Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.4.2020 12:19:38

Pravice državljanov EU in slovenskih državljanov, ki so izgubili zaposlitev v drugi državi članici

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

Državljani Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in Švice, ki stalno prebivajo v eni in delajo v drugi državi članici, ob izgubi zaposlitve uveljavljajo denarno nadomestilo za brezposelnost v državi članici stalnega prebivališča.

Pri zavodu za zaposlovanje (oziroma pristojnem nosilcu za zaposlovanje) v državi svoje zadnje zaposlitve pridobite Obrazec U1, ki potrjuje vaša zavarovalna obdobja v tej državi. Predložite ga zavodu za zaposlovanje v državi stalnega prebivališča.

Dokazilo o zavarovalnih dobah iz tujine se bo upoštevalo pri seštevku gostote zavarovalnih obdobij, potrebnih za izračun vaše pravice do denarnega nadomestila za brezposelnost v državi vašega stalnega prebivališča.

Poiščite pristojne nosilce za zaposlovanje v posameznih državah EU.

Državljani EU, ki ste izgubili zaposlitev v Sloveniji

Če ste bili zaposleni v naši državi in ste izgubili zaposlitev, stalno prebivališče pa imate v drugi državi članici EU (npr. na Hrvaškem), denarno nadomestilo za brezposelnost v skladu z evropsko zakonodajo uveljavljate v državi stalnega prebivališča.

To pomeni, da pri slovenskem zavodu za zaposlovanje (pristojnem nosilcu) pridobite Obrazec U1, ki potrjuje vaša dopolnjena zavarovalna obdobja v Sloveniji. Dokazilo o zavarovalnih dobah boste predložili zavodu za zaposlovanje v državi stalnega prebivališča, kjer ga bodo upoštevali pri uveljavljanju vaše pravice do denarnega nadomestila.

Obrazec U1 pridobite tako, da si s spletne strani Zavoda natisnete Vlogo za izdajo Obrazca U1. Vlogo v celoti in pravilno izpolnite, podpišete in priložite potrebna dokazila.

Izpolnite prav vse rubrike, posebej pomembne so: ime in priimek, enotna matična številka (EMŠO) in uradni naslov, na katerem ste prijavljeni za vročanje dokumentov. Ne pozabite na podpis! Med prilogami je potrebno priložiti sklep o prenehanju delovnega razmerja. Če tega ne morete zagotoviti, ga bodo po uradni dolžnosti pridobili na slovenskem zavodu za zaposlovanje, zaradi česar se postopek lahko nekoliko zavleče.

Celotno vlogo za izdajo Obrazca U1:

  • posredujete po navadni pošti na naslov: Zavod RS za zaposlovanje, Rožna dolina, Cesta IX/6, 1000 Ljubljana,
  • pustite v poštnem nabiralniku (predalčniku) pred stavbo Zavoda na navedeni lokaciji.

Slovenski državljani, ki ste izgubili zaposlitev v Avstriji

Če imate stalno prebivališče v Sloveniji, delali pa ste v Avstriji in tam izgubili zaposlitev, uveljavljate denarno nadomestilo za brezposelnost pri slovenskem zavodu za zaposlovanje. To pomeni, da ob prijavi v evidenco brezposelnih pri slovenskem zavodu oddate vlogo za denarno nadomestilo in predložite Obrazec U1, ki potrjuje vaša zavarovalna obdobja v Avstriji.

Pri tem je pomembno, da zaposlitve v Avstriji niste izgubili po svoji volji ali krivdi, pač pa na primer zaradi poslovnih razlogov na strani delodajalca ali izteka pogodbe za določen čas. Pri izračunu pogojev za dodelitev pravice do denarnega nadomestila bodo upoštevali vaš čas dela v Avstriji, kot da bi delali v Sloveniji.

Obrazec U1, ki potrjuje vaše dopolnjene zavarovalne dobe v Avstriji, pridobite pri avstrijskem zavodu za zaposlovanje (AMS). Vlogo za izdajo Obrazca U1 lahko oddate elektronsko na spletni strani avstrijskega zavoda.

Preberite več o prijavi pri slovenskem zavodu.

Vlogo za denarno nadomestilo si lahko natisnete z naše spletne strani, jo v celoti in pravilno izpolnite, podpišete in priložite Obrazec U1.

Celotno vlogo za denarno nadomestilo:

  • posredujete po navadni pošti na naslov naše območne službe, pri katerih se želite prijaviti,
  • pustite v poštnem nabiralniku (predalčniku) pred stavbo na eni naših lokacij,
  • oddate elektronsko (brez kvalificiranega digitalnega potrdila) na našem portalu PoiščiDelo.si ali
  • oddate skenirano po elektronski pošti (brez kvalificiranega digitalnega potrdila) na naslov naše območne službe (glavna pisarna – gp), za katero oddajate prijavo.

Če Obrazca U1 ne pridobite sami pri avstrijskem zavodu, lahko to na vašo zahtevo ob predložitvi vloge za denarno nadomestilo naredijo pri slovenskem zavodu (po uradni dolžnosti). Vendar se zaradi tega postopek lahko nekoliko zavleče. Če želite pridobiti Obrazec U1 od avstrijskega zavoda s pomočjo Zavoda, vlogi za denarno nadomestilo priložite izpolnjeno in podpisano Vlogo za izdajo Obrazca U1, ki jo natisnete s spletne strani Zavoda.

Slovenski državljani, ki ste izgubili zaposlitev v Italiji

Če imate stalno prebivališče v Sloveniji in ste kot čezmejni delavec izgubili zaposlitev v Italiji, uveljavljate denarno nadomestilo za brezposelnost pri slovenskem zavodu za zaposlovanje. Pri tem je pomembno, da zaposlitve niste izgubili po svoji volji ali krivdi, pač pa na primer zaradi poslovnih razlogov na strani delodajalca ali izteka pogodbe za določen čas.

Za uveljavljanje denarnega nadomestila ob prijavi v evidenco brezposelnih pri slovenskem zavodu priložite Obrazec U1, ki dokazuje dopolnjene zavarovalne dobe v Italiji in se upošteva pri izračunu nadomestila.

Obrazec U1 izda pristojni nosilec za zaposlovanje v Italiji INPS. Priskrbite ga lahko sami tako, da INPS-u predložite zahtevo za njegovo izdajo. Lahko pa zanj zaprosijo tudi na slovenskem zavodu (po uradni dolžnosti), če jim skupaj z vlogo za denarno nadomestilo predložite izpolnjeno in podpisano Vlogo za izdajo Obrazca U1, ki jo natisnete s spletne strani Zavoda. Vendar se zaradi tega postopek lahko nekoliko zavleče.

Preberite več o prijavi pri slovenskem zavodu.

Vlogo za denarno nadomestilo si lahko natisnete z naše spletne strani, jo v celoti in pravilno izpolnite, podpišete in priložite dokazila.

Celotno vlogo za denarno nadomestilo:

  • posredujete po navadni pošti na naslov naše območne službe, pri katerih se želite prijaviti,
  • pustite v poštnem nabiralniku (predalčniku) pred stavbo na eni od naših lokacij ali
  • oddate elektronsko (brez kvalificiranega digitalnega potrdila) na našem portalu PoiščiDelo.si ali
  • oddate skenirano po elektronski pošti (brez kvalificiranega digitalnega potrdila) na naslov naše območne službe (glavna pisarna – gp), za katero oddajate prijavo.

Dodatne informacije:

Ključne besede:
nadomestilo za brezposelnost
EU
izguba zaposlitve

Zadnji članki iz rubrike:

27.9.2023 16:04:42:
Izpolnjevanje REK obrazcev za izplačila na podlagi novele Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč - ZOPNN-F ter Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 - ZIUOPZP

25.9.2023 16:13:36:
Informacija o nadomestilu plač prostovoljcem za pomoč pri odpravljanju posledic poplav v avgustu

25.9.2023 11:50:06:
Izjava za izplačilo pomoči samozaposlenim zaradi poplav in plazov v avgustu 2023 je na voljo

20.9.2023 17:38:19:
Hitrejše zaposlovanje tujih delavcev za odpravo posledic poplav in plazov

20.9.2023 14:32:53:
Letni dopust zavarovanca v času odobrenega bolniškega staleža ni mogoč

Najnovejši članki:

29.9.2023 13:19:50:
Stopnja DDV za sončne elektrarne (29. 9. 2023)

29.9.2023 13:20:18:
Stopnja DDV za zunanje ograje (29. 9. 2023)

29.9.2023 13:10:23:
Koledar poročanja - oktober 2023

26.9.2023 12:53:47:
Nadzor nad vračanjem ukrepa za gospodarstvo za odpravo posledic dviga cen energentov

26.9.2023 11:32:31:
Prispevek ob tednu požarne varnosti