Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 5.12.2006 10:02:07

Letalske vozovnice za novinarje, testna vozila, bonitete

Rubrika: Davkiprint Natisni

Letalske vozovnice za novinarje, testna vozila, bonitete Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 4210-916/2006, 17. 11. 2006


V zvezi z vprašanji posredujemo odgovore glede izvajanja Zakona o dohodnini – ZDoh-1 (Uradni list RS, št. 59/06 – UPB4 in 69/06).


1. Ali plačilo stroškov letalskih vozovnic in nastanitve za novinarje neke novinarske hiše, sodelujoče na promociji novih modelov vozil v organizaciji družbe A, ki opravlja dejavnost prodaje oziroma pridobitve in uvoza vozil, pomeni darilo v smislu ZDoh-1?


Če je to poslovni odnos med družbo A in novinarsko hišo, ki nekega novinarja (zaposlenega pri tej novinarski hiši) pošlje na promocijo novih vozil, povračilo stroškov letalske karte in nastanitve za novinarja ne pomeni darila po 2. točki tretjega odstavka 98. člena ZDoh-1, če je povračilo teh stroškov tudi opredeljeno v pogodbi o medsebojnem sodelovanju med družbo A in novinarsko hišo.


Če pa poslovni odnos med družbo A in novinarsko hišo ne obstaja oziroma če je to odnos med družbo A in novinarjem, je treba povračilo navedenih stroškov obravnavati kot novinarjev dohodek, ki se v skladu z ZDoh-1 ustrezno obdavči ob upoštevanju narave razmerja med družbo A in novinarjem. Tako se na primer povračilo potnih stroškov obdavči kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja po 26. členu ZDoh-1 (če obstaja pogodbeni odnos med družbo A in novinarjem). Če pa pogodbeno razmerje med družbo A in novinarjem ne obstaja, povračilo stroškov za novinarja pomeni drug dohodek po 98. členu ZDoh-1.


2. Dajanje vozil, namenjenih za nadaljnjo prodajo, v testiranje potencialnim kupcem – fizičnim osebam.


V navedenem primeru je to ugodnost (pravica do uporabe vozila), ki jo prejme fizična oseba (potencialni kupec) v zvezi z nakupom vozila. Takšna ugodnost ni predmet obdavčitve z ZDoh-1¹ pod pogojem, da je dostopna vsem strankam pod enakimi pogoji, in ni v zvezi z zaposlitvijo ali dejavnostjo fizične osebe.


3. Dajanje vozil, namenjenih za nadaljnjo prodajo, na voljo novinarskim hišam za pripravo neodvisnega članka v smislu predstavitve tega vozila (npr. novi modeli vozil); članki tedaj niso plačljivi, distributer pa v zvezi z oddajo vozila nosi tudi stroške goriva, registracije, vzdrževanja in zavarovanja.

Ali uporaba vozila v teh primerih za fizično osebo (ki dejansko uporablja vozilo) pomeni obdavčljiv dohodek po ZDoh-1?


Če je to poslovni odnos med družbo – distributerjem vozil in novinarsko hišo, v okviru katerega je s pogodbo o medsebojnem sodelovanju opredeljeno, da se vozilo uporablja za pripravo neodvisnega članka, pri tem pa družba – distributer vozila nosi stroške goriva, registracije, vzdrževanja in zavarovanja vozila, za fizično osebo, ki dejansko uporablja to vozilo, torej za pri novinarski hiši zaposlenega novinarja, ki je odgovoren za pripravo članka, uporaba vozila ne pomeni obdavčljivega dohodka po ZDoh-1.


4. Obračun bonitete, ko ima zaposleni v enem mesecu pravico do uporabe dveh različnih vozil.


Tedaj se za obe vozili ločeno obračuna mesečna vrednost bonitete v skladu z drugim odstavkom 30. člena ZDoh-1. V davčno osnovo delojemalca se všteva 1,5 odstotka nabave vrednosti vozila na mesec. Pri izračunu vrednosti bonitete se upošteva nabavna vrednost, ki se zniža glede na število let uporabe posameznega vozila. Tako ugotovljena nabavna vrednost vozila se lahko zmanjša še za 50 odstotkov, če delojemalec vsak mesec prevozi manj kakor 500 km v privatne namene, pri tem pa se upošteva število prevoženih km z obema voziloma. Hkrati je treba upoštevati tudi morebitno povečanje davčne osnove za 25 odstotkov, če delodajalec zagotovi tudi gorivo za privatne vožnje delojemalca.


Ob predpostavki, da zaposleni nima možnosti sočasne uporabe dveh različnih vozil, se na navedeni način izračunana vrednost bonitete za vsako vozilo upošteva v sorazmernem delu glede na število dni v koledarskem mesecu, ko je delojemalec imel pravico do uporabe posameznega vozila v privatne namene.


¹ ZDoh-1 v svojih določbah tovrstnih ugodnosti resda ne opredeljuje med dohodki, ki ne veljajo za dohodke po tem zakonu; odgovor pa je dan glede na izvajanje v praksi – kjer se tovrstne ugodnosti ne obdavčujejo z dohodnino – in glede na rešitev v novem Zakonu o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 117/06).
|

Ključne besede:
bonitete
boniteta
testna vozila
letalske karte

Zadnji članki iz rubrike:

18.8.2020 16:28:48:
Plačevanje davkov je po novem možno kar iz eDavkov (če uporabljate Abanet ali NLB klik)

18.8.2020 16:23:34:
Kdo je zavezanec za plačilo okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže?

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

21.7.2020 15:36:44:
Plačilo prispevkov za socialno varnost pred potekom odloga

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT