Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 5.12.2006 10:05:01

Uredba o evidenci digitalnih potrdil

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Uredba o evidenci digitalnih potrdil Racunovodja.com

Vlada RS je na seji 30. novembra sprejela Uredbo o evidenci digitalnih potrdil, ki podrobneje določa vsebino in način vodenja Evidence digitalnih potrdil zakonitih zastopnikov enot poslovnega registra, ki jo predvideva Zakon o Poslovnem registru Slovenije.

Z vzpostavitvijo tovrstnega delovanja evidence je bil storjen pomemben napredek pri zagotavljanju varnosti in učinkovitosti elektronskega poslovanja. Vsakemu prejemniku elektronsko podpisanega dokumenta (elektronske pogodbe, elektronskega računa in spremljajoče dokumentacije, elektronske ponudbe za javna naročila, elektronske upravne in sodne vloge, itd.) namreč omogoča, da ob preverjanju veljavnosti samega elektronskega podpisa, preveri ne samo veljavnost digitalnega potrdila za overitev podpisa, temveč s pomočjo te nove evidence tudi, ali potrdilo pripada zakonitemu zastopniku. Uporabnik tako lahko preveri, ali je elektronsko podpisani dokument res podpisala pooblaščena oseba za zastopanje, ki je vpisana v Poslovni register Slovenije.

Dopolnjevanje evidence se bo izvajalo samodejno ter v elektronski obliki, njena vzpostavitev pa ne bo v ničemer obremenjevala poslovnih subjektov. Vse podatke bodo Agenciji za javnopravne evidence in storitve (AJPES) posredovali neposredno overitelji, ki v skladu z Zakonom o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu izdajajo kvalificirana digitalna potrdila za overitev elektronskega podpisa. Poleg ročnega poizvedovanja po evidenci prek svetovnega spleta je predvidena tudi vzpostavitev spletnih servisov, ki bodo omogočali samodejno preverjanje elektronsko podpisanih dokumentov s strani prejemnikov.

AJPES v sklopu svojih nalog opravlja funkcijo registrskega organa ter je tako ena od enotnih vstopnih točk (t.i. VEM točke), kjer je mogoče urediti vse potrebno za registracijo ali spremembo registracije samostojnih podjetnikov posameznikov. Veljala pa bo tudi za registracijo najpogostejših oblik gospodarskih družb. V skladu z novimi predpisi bo AJPES ob registraciji omogočal tudi oddajo vloge za pridobitev digitalnega potrdila za overjanje elektronskega podpisa. Registracija novega poslovnega subjekta je namreč neločljivo povezana tudi z zagotovitvijo pogojev za varno elektronsko poslovanje. Uredba po novem zagotavlja, da AJPES kot javna agencija v ničemer ne diskriminira nobenega od v skladu z zakonom registriranih overiteljev. Vsak od overiteljev tako pod enakimi pogoji z AJPES sklene pogodbo ter posamezniku pa je prepuščena končna izbira enega od trenutno štirih overiteljev na slovenskem trgu. Postopek ustanovitve in začetek delovanja novega poslovnega subjekta je na ta način še enostavnejši in prijaznejši.

vir. uvi

Ključne besede:
digitalno potrdilo
digitalna potrdila

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

3.6.2020 15:04:03:
Povračilo nadomestila plače za začasno čakanje in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa

3.6.2020 14:41:34:
Tretji paket protikoronskih ukrepov

3.6.2020 11:58:17:
Regres za letni dopust za leto 2020 - negospodarstvo

3.6.2020 12:03:33:
Regres za letni dopust za leto 2020

2.6.2020 14:43:28:
Krizni dodatek za zaposlene invalide, ki delajo v invalidskih podjetjih in zaposlitvenih centrih

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT