Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.12.2006 12:02:49

Osnutek Zakona o družbah tveganega kapitala

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Osnutek Zakona o družbah tveganega kapitala

Tvegani kapital je za mala in srednje velika podjetja (v nadaljevanju MSP) pomemben vir finančnih sredstev. V primeru, da se zagotavlja preko institucij (družbe ali skladi tveganega kapitala), lahko pomeni tudi vir znanja, kako iz ekonomskega in pravnega vidika realizirati podjetniške ideje. Osnovni cilji zakona o družbah tveganega kapitala (v nadaljevanju ZDTK) so definirati tvegani kapital in pojme, ki so povezani z lastniškim financiranjem podjetij, ter statusno pravno opredeliti družbe tveganega kapitala tako, da bodo nudile ustrezen pravnoorganizacijski okvir za akumulacijo prostih sredstev in distribucijo teh sredstev v obliki tveganega kapitala v gospodarske družbe.

ZDTK sledi opredelitvam tveganega kapitala s strani Evropske komisije in EVCE (Evropsko združenje tveganega kapitala). Za tvegani kapital je značilno, da je del zasebno lastniškega kapitala. Zasebno lastniški kapital se vlaga v gospodarske družbe, katerih vrednostni papirji ne kotirajo na organiziranem trgu. Tvegan kapital vedno predstavlja nova sredstva. Pravno formalno to pomeni, da se tvegani kapital zagotavlja v obliki povečanja osnovnega kapitala z vložki ali ustanovitve gospodarske družbe. Tvegani kapital niso naložbe v delnice, poslovne deleže in deleže pridobljene od obstoječih družbenikov gospodarske družbe. Tvegani kapital niso naložbe v gospodarske družbe, s katerimi vrednostnimi papirji se ali se je trgovalo na organiziranem trgu ali naložbe v družbe, katerih namen je saniranje gospodarskih družb. Investitorji, ki zagotavljajo tvegan kapital, vedno težijo k maksimiranju donosa v zvezi z naloženim kapitalom, zato je pričakovati, da bo DTK izbirala predvsem naložbe v panoge z visoko dodano vrednostjo.

ZDTK predvideva, da bi bile DTK gospodarske družbe. Nalaganje v DTK je zelo tvegana dejavnost, ki je namenjena predvsem profesionalnim vlagateljem, sposobnim, da sami zaščitijo svoje interese. S primerjalno pravno analizo lahko ugotovimo, da je večina družb tveganega in zasebnega lastniškega kapitala (venture and private equity funds) ustanovljena v obliki gospodarskih družb. Obstajajo pa tudi države, kjer je najbolj pogosta oblika teh skladov pravi sklad.

V zvezi z upravljanjem DTK ZDTK uveljavlja načelo zunanjega upravljanja DTK. Družbo tveganega kapitala zastopa, vodi in opravlja vse njene posle druga gospodarska družba. Razlog za to je večja transparentnost poslovanja DTK, ki bo pomembna tako za investitorje v DTK, kot tudi za olajšan nadzor nad DTK. DTK namreč zaradi uveljavitve navedenega načela ne bo imela drugih stroškov, kot stroškov, ki bodo zajeti v računu, ki ga bo izstavila gospodarska družba, ki bo DTK upravljala. Prav tako bo DTK sklepala le tiste pravne posle, ki bodo striktno usmerjeni v nalaganje in upravljanje določenih finančnih naložb. Investitorji v DTK bodo pri izbiri te gospodarske družbe svobodni. .Družba tveganega kapitala bi smela opravljati le tisto dejavnost in sklepati tiste pravne posle, ki bi bili povezani z njenim namenom – nalagati, upravljati in odsvajati tvegani kapital.

Minimalna vrednost udeležbe vlagatelja v družbi tveganega kapitala bi bila 50.000 evrov. Vložki bi morali biti vplačani v denarju in v rokih, ki jih določajo predpisi, ki urejajo gospodarske družbe.

Družba tveganega kapitala mora najmanj 50 odstotkov svojih sredstev nameniti za naložbe tveganega kapitala. Nadaljnjih 30 odstotkov svojih sredstev mora družba tveganega kapitala nameniti za naložbe zasebnega lastniškega kapitala ali za posojila družbam, v katerih je udeležena s tveganim kapitalom. Z ostalimi sredstvi lahko družba razpolaga v skladu z določbami 6. člena ZDTK. Glede nato, da bo DTK v začetni fazi poslovanja zelo težko dosegla navedeno strukturo naložb, bo v prvem letu od ustanovitve prosta teh omejitev, pri čemer DTK svojih sredstev, dokler ne bo poslovala v skladu z navedenimi omejitvami, ne bo smela vlagati v gospodarske družbe, s katerih vrednostnimi papirji se ali se je trgovalo na organiziranem trgu. S tem se bo preprečila možnost zlorab statusa DTK v prvem letu poslovanja. Namen DTK je, da se vzpodbudi širši krog podjetij, zato bo DTK smela po treh letih obstoja vlagati tvegani kapital v določeno družbo samo, če v trenutku pridobitve vrednost vseh vložkov v družbo, vključno z danimi posojili ali poroštvi, ne bo presegala 25 odstotkov vrednosti bilančne vsote družbe tveganega kapitala. V skladu z naravo tveganega kapitala je, da se vlaga za časovno omejeno obdobje, zato ZDTK omejuje lastniške naložbe kapital na največ 12 let.

Nadzor DTK bi se izvajal z namenom zagotoviti, da bi DTK poslovale v skladu z ZDTK in s tem upravičile davčne olajšave, ki bi bile priznane v zvezi z naložbami tveganega kapitala preko DTK. Glede na namen nadzora in naravo DTK bi nadzor opravljalo Ministrstvo za gospodarstvo.

Besedilo osnutka zakona

vir: mg

Ključne besede:
Zakon o družbah tveganega kapitala
tvegani kapital

Zadnji članki iz rubrike:

16.2.2019 10:22:19:
Vlada odgovorila na poslansko vprašanje o davku na motorna vozila

16.2.2019 10:15:28:
Slovenija za podrobnejša izvedbena pravila na področju davka na dodano vrednost

16.2.2019 10:12:36:
Slovenija podpira spremembe evropskih predpisov glede nadzora e-trgovanja

16.2.2019 10:07:55:
Vlada se strinja z uporabo splošnega izvoznega dovoljenja za izvoz v Združeno kraljestvo

16.2.2019 9:54:34:
Vlada o zahtevi za oceno ustavnosti dela Zakona o davčnem postopku

Najnovejši članki:

14.2.2019 15:47:53:
Spremembe SRS v letu 2019 (e-gradivo)

13.2.2019 8:45:52:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, december 2018

13.2.2019 8:42:11:
Poročilo o gibanju plač za november 2018

12.2.2019 15:19:40:
Inšpektorat Republike Slovenije za delo tudi v letu 2019 poostreno nadzoruje izplačila regresa in plač

11.2.2019 14:56:16:
Obvestilo o načinu vodenja poslovnih knjig za leto 2019 za samostojne podjetnike in ostale zasebnike (dvostavno ali enostavno knjigovodstvo)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT