Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 21.12.2007 16:10:18

Pojasnilo v zvezi z ugotavljanjem priznane obrestne mere pri posojilih med povezanimi osebami

Rubrika: Davkiprint Natisni

Pojasnilo v zvezi z ugotavljanjem priznane obrestne mere pri posojilih med povezanimi osebami Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 4200-102/2007, 19. 11. 2007

1. Zaradi pogostih vprašanj davčnih zavezancev glede določanja kreditne ocene (v skladu s 5. členom Pravilnika o priznani obrestni meri), ki se upošteva pri določanju priznane obrestne mere, in sicer katere so druge metodologije, ki jih je mogoče enolično prevesti v ocene po metodologiji podjetja »Standard and Poor`s«, smo za odgovor prosili Ministrstvo za finance. V skladu s prejetim odgovorom v nadaljevanju pojasnjujemo:

Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb – ZDDPO-2 (Uradni list RS, št. 117/06) v 19. členu določa, da se pri ugotavljanju prihodkov upoštevajo obračunane obresti na dana posojila povezanim osebam, vendar najmanj do višine zadnje objavljene, ob času odobritve posojila znane priznane obrestne mere, pri ugotavljanju odhodkov pa veljajo enaki pogoji, le da se upoštevajo obračunane obresti največ do višine znane priznane obrestne mere, ugotovljene na enak način. Podobni pogoji veljajo v primeru, ko je dogovorjena fleksibilna obrestna mera, le da se priznana obrestna mera izračuna kot njena aritmetična sredina.

Po petem odstavku 19. člena ZDDPO-2 priznano obrestno mero določi in objavi minister, pristojen za finance, pred začetkom davčnega obdobja, za katerega se bo uporabljala, pri čemer upošteva, da gre za obrestno mero, ki se v primerljivih okoliščinah doseže ali bi se dosegla na trgu med nepovezanimi osebami. V zvezi s tem je bil izdan Pravilnik o priznani obrestni meri in dopolnitev pravilnika – PPOM (Uradni list RS, št. 141/06 in 52/07). V skladu z 2. členom PPOM je priznana obrestna mera vsota variabilnega dela obrestne mere za valuto, izkazanega v odstotkih in pribitka, izraženega v bazičnih točkah, pri čemer znaša ena bazična točka 0,01 %.

Pribitek je sestavljen iz dela, ki je povezan z ročnostjo zadolžitve, in dela, ki se nanaša na kreditno oceno. Po tretjem odstavku 5. člena PPOM je pribitek na kreditno oceno odvisen od kreditne ocene zavezanca, ki prejema posojilo od povezane osebe oziroma kreditne ocene povezane osebe, ki ji zavezanec daje posojilo. Za posamezne kreditne ocene, ki so objavljene po metodologiji podjetja »Standard and Poor`s« ali drugi metodologiji, ki jo je mogoče enolično prevesti v ocene po metodologiji navedenega podjetja, so pribitki na kreditno oceno naslednji:

  • od AAA do A- - 5 bazičnih točk,
  • od BBB+ do B- - 20 bazičnih točk,
  • pod B- - 200 bazičnih točk,
  • če zavezanec nima kreditne ocene – 100 bazičnih točk.

Na svetovnih finančnih trgih se uporabljajo kreditne ocene treh največjih svetovnih rating agencij: Standard and Poor`s, Fitch Ratings in Moodyś Investor Services. Le-te uporabljajo primerljivo metodologijo za ocenjevanje, izpolnjujejo pogoje evropskih standardov in kriterije v skladu s Sklepom o priznanju zunanjih bonitetnih institucij, ki ga je izdala Banka Slovenije dne 3. 1. 2007 (Uradni list RS, št. 135/06). Za omenjene rating agencije obstajajo prevajalne tabele, ki jih objavlja Banka Slovenije na svoji spletni strani (v delu tabele: »Vzpostavitev dolgoročnih/kratkoročnih osnovnih bonitetnih ocen s stopnjami kreditne kvalitete«): http://www.bsi.si/poslovanje-bank-in-podjetij-r.asp?MapaId=846 . Na omenjeni spletni strani Banke Slovenije sta trenutno navedeni le rating agenciji Fitch Ratings in Moody´s Investor Services, agencija Standard & Poor´s pa bo, po pojasnilu ministrstva, v teku enega meseca dodana v to tabelo. V času, ko še niso objavljene ocene agencije Standard & Poor´s, se uporablja spodnja tabela:

Tabela: Primerjava ocen kreditnega tveganja za dolgoročno zadolženost v tuji valuti agencij Moody´s Investor Services, Standard & Poor´s in FITCH Ratings

V PPOM je navedeno, da se pri določanju priznane obrestne mere lahko uporabljajo različni dodatki bazičnih točk po kreditnih ocenah podjetja »Standard and Poor`s« ali drugi metodologiji, ki jo je mogoče enolično prevesti v ocene po metodologiji navedenega podjetja. Po pojasnilu Ministrstva za finance, ki je izdalo PPOM, pomeni izraz »enolično prevesti« to, da je enolično mogoče prevesti samo tiste kreditne ocene, za katere obstajajo prevajalne tabele (torej poleg kreditne ocene agencije Standard and Poor`s še kreditne ocene agencij Fitch Ratings in Moodyś Investor Services). Pri davčnih zavezancih, ki imajo ocene drugih rating agencij ali drugih organizacij, se šteje, da nimajo ocene kreditnega tveganja.

To pojasnilo se uporablja od datuma njegove izdaje naprej.

2. V zvezi z vprašanji davčnih zavezancev glede ugotavljanja prihodkov in odhodkov rezidenta iz naslova obresti od posojil med dvema rezidentoma, ki sta povezani osebi po 17. členu ZDDPO-2, posojilna pogodba pa je bila sklenjena pred 1. 1. 2007, in sicer katere določbe se upoštevajo; določbe ZDDPO-1 ali ZDDPO-2, pojasnjujejo, da se davčna osnova določa v smislu 19. člena ZDDPO-2 (upoštevajo se tudi določbe šestega odstavka tega člena), ne glede na to, ali je priznana obrestna mera določena na podlagi ZDDPO-2 ali prej veljavnega zakona. V prehodni določbi 95. člena ZDDPO-2 je namreč določeno le, da se za obresti na dana oziroma prejeta posojila od povezanih oseb, ki so bila sklenjena pred začetkom uporabe tega zakona, uporablja 15. člen Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb – ZDDPO-1 (Uradni list RS, št. 33/06 – UPB1), glede načina ugotavljanja prihodkov in odhodkov od obresti in posledično davčne osnove pa se upoštevajo določbe 19. člena ZDDPO-2.

Ključne besede:
pojasnila DURS
obrestne mere pri posojilih
kreditno tveganje
posojila med povezanimi osebami
kreditne ocene
bazične točke

Zadnji članki iz rubrike:

18.8.2020 16:28:48:
Plačevanje davkov je po novem možno kar iz eDavkov (če uporabljate Abanet ali NLB klik)

18.8.2020 16:23:34:
Kdo je zavezanec za plačilo okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže?

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

21.7.2020 15:36:44:
Plačilo prispevkov za socialno varnost pred potekom odloga

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT