Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.11.2008 10:38:51

Obdavčitev delitve dobička v družbi z neomejeno odgovornostjo

Mitja Černe, univ.dipl.ekon.

Rubrika: Davkiprint Natisni

Obdavčitev delitve dobička v družbi z neomejeno odgovornostjo Racunovodja.com

Za pravilno presojo obdavčitve transakcije delitve dobička, ki ga ustvari družba z neomejeno odgovornostjo (v nadaljevanju d.n.o.) je potrebno upoštevati posebnosti statusno pravne ureditve tovrstnih družb v slovenskem pravu. Družba z neomejeno odgovornostjo namreč predstavlja poseben tip družbe, ki se, v skladu s 3.členom Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1), v primeru, ko se taka družba ukvarja s pridobitno dejavnostjo (delno ali v celoti), šteje za gospodarsko družbo. Slednje še zdaleč ni nepomembno, saj postopki in pravila izplačila dobička v družbi z neomejeno odgovornostjo, ki jih določa ZGD-1, lahko veljajo le za tiste družbe, ki se vštevajo med gospodarske. Tako je potrebno postopke in pravila statusno pravne zakonodaje v primerih družb, ki opravljajo izključno nepridobitne dejavnosti, presojati na drugih podlagah, ustvarjeni dobiček (pogosteje v tej družbah uporabljeni pojem presežek) pa presojati in izplačevati po pravilih, ki niso enaka tistim, ki jih določa ZGD-1.

Kljub omenjenemu pa velja sledeče: večina družb z neomejeno odgovornostjo opravlja pridobitno dejavnost, posledica opravljanja take dejavnosti pa je ustvarjanje dobička. Zato je potrebno uporabo in morebitno delitev tega dobička presojati po pravilih, ki jih za posamezno statusno obliko družb določa ZGD-1. Po slovenskem statusnem pravu je d.n.o. pravna oseba. Slednje ni značilnost nekaterih zahodnoevropskih držav (npr. Nemčije), kjer organiziranje podjetja v okviru d.n.o. ne predstavlja pravne osebe, posledično pa je drugačna tudi obdavčitev takih družb. V skladu s prvo alinejo tretjega odstavka 3.člena ZGD-1 družba z neomejeno odgovornostjo šteje za osebno družbo. Taka razvrstitev je pomembna zlasti zaradi sledečega dejstva: zakonska opredelitev oblike organiziranja v osebno družbo ima posledico v specifični obravnavi pravnih razmerij tako med družbeniki take družbe, kot tudi v razmerjih družbenikov do tretjih oseb. Kot že samo ime statusno pravne oblike pove, gre v primeru d.n.o. za družbo, v kateri so vzajemno združene dve ali več oseb, te pa za obveznosti družbe odgovarjajo z vsem svojim premoženjem.

Z vidika obdavčitve se kot pomembni dejstvi izkažeta predvsem zadnji dve značilnosti – status družbenikov in njihova odgovornost. Družba z neomejeno odgovornostjo tvorita najmanj dve osebi, ti pa tretji osebam odgovarjata za obveznosti družbe neomejeno. V taki družbi tako prihaja do osebne odgovornosti družbenikov, ta osnovna pravna značilnost družbe pa rezultira tudi v posebni davčni obravnavi ustvarjenih dobičkov. Osebna odgovornost družbenikov namreč povzroča sledeče: ker je odgovornost družbenikov za obveznosti družbe neomejena, zakon nikjer posebej ne določa minimalne višine vložkov, ki jih morajo ob ustanovitvi zagotoviti družbeniki. Celo več; prispevek družbenika v d.n.o. (torej njegov vložek v družbo) je lahko v oblikah, ki v kapitalskih družbah niso običajne, na primer v znanju (know how), izkušnjah, delu, pravicah in podobnem. Zaradi osebne odgovornosti namreč zakon v področje kontrole vnesenih vložkov posameznih družbenikov z vidika zagotavljanja varnosti tretjih oseb (upnikov) posebej ne posega. Upniki namreč v primeru, da je bil vneseni vložek neustrezno ovrednoten, niso oškodovani, saj jim za obveznosti družbe jamčijo družbeniki neomejeno. Pomembno dejstvo, ki pa ga je potrebno zasledovati tudi pri obdavčitvi izplačila dobička tako je, da ZGD-1 v področje kapitalske opremljenosti d.n.o. ne posega.

Iz e-seminarja IZPLAČILO DOBIČKA GOSPODARSKIH DRUŽB

Ključne besede:
izplačilo dobička
družba z neomejeno odgovornostjo
d.n.o.

Zadnji članki iz rubrike:

18.8.2020 16:28:48:
Plačevanje davkov je po novem možno kar iz eDavkov (če uporabljate Abanet ali NLB klik)

18.8.2020 16:23:34:
Kdo je zavezanec za plačilo okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže?

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

21.7.2020 15:36:44:
Plačilo prispevkov za socialno varnost pred potekom odloga

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT