Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 8.9.2008 13:11:09

BRANJE IN RAZUMEVANJE RAČUNOVODSKIH IZKAZOV

Iz e-seminarja Branje in razumevanje računovodskih izkazov

Rubrika: Računovodstvo, knjigovodstvoprint Natisni

BRANJE IN RAZUMEVANJE RAČUNOVODSKIH IZKAZOV Racunovodja.com

Podjetniki, direktorji, finančniki in komercialisti pri svojem delu pogosto potrebujemo podatke o lastnem poslovanju, kot tudi podatke o poslovanju naših poslovnih partnerjev. Razberemo jih lahko iz različnih poročil, med katerimi so glavni računovodski izkazi.

Računovodski izkazi so namenjeni zunanjim in notranjim uporabnikom. Podjetja morajo zaradi vsebin izkazov le-te varovati, kot poslovno skrivnost. Baza bonitetnih poročil prikazuje računovodske izkaze. Izdelovati jih moramo za vsako koledrsko leto in jih oddati najkasneje do zadnjega marca tekočega leta za preteklo leto.

Ključni sestavini statističnih računovodskih izkazov sta »bilanca stanja in izkaz poslovnega izida«.

Najpomembnejši pogoj razumevanja računovodskih izkazov je poznavanje vsebine kategorij v računovodskih izkazih in poznavanje branja računovodskih izkazov.

Pri branju računovodskih izkazov se mnogokrat sprašujemo o vsebini in vrednosti opazovanih kategorij. Zavedati se moramo, da je umetnost računovodstva med drugim tudi v sposobnosti računovodje, da v okviru pravil in etike stroke prikaže podjetje v želeni luči.

Najpomembnejša računovodska izkaza, ki ju prikazujemo v javnih bazah, sta bilanca stanja in izkaz poslovnega izida. Dostikrat se vprašamo, kaj nam prikazujeta in kaj nam želita razkriti o podjetju in predvsem, kako ju moramo razumeti? Odgovor je v poznavanju osnovnih vsebin računovodskih izkazov.

Namen računovodskih izkazov je dajati INFORMACIJE o finančnem položaju, uspešnosti in spremembah finančnega položaja podjetja, ki so koristne za širok krog uporabnikov pri njihovem ODLOČANJU.

Računovodski izkazi so zapis dogodkov, ki so se zgodili v preteklosti. Uporabniki računovodskih informacij in lastniki potrebujejo za odločanje novejše in druge informacije.

Zato je potrebno računovodskih izkazom dodati pojasnila in dodatne razpredelnice ter druge informacije – predvsem s stališča razkritij glede TVEGANJ in NEGOTOVOSTI, ki vplivajo na podjetje ter o sredstvih in obveznostih, ki niso izkazani v bilanci stanja (npr. podatki o izdanih menicah za zavarovanje plačil, o vpisanih hipotekah na premoženje, o prevzetih jamstvih na podlagi garancij ali kakšnih drugih instrumentih za zavarovanje plačil ipd).

BONITETA POSLOVANJA IN BONITETNA POROČILA

Beseda boniteta izvira iz latinske besede “bonus” (dober) oziroma “bonitas” (ugodnost). Današnje pojmovanje bonitete predstavlja informacija o finančnem in premoženjskem položaju podjetja, oceni kreditne sposobnosti in faktorju tveganja, vodstveni strukturi, zgodovini in organizaciji podjetja. Boniteta je torej informacija, ki nam iz mnogih zbranih podatkov o podjetju posreduje oceno poslovne solidnosti podjetja.

Za oceno bonitete podjetja so potrebni številni podatki in informacije, da se lahko izdela slika o boniteti nekega podjetja. Najpomembnejši vir podatkov in informacij je bilanca stanja. Pri nas poznamo BON obrazce, ki jih izdeluje AJPES, ki je podjetjem dodal še bonitetne ocene glede na poslovno uspešnost (od 1-5 razredov) in finančno stabilnost (od A do E).

Poslovna uspešnost

Razred

Poslovna uspešnost

1

Odlična poslovna uspešnost

2

Zelo dobra poslovna uspešnost

3

Povprečna poslovna uspešnost

4

Slaba poslovna uspešnost

5

Poslovna neuspešnost

Finančna stabilnost

Razred

Finančna stabilnost

A

Trdna finančna stabilnost

B

Zelo dobra finančna stabilnost

C

Dobra finančna stabilnost

D

Slaba finančna stabilnost

E

Zelo slaba finančna stabilnost

Za uspešno vodenje poslovanja in oblikovanje strateških ciljev in nalog ni pomembna samo NOTRANJA ampak tudi ZUNANJA informiranost, kar pomeni, da si moramo pridobiti čim več informacij o naših poslovnih partnerjih na blagovnem in finančnem trgu.

Poslovanje lahko primerjajmo s športom, kjer gre za tekmovanje med nasprotniki. Največ možnosti za zmago ima športnik, ki je odlično treniran (dobro podkovan in razgledan poslovnež), s talentom (poslovne žilice), dobrimi rezultati (dobrim proizvodom) in ima največ informacij o svojem nasprotniku (poslovnemu partnerju - zvedeti njegove odlike, slabe strani, se pozanimati o njem v okolici, ki ga pozna, preveriti njegove rezultate in pripraviti taktiko, ki bo pripeljala do zmage »poslovnega uspeha«).

Tudi poslovno življenje je igra, v kateri dobivajo bolje pripravljeni in bolje informirani. Zato naj velja, ko se spuščamo v posel z “novim” ali s “starim” poslovnim partnerjem - zbirajmo o njem informacije, ki so lahko uradne, poluradne ali iz starega arhiva (siva ali črna lista). Nobene naše aktivnosti, ko gre za prodajo ali nove finančne naložbe, za povezovanje z novimi poslovnimi partnerji, si ni mogoče zamisliti brez poznavanja bonitete podjetja, s katerim želimo stopiti v poslovni stik.

mag. Lidija Robnik

Iz e-seminarja Branje in razumevanje računovodskih izkazov

Zadnji članki iz rubrike:

19.5.2020 11:01:18:
Slovenski inštitut za revizijo: Knjiženje obračuna nadomestila za čakanje na delo in izplačilo kriznega dodatka

31.1.2020 12:53:43:
Obvestilo o načinu vodenja poslovnih knjig za leto 2020 za samostojne podjetnike in ostale zasebnike (dvostavno ali enostavno knjigovodstvo)

4.12.2019 17:41:47:
Kaj zajema MSRP 16 - Najemi (2019)?

11.2.2019 14:56:16:
Obvestilo o načinu vodenja poslovnih knjig za leto 2019 za samostojne podjetnike in ostale zasebnike (dvostavno ali enostavno knjigovodstvo)

21.12.2017 15:12:45:
Obvestilo o načinu vodenja poslovnih knjig za leto 2018 za samostojne podjetnike in ostale zasebnike (dvostavno ali enostavno knjigovodstvo)

Najnovejši članki:

13.7.2020 15:01:50:
Razlog za pozitivna stanja na eKartici

13.7.2020 14:38:33:
Primeri pravilne izpolnitve obrazca ugovora zoper informativni izračun dohodnine in napovedi za odmero dohodnine za regres za letni dopust (oznaka dohodka 1103)

13.7.2020 14:20:27:
Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (ZIUPDV)

10.7.2020 15:13:06:
PKP4: Podaljšanje ukrepa čakanja na delo in karantena

10.7.2020 14:13:23:
Konec julija zadnje izplačilo povračila nadomestila plače za začasno čakanje in višjo silo po ZIUZEOP in ZIUZEOP-A

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT