisni

Pojasnilo DURS, št. 42105-266/2007, 8. 1. 2008

Davčna uprava Republike Slovenije bo zavezancem za dohodnino – rezidentom Slovenije za leto 2007 najkasneje do 31. maja 2008 posredovala informativni izračun dohodnine, ki se bo pod določenimi pogoji štel za odločbo o odmeri dohodnine. Informativni izračun dohodnine bo sestavljen na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga davčna uprava na podlagi uradnih evidenc in podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki jih bodo davčni upravi do 31. januarja 2008 posredovali izplačevalci dohodkov.

Prav tako bo informativni izračun dohodnine poleg podatkov, s katerimi razpolaga davčna uprava, vseboval tudi podatke o dohodkih slovenskih rezidentov, prejetih iz tujine, s katerimi bo davčni organ razpolagal na podlagi vloženih medletnih napovedi za odmero akontacije dohodnine. V kolikor davčni zavezanec dohodkov iz tujine ni napovedoval že med letom oziroma bo iz informativnega izračuna ugotovil, da je potrebno navedene podatke o tujih dohodkih ustrezno spremeniti ali dopolniti, bo dolžan vložiti ugovor zoper informativni izračun dohodnine* v roku 15 dni od vročitve informativnega izračuna.

Opozoriti je tudi, da v kolikor davčnemu zavezancu – rezidentu Slovenije informativni izračun dohodnine za leto 2007 ne bo vročen do 31. maja 2008 (npr. davčni zavezanec je v letu 2007 prejemal le obdavčljive dohodke iz tujine, ki jih med letom ni napovedoval), bo moral zavezanec sam vložiti napoved za odmero dohodnine, in sicer najpozneje do 30. junija 2008. Prav tako so napoved za odmero dohodnine za leto 2007 do 30. junija 2008 dolžni vložiti tudi zavezanci – rezidenti Slovenije, ki si rezidentskega statusa za leto 2007 ne bodo pravočasno uredili, o čemer lahko več preberete na: http://www.durs.gov.si/si/splosno/novice/novica/period/1197356631///browse/1/article/1664/5367/?cHash=9f57872762

Rezidenti Slovenije praviloma že med letom plačujejo akontacijo dohodnine, in sicer kot:

  • davčni odtegljaj, če dohodek izplača plačnik davka v Sloveniji (slovenska pravna oseba ali zasebnik), ki je dolžan za davčnega zavezanca izračunati, odtegniti in plačati davčni odtegljaj od dohodkov, od katerih se izračunava, odteguje in plačuje davčni odtegljaj;

  • davek, odmerjen z odločbo na podlagi napovedi, če dohodek izplačuje oseba, ki ni plačnik davka v Sloveniji (tuji izplačevalec). V tem primeru mora prejemnik tak dohodek sam napovedati zaradi odmere akontacije dohodnine v Sloveniji.

V primeru, ko akontacijo dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja rezidenta izračunava plačnik davka, lahko le – ta v skladu s prvim odstavkom 293. člena Zakona o davčnem postopku – ZDavP-2 (Uradni list RS, št. 117/06; v nadaljevanju: ZDavP-2) v obračunu davčnega odtegljaja (obrazec REK-1) upošteva odbitek davka, plačanega v tujini, ali oprostitev že pri izračunu davčnega odtegljaja, pod pogojem, da plačnik davka razpolaga z ustreznimi dokazili glede davčne obveznosti zavezanca rezidenta izven Slovenije, zlasti o znesku davka, plačanega v tujini in o osnovi za plačilo davka.

Prav tako lahko davčni zavezanec, ki prejema dohodek iz delovnega razmerja ali pokojnino od osebe, ki ni plačnik davka v Sloveniji (dohodki iz tujine), v skladu s prvim odstavkom 290. člena ZDavP-2 uveljavlja odbitek davka, plačanega v tujini, ali oprostitev že v medletni napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodkov iz zaposlitve (dohodki iz delovnega razmerja, pokojnine) na podlagi izjave davčnega zavezanca o davčni obveznosti izven Republike Slovenije.

Davčni zavezanci lahko že v medletnih napovedih, če gre za dohodke iz zaposlitve (dohodki iz delovnega razmerja, pokojnine), poleg odbitka tujega davka oziroma oprostitve uveljavljajo tudi stroške v zvezi z delom v tujini ter davčne olajšave, ki jim pripadajo kot rezidentom Slovenije.

Stroške v zvezi z delom v tujini, kot so stroški prehrane med delom in stroški prevoza na delo in z dela, je, glede na dejansko prisotnost na delovnem mestu v tujini, mogoče uveljavljati le pri dohodkih iz delovnega razmerja v tujini. V kolikor je davčni zavezanec stroške v zvezi z delom v tujini uveljavljal že v medletni napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodkov iz zaposlitve (dohodki iz delovnega razmerja, pokojnine) in so mu bili na podlagi predloženih dokazil priznani, se bodo ti stroški v zvezi z delom v tujini avtomatično priznali tudi v informativnem izračunu dohodnine. Prav tako bodo zavezancem v informativnem izračunu dohodnine samodejno upoštevane davčne olajšave do katerih so upravičeni.

Navedeno pa ne velja za priznanje odbitka tujega davka oziroma oprostitev na podlagi mednarodnih pogodb, saj ZDavP-2 v drugem odstavku 290. člena oziroma v drugem odstavku 293. člena določa, da se ne glede na prvi odstavek teh členov, zavezancu odbitek davka, plačanega v tujini, ali oprostitev prizna pri izračunu in poračunu dohodnine na letni ravni samo, če davčni zavezanec uveljavlja odbitek davka, plačanega v tujini, ali oprostitev tudi v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine.

Torej mora zavezanec v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine oziroma v letni napovedi za odmero dohodnine, ne glede na predhodno navedeno možnost že medletnega uveljavljanja odbitka v tujini plačanega davka oziroma oprostitve, ponovno uveljavljati odbitek tujega davka oziroma oprostitev, ker pri informativnem izračunu odbitek davka, plačanega v tujini, oziroma oprostitev na podlagi mednarodne pogodbe o izogibanju dvojnega obdavčenja dohodka in premoženja, ne bosta priznana avtomatično.

* Obrazec ugovora zoper informativni izračun dohodnine bo naknadno objavljen na spletnih straneh DURS.

Ključne besede:
pojasnilo DURS
izračun dohodnine
odbitek tujega davka
dohodki iz tujine
oprostitev davka iz tujine
informativni izračun dohodnine
dohodnina 2007
delo v tujini

Zadnji članki iz rubrike:

5.9.2023 16:33:47:
Novosti zakonov o odpravi posledic poplav ter zemeljskih plazov na davčnem področju

5.9.2023 16:25:18:
Izteka se rok za odlog plačila davčnih obveznosti zaradi poplav

11.9.2023 16:36:03:
Predizpolnjena vrsta obračuna na obračunih DOD-DDPO in DDD-DDD

14.8.2023 15:59:27:
Odlog plačila oziroma podaljšanje roka za plačilo obveznosti zaradi poplav

10.8.2023 13:24:16:
Prizadeti v poplavah lahko upravičeni tudi do izredne denarne socialne pomoči

Najnovejši članki:

4.10.2023 8:20:44:
Povračilo stroškov - službeno potovanje - dnevnica - kilometrina - drugi osebni prejemki - davek od osebnih prejemko

3.10.2023 16:25:30:
Obdavčitev dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2023 - Podrobnejši opis

3.10.2023 16:17:45:
Podatki za obračun plač za september 2023

3.10.2023 12:44:52:
Pravilnik o uveljavljanju izplačila nadomestila plače iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na zahtevo delodajalca

3.10.2023 16:34:28:
Stopnja DDV za sončne elektrarne (29. 9. 2023)